Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Chevrolet Spark
  Izgled mu je jak adut


Chevrolet uskoro nastavlja svoju priču u segmentu malih gradskih automobila. Sve je počelo Matizom, nastavilo se Sparkom te nam sada dolazi još jedan Spark ali sa znatno smjelijim izgledom.

Prepoznatljiv, moderan dizajn evocira energiju i dinamičnost jer ovo je mali automobil kojega je zabavno voziti i ekonomično posjedovati. Sa malim 1.0 i 1.2-litarskim četverocilindričnim benzinskim motorima i peterovratnom hatchback-karoserijom, Chevrolet Spark želi ugrabiti dobar dio kolača u europskom segmentu malih automobila.

 

Zanimiljiv dizajn

Spark nastavlja Chevroletovu revoluciju u dizajnu, koju je uspješno započeo model Cruze, time što donosi uzbudljiv izgled u niži segment. Oštre linije monolitno oblikovane karoserije čine klinast profil, uravnotežujući duboko postavljena stakla izraženim blatobranima, pažljivo oblikovanim odbojnicima i elegantnim prednjim svjetlima u obliku kaplje. Sprijeda izražena dvodijelna rešetka nastavlja se na poklopac motora, koji se pak stapa s prednjim svjetlima. Ispod rešetke smještena svjetla za maglu i nisko spušten usisnik zraka pridonose dojmu dinamičnosti i pokreta. Snažni stražnji blatobrani, upotpunjeni izborom između 13, 14 ili 15-inčnih kotača, daju automobilu napet, startan i eksplozivan izgled.

 

Ručice stražnjih vrata, sakrivene kako bi se sačuvao strog i čist izgled blatobrana, integrirani stražnji spojler i Chevroletova karakteristična stražnja svjetla s okruglim detaljima još su neki dizajnerski detalji koji čine Spark dodatno privlačnijim.

 

Nadahnuta unutrašnjost

Napredan dizajn Sparkove prostrane kabine u skladu je s atraktivnošću njegove vanjštine. Optimističan i ugodan interijer dolazi s naprednim i za Chevrolet prepoznatljivim dvostrukim kokpitom. Prednjice specifične teksture spuštaju se sa svake strane kabine do vrata, dajući dojam prostranosti koji iznenađuje u odnosu na Sparkove nevelike dimenzije. Boja karoserije odražava se u izboru palete dijelova unutrašnjosti: prednjica i unutrašnjeg dijela vrata. Glavne kontrole dolaze u za Chevrolet karakterističnoj ledeno plavoj boji, što čini kabinu mladenačkom i dinamičnom.

 

Jedinstvena ploča s instrumentima inspirirana motociklima s velikim pokazivačem brzine i digitalnim tahometrom još je jedan izražen element dizajna.

 

Pokazivači audiosustava, grijanja, ventilacije i navigacijskog sustava uredno su smješteni na središnjem dijelu ploče. Mala podna konzola sadrži dva držača za čaše, prostor za pohranu te ručicu mjenjača s aluminijskom završnom obradom kako bi bila usklađena s kracima na upravljaču.

 

Spark ima povelik razmak između kotača od 2.375 mm, posebno ako uzmemo u obzir da je čitav dug 3.640 mm. Time ima kabinu koja nudi najviše prostora za smještaj putnika sprijeda i straga u klasi. Prtljažnik je zapremine 170 litara, što se lako može povećati na 994 litre preklapanjem stražnje klupe inače djeljive u omjeru 60/40.

 

Dva benzinca

Novi posve aluminijski 1.0 i 1.2-litarski benzinski motori snage 66 KS te 78 KS kW nude kombiniranu potrošnju goriva ispod 5 l/100 km te emisiju ugljičnog dioksida ispod 120 g.

Ovi visokoučinkoviti 16-ventilski motori sukladni sa standardom Euro 5 upareni su s ručnim sustavima prijenosa. Motor zapremine 1,2 litre ubrzava od 0 do 100 km/h u 12,4 sekunde. Standardna sigurnosna oprema uključuje zračne jastuke za vozača, suvozača te bočne zračne jastuke i zavjese. Prednji sigurnosni pojasevi opremljeni su zatezačima, a za stražnje putnike tu su tri pojasa s trima točkama zatezanja. Spark je na Euro NCAP testiranju zaradio 4 zvjezdice. Znatno je to bolji rezultat u odnosu na prethodnika koji je 2005. osvojio svega 2 i pol zvjezdice.

 

Prodaja

Osnovno model Chevrolet Sparka u Hrvatskoj će stajati 58.400 kuna. Za taj novac od opreme se dobiva šest zračnih jastuka, ABS i servoupravljač. Isporuka prvih primjeraka očekuje se sredinom siječnja 2010.

 

12/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik