Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mercedes-Benz E-klasa Coupé
  Ljepotan s novim imenom


Do viđenja CLK, dobro došla E-klasa Coupe. Mercedes je odlučio pojednostaviti imenovanje svojih modela pa je CLK postao E-klasa Coupe. No, ime je, kod ovog šminkera, ipak u drugom planu.

Na salonu automobila u Ženevi Mercedes-Benz je predstavio novu generaciju kupea nastalog na osnovi limuzine višeg srednjeg razreda. Mercedesova tradicija u ovom je segmentu prilično duga i, treba istaknuti, vrlo uspješna, tako da ovdje ništa nije prepušteno slučaju i novi bi coupe trebao nastaviti s odličnim prodajnim rezultatima.

 

Nov kockasti dizajn

Dizajn novog Coupéa uključuje i neke tradicionalne elemente koji otkrivaju neupitnu pripadnost Mercedes-Benzu, primjerice bočne prozore koje ne razdvaja B-stup i koji se mogu u potpunosti uvući. Druga je značajka prepoznatljivog Coupéovog dizajna sportska maska s velikom zvijezdom na sredini. Novi model istodobno pokazuje smjer kojim će uzbudljivi dizajn i ubuduće ići. Coupé također otkriva svoju povezanost s novom E-klasom. To je vidljivo po prednjim dvostrukim trapezoidnim svjetlima koja su podosta oštrijeg i dinamičnijeg oblika. Detalji dizajna ističu Coupéovu superiornost i strast. Prednji kraj u obliku strijele te agresivnije linije dvostrukih prednjih svjetala ostvaruju sportskiji i dinamičniji izgled. Ukupno gledajući – E Coupe izgleda prilično dobro.

 

Klasika i luksuz

Sjedala E-klase Coupé u potpunosti su novorazvijena, a njihov dizajn i tehnologija ističu sportsku narav ovog Mercedesa. Sjedala serijski imaju električno namještanje naslona i visine. Za još veći komfor dostupna su dva odvojena stražnja sjedala koja se mogu spustiti (zajedno ili odvojeno) i povećati prtljažni prostor. Praktična funkcija Easy-Entry omogućava lakši ulaz/izlaz putnika na stražnja sjedala. Luksuzna sjedala s kožnom presvlakom po želji mogu biti ventilirana. Ugođaj je ponovo na najvišoj razini, no drugo od Mercedesa nismo niti očekivali.

 

Napredni sigurnosni sustavi

E-klasa je opremljena najsuvremenijim sigurnosnim sustavima čiji je razvoj Mercedes-Benz temeljio na istraživanjima stvarnih nesreća. Ta istraživanja pomogla su u stvaranju vozila koje putnicima pruža maksimalnu sigurnost i besprijekornu udobnost. Svi ti sustavi dostupni su i u novom Coupéu. Ove tehnologije čine novu E-klasu Coupé „inteligentnim partnerom“ koji vidi, osjeća, refleksno reagira na kritične situacije i postupa samostalno upozoravajući na nesreću te pomaže u smanjenju posljedica. S tim konceptom novi Mercedes-Benzov model štiti putnike te pridonosi većoj sigurnosti drugim sudionicima u prometu.

 

Protivnik spavanja za volanom

Poznato je da je umor jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Zato su Mercedesovi stručnjaci razvili sigurnosni sustav Attention Assist koji je dio standardne opreme nove E-klase Coupé. Za vrijeme vožnje Attention Assist prati više od 70 pokazatelja umora kod vozača i upozorava na svaki trenutačni pad koncentracije. Kao dio standardne opreme dolazi i sigurnosni sustav PRE-SAFE® koji u slučaju rizičnih situacija u prometu automatski aktivira mjere za zaštitu putnika, tako da sigurnosni pojasevi i zračni jastuci za vrijeme sudara maksimalno štite putnike. Za taj je sustav Mercedes-Benz dobio niz priznanja, a kao takav nije dostupan niti u jednom drugom vozilu.

 

Novi štedljivi motori

Za E-klasu Coupé Mercedes je razvio potpuno nove dizelske 4-cilindarske i 6-cilindarske motore opremljene novom tehnologijom izravnog ubrizgavanja goriva. Svi motori zadovoljavaju Euro 5 normu te su tehnološki generaciju ispred ostalih dizelskih motora. E 250 CDI BlueEFFICIENCY Coupé  sa 150 kw/204 KS i 500 Nm okretnog momenta snažniji je od prethodnog motora, ali štedljiviji za 17% uz prosječnu potrošnju od samo 5,3 litre na prijeđenih 100 kilometara. Najjači dizelski motor u ponudi je 6-cilindarski  E 350 CDI BlueEFFICIENCY Coupé sa 170 kw/231 KS, dok prosječna potrošnja iznosi 6,8 litara na prijeđenih 100 kilometara.

 

Do 388 KS

Ponuda benzinskih motora započinje s novim četverocilindarskim motorom E 250 CGI BlueEFFICIENCY Coupé s tehnologijom izravnog ubrizgavanja. E 250 CGI BlueEFFICIENCY Coupé (150 kW/204 KS) razvija 310 Nm okretnog momenta, potrošnja je 7,0 litara, i dolazi sa standardnim 5-stupanjskim automatskim mjenjačem. U ponudi je i novi 6-cilindarski E 350 Coupé (200 kW/272 KS). Najjači je benzinski motor u ponudi snažni  8-cilindarski E 500 Coupé (285 kW/388 KS) koji je detaljno poboljšan i smanjena mu je potrošnja na 10,9 litara na prijeđenih 100 kilometara. Svi motori u novoj E-klasi Coupé imaju smanjenu potrošnju goriva do 17%.

 

U svibnju

Nema sumnje kako je Mercedes napravio još jedan u nizu izvrsnih coupe modela. Atraktivan izgled, napredni sigurnosni sustavi i novi štedljivi motori – tri su komponente koje će konkurenciji zadavati muke. Prvi primjerci novog kupea u Hrvatsku stižu u svibnju.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

04/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik