Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Škoda Yeti
  Prvi češki SUV


Škoda Auto sada slavi rast ponude modela, nadopunjene novim članom koji je ime dobio po mitskom snježnom čovjeku - Yetiju.

Peti model Škodine ponude trebao bi spojiti sve one kvalitete, kojima su se dosada mogli pohvaliti samo različiti automobili potpuno različitih kategorija, a ne jedno jedino vozilo. Ponašanje u vožnji i udobnost putovanja, koji ne zaostaju za konvencionalnim limuzinama srednje klase, u kombinaciji s neograničenim off-road kvalitetama. Činjenica da bi takav automobil trebao ujediniti nadprosječnu ponudu prostora, velik kapacitet prtljažnika i ne najmanje važno veliko opterećenje prikolice, dodatno je otežalo ovaj zadatak.

 

Dužina – kao kompakt

 Yeti se konkurenciji predstavlja s pet velikih vrata, koja olakšavaju ulaz u unutrašnjost i odlaganje prtljage u prtljažniku, sa stalnim pogonom na sva četiri kotača koji inteligentno raspodjeljuje snagu i razmakom od tla idealnim za off-road od 180 milimetara. Njegova ukupna dužina od 4223 milimetara omogućava parkiranje i na ne pretjerano prostranim parkirnim mjestima. Širina vozila od  1793 milimetara k tome jamči da se vrata i na uskom parkirnom mjestu mogu do kraja otvoriti. A ako teren postane neprohodan i zahtjevniji, vitka struktura Yetija je u svakom slučaju prednost. Visina od 1691 milimetara, težina praznog vozila s vozačem od 1520  kilograma (1,8 TSI 4×4) i nosivost od najmanje 545 kilograma omogućavaju iskorištavanje kapaciteta prtljažnika od 416 litara do 1760 litara. Opterećenje prikolice do 1800 kilograma predodređuje Yeti kao sigurno i vrijedno vozilo za vuču.

 

Četiri ili pet sjedala

U segmentu kompaktnih SUV vozila Škoda Yeti susreće se s iskusnim konkurentskim modelima. Potrebno je ovdje spomenuti automobile kao što su Kia Sportage, Hyundai Tucson, Nissan Qashqai i Suzuki Grand Vitara. Zahvaljujući sustavu sjedala preuzetom iz Roomstera, Yeti nudi dosad nepostignutu varijabilnost unutrašnjosti u kategoriji kompaktnih SUV-automobila. Tri odvojena stražnja sjedala mogu se pojedinačno preklopiti ili izvaditi, vanjska sjedala mogu se pomicati uzdužno i – ako je središnje sjedalo demontirano – osim toga 80 milimetara poprečno. To Yeti s pet sjedala pretvara u automobil s četiri sjedala, ali sloboda kretanja u stražnjem dijelu  raste do razine one u višoj klasi.

Samo turbo motori

Ponuda motora Yetija uključuje pet motora s četiri cilindra raspona snage od 77 kW do 125 kW (105 KS do 170 KS). Sastoji se od dva benzinska i tri dizelska agregata, a svi zadovoljavaju EU 5 normu ispušnih plinova. Osnovni motor  je 1,2-litarski TSI-benzinski motor, koji se po prvi puta koristi u Škodi. Ovaj potpuno novi motor razvija 77 kW (105 KS) i svoj maksimalan zakretni moment od 175 Nm postiže između 1500-3500/min. U ponudi možete izabrati između ručnog šest-stupanjskog mjenjača ili inovativnog sedam-stupanjskog DSG mjenjača.  Drugi benzinac u Yetiju je snažni 1,8 TSI-motor s četiri cilindra i 118 kW (160 KS). Novitet u Yetiju je također 2,0 TDI, koji se nudi s tri razine snage i uvijek s direktnim Common-Rail-ubrizgavanjem kao i serijskim filtrom krutih čestica. Osnovna verzija je motor s 81 kW (110 KS) kojega slijedi verzija s 103 kW (140 KS) te najjači sa 125 kW (170 KS).

 

Dobar na off-roadu

Škoda Yeti zadovoljava i najstrože off-road zahtjeve ne samo zbog svog razmaka od tla od 180 mm, već posebno zahvaljujući pogonu na sva četiri kotača s Haldex-spojkom četvrte generacije. Pogon se bazira na tehnici Octavije Combi 4×4 i Superba 4×4. Elektro-hidraulički kontrolirana Haldex-višelamelna spojka postavljena je u zajedničkom kućištu s osovinskim prijenosnim mehanizmom i diferencijalom stražnje spojke. Kod dobrih uvjeta trakcije – kao na primjer na suhoj cesti – 96 posto momenta motora prenosi se na prednje kotače. Ovisno o situaciji u vožnji elektronsko upravljanje Haldex spojke može do 90 posto snage prenijeti na stražnju osovinu. Automatska blokada diferencijala ponovno sprječava, da stražnji kotač s manjom trakcijom prokliže. To uvijek osigurava izvrsnu stabilnost na cesti i dobru upravljivost Yetijem na terenu, ali i na glatkoj cesti.

 

U salonima na jesen

Yeti, koji se proizvodi zajedno sa Superbom i Roomsterom u Škoda tvornici u Kvasinyju, prvim kupcima stiže početkom druge polovice 2009. godine.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik