Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW Serije 5
  Šesta generacija „petice“


Stiže nam posve nova serija 5. Iako i aktualna generacija još uvijek djeluje prilično svježe, BMW na tržište plasira potpuno novi model. Dizajnersko smirivanje umjesto revolucije - tako bi ukratko opisali novu peticu.

Izgled svakako više nije radikalan te je „petica“ sada postala manje agresivna. Prošlu su generaciju obilježili ekstravagantni detalji, poput nakošenih prednjih svjetala, no novi model gotovo da nema dodirnih točaka s prethodnikom. Sve je nekako blaže, mekše pa možda i premekano. Prve su reakcije kako je „petica“ preuzela izgled većeg modela, serije 7, no upravo je velika limuzina otvorila jedan novi dizajnerski put koji je, po mnogima, ispravan i upravo onakav kakav se očekuje od BMW-a.

 

Rast od dva centimetra

Kao i kod „sedmice“ i ovdje su odmah primjetni ogromni „bubrezi“. Tipičan BMW-ov dizajnerski detalj sada je najmarkantniji detalj prednjeg dijela automobila. Svjetla više nisu nimalo agresivno stilizirana, a bok, sa svojim prijelazom u visini kvaka, prilično podsjeća na seriju 3. Stražnjica je možda i najviše izgubila na atraktivnosti, no sveukupno u BMW-u su uvjereni kako je ovo izgled kojim se dobiva. Gledamo li dimenzije, nova je serija 5 narasla dva centimetra uz jednako povećanje međuosovinskog razmaka. Ukupno govorimo o duljini od 4 metra i 86 centimetara.

 

Ugodan interijer

Unutrašnjost je još više inspirirana serijom 7, što će razveseliti mnoge potencijalne kupce. Obiluje luksuzom, izvrsnim ugođajem i kvalitetnom završnom obradom. Nekoć komplicirani i-Drive sustav, tvrde u BMW-u, sada je osjetno poboljšan i pravi ga je užitak koristiti. Što se tiče prostranosti, zadovoljni bi trebali biti putnici na svim sjedalima. Ipak je ovo limuzina više klase.

 

Hi-tech sustavi

U serijsku opremu nove „petice“ spada potpuno opremanje zračnim jastucima, elektromehanički servo, tempomat s funkcijom kočenja, stop-svjela koja pojačavaju intenzitet, aktivni poklopac motora za zaštitu pješaka u slučaju naleta i drugi detalji. Glavni BMW-ov konkurent je već predstavio napredni sustav koji prepoznaje prometne znakove uz cestu te mu BMW sada odgovara svojim patentom. Tu je i već provjereni Night Vision sustav, za detekciju objekata noću, i slični napredni gadgeti.

 

Pet motora

U početku će se serija 5 nuditi s tri benzinska šestcilindrična motora, s rasponom snage od 204 do 306 konja. Top ponudu, do dolaska moćnog M5, čini model „550 i“. Riječ je o V8 motoru s biturbom i direktnim ubrizgavanjem. Snaga iznosi 407 konja uz čak 600 Nm okretnog momenta. Automatski mjenjač s osam stupnjeva ovdje je serijska oprema, dok se kod svih ostalih modela nudi uz nadoplatu. Dodajmo još kako „550i“ od 0-100 km/h ubrzava za izvrsnih pet sekundi.

 

Što se dizelaša tiče, zasada su predviđena dva šestcilindrična motora, snage 204, odnosno 245 konja, a najavljen je i štedljivi četverocilindraš sa 184 konja i nevjerojatnom potrošnjom od svega 5 litara. Euro 5 normu zadovoljavaju svi motori, a model „530d“, s Blue Performance tehnologijom, čak i normu Euro 6.

 

4WS

Poznati sustav upravljanja svim kotačima, poznatiji kao „4 Wheel Steering“, sada se može dobiti i u BMW-u. Prilikom skretanja stražnji se kotači mogu zakrenuti za 2.5 stupnja. Uz to, poput Audija i BMW sada kupcima nudi dinamičan ovjes, odnosno mogućnost odabira između tri različita stupnja tvrdoće amortizera i opruga.

 

Od 42.000 € u Njemačkoj

Nova bavarska limuzina u europske, a nadamo se i hrvatske salone, stiže u proljeće. U Njemačkoj će, zasada najjeftiniji model 523i, koštati 42.000 eura. Najskuplji 550i, s performansama gotovo na razini supersportskih automobila, treba platiti 70.000 eura.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik