Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi A8 2010
  Super limuzina sportskog duha


Sportski duh, inovativna tehnologija i vrhunska udobnost: Audi donosi na startnu liniju novu generaciju modela A8.

Novi vodeći model dokazuje već poznati slogan marke «Napredak kroz tehniku» svojom aluminijskom karoserijom, snažnim i vrlo učinkovitim motorima, dodatno poboljšanim MMI operativnim sustavom, novim sustavima za pomoć u vožnji, potpuno LED prednjim svjetlima i elegantnom unutrašnjosti majstorske razine izrade.

 

Sa svom tom tehnologijom, novi Audi A8 nudi savršen spoj dinamike, dizajna, izrade i pionirske učinkovitosti. A8 3.0 TDI s pogonom na prednje kotače, koji slijedi kasnije, ispušta samo 159 grama CO2 po kilometru – a s potrošnjom od 6,0 litara goriva na 100 km ima najnižu potrošnju goriva u luksuznom segmentu. Automobil je dugačak čak 5,14 metara uz širinu od gotovo dva metra (1,95 m) čime ne samo da je nadmašio prethodnika već i sve svoje konkurente.

 

Najsportskija limuzina

«Novi Audi A8 je najsportskija limuzina u svom segmentu,» kaže Rupert Stadler, predsjednik Upravnog odbora AUDI AG-a. «Predstavlja kombinaciju brojnih funkcija na nov i inteligentan način. Bez premca je u stilskim elementima i kada je u pitanju unutrašnjost.»

 

Nova luksuzna limuzina, koja u salone dolazi početkom 2010. godine, tehnički je pravo umjetničko djelo. Njegova elegantna i snažna karoserija je aluminijski Audi Space Frame (ASF), koji teži otprilike 40 posto manje od iste takve konstrukcije od čelika. Unutrašnjost je privlačna, s novim i prostranim dizajnom te besprijekornom kvalitetom izrade u kojoj je puna pažnja posvećena i najsitnijim detaljima. Udobnost je prvoklasna – od novih, emocijama nabijenog dodatnog osvjetljenja unutrašnjosti do luksuznih sjedala s električnim podešavanjem straga.

 

LED svjetla

Još jedno napredno tehnološko rješenje u novom A8 su potpuna LED svjetla, koja koriste svjetlosno emitirajuće diode za sve funkcije osvjetljavanja. Ona ovoj luksuznoj limuzini daju besprijekoran izgled čak i tijekom dana, a još su impresivnija kada počne padati mrak. Revolucionarna optika koja se koristi na tim svjetlima znači odmak od klasičnih cjevastih svjetlosnih modula. Potpuno LED prednja svjetla otvaraju novo poglavlje u tehnologiji izrade svjetala.

 

Dva V8 motora

Novi A8 dolazi na tržište s jednim od dva motora, 4.2 FSI snage 273 kW (372 KS) i 4.2 TDI snage 258 kW (350 KS). Nakon njih uslijedit će 3.0 TDI snage 184 kW (250 KS). Svi motori mogu se pohvaliti većom snagom i većim okretnim momentom - ali manjom potrošnjom goriva, koja se smanjila za 13 do 22 posto, zahvaljujući inteligentnim i učinkovitim tehnologijama kao što su sustav obnavljanja energije  i inovativno toplinsko upravljanje.

 

Druga verzija modela motora 3.0 TDI uslijedit će kasnije. Ima snagu od 150 kW (204 KS), pogon na prednje kotače i troši samo 6,0 litara na 100 km u EU ciklusu vožnje. To odgovara emisiji CO2 od 159 grama po kilometru – dosada nedostižna vrijednost u segmentu luksuznih vozila.

 

Novi Audi A8 u salone stižem početkom 2010. godine. Cijene za hrvatsko tržište zasad nisu poznate no treba napomenuti kako će novi A8 biti skuplji od modela kojeg zamjenjuje. Tako su poznate cijene u Njemačkoj gdje će, prema očekivanjima najprodavaniji model A8 4.2 TDI, koštati 90.800 eura.

 

 

IZDVOJENO

 

Google Earth

Sredinom 2010. Audi će dodatno unaprijediti svoju ponudu online usluga s novim UMTS modemom. To će omogućiti brži prijenos podataka kao i istovremene glasovne i podatkovne veze, te Audiju omogućuje da po prvi put na svijetu integrira Google Earth u MMI navigation plus sustav. Trodimenzionalne satelitske i zemaljske slike visoke rezolucije iz cijelog svijeta i svjetska baza fotografija i članaka su samo neke od očaravajućih novih značajki. Uz Google Earth na MMI 8 inčnom lCD zaslonu, novi Audi A8 svojim putnicima omogućuje da svijet otkriju odozgora. Google Earth slike i 3D model terena se kombiniraju s detaljnom mrežom ulica ugrađenog navigacijskog sustava, kao i proračun ruta, u besprekidnoj integraciji online i offline sadržaja.

 

Touchpad i izbjegavanje nesreća

Multimedijalno sučelje (MMI) sadrži pionirsku inovaciju: u kombinaciji sa sustavom za navigaciju koji se može naručiti u dodatnoj opremi, ono ima dodirnu podlogu - touchpad. MMI touch komande omogućuju vozaču intuitivno upravljanje mnogim funkcijama; na primjer,

adresa odredišta može se unijeti crtanjem slova na podlogu. MMI sustav za navigaciju plus umrežen je na potpuno novi način, s naprednim sustavima za pomoć i sigurnost vozača. Prati unaprijed zadanu rutu tijekom vožnje i osigurava podatke za upravljačke jedinice automatskog mjenjača, prednjih svjetala i ACC stop & go funkcije pokretanja i zaustavljanja vozila. Viša razina inteligencije omogućuje tim sustavima prepoznavanje kompletnih scenarija i donošenje odluka za pomoć vozaču. Nova tehnologija uključuje sustav za bolju vidljivost noću prepoznavanjem pješaka, Audi pre sense sustav za zaštitu kao i – tijekom 2010. godine – prikaz ograničenja brzine.

 

* Više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 

12/2009, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik