Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Honda CR-Z
  Prvi komercijalni hibridni sportaš


Potpuno nova Honda CR-Z premijerno je predstavljena na sjevernoameričkom međunarodnom salonu automobila u Detroitu.

Honda CR-Z je automobil koji predstavlja kombinaciju čiste, efikasne, benzinsko-električne pogonske grupe sa šest stupanjskim manualnim mjenjačem i elegantnom karoserijom kupea konfiguracije 2+2. Ovaj uzbudljivi novi kupe je osmišljen da promjeni trenutnu percepciju o hibridima. Europska verzija modela CR-Z debitirat će na 80. ženevskom salonu automobila u ožujku 2010. Opremljena je jedinstvenim sistemom dnevnih velikih svjetala sa osam Led dioda. Stražnja je sjedala moguće preklopiti jednim jednostavnim pokretom kako bi se u slučaju potrebe povećao kapacitet prtljažnog prostora.

 

Po uzoru na CRX

Vanjski izgled modela CR-Z formiran je oko koncepta „one motion wedge“ s niskim prednjim dijelom i širokim stavom koji automobilu daju samouvjeren, atletski izgled. Prepoznatljive karakteristike Honda dizajna, kao što su staklo trećih vrata podijeljeno u dvije površine i aerodinamična, blago zakrivljena linija krova uspješno su kombinirane sa dizajnom uglađenog kupea.

 

Šest brzina

Po prvi put, paralelni hibridni sistem male potrošnje goriva i niske emisije štetnih plinova kombiniran je s preciznim šest stupanjskim manualnim mjenjačem. Prvi put nakon Honde Civic Ima iz 2003., koja je bila opremljena pet stupanjskim mjenjačem, novi CR-Z ujedinjuje konvencionalni manualni mjenjač s benzinsko-električnom pogonskim sustavom, što je moguće samo zbog fleksibilnosti Hondinog paralelnog hibridnog IMA sistema.

 

78 Nm na struju

Ručni mjenjač je u kombinaciji s četverocilindričnim agregatom radne zapremnine 1,5 litara, koji je potpuno nov na tržištu EU i koji predstavlja ključnu komponentu jedinstvenog karaktera modela CR-Z. Kako bi se pojačala priroda agregata srednjeg kapaciteta, on je poboljšan s dodatnih 78 Nm okretnog momenta elektromotora snage 14 KS, postavljenog između benzinskog agregata i kutije mjenjača. Ukupna snaga iznosi 124 KS i ima okretni moment od 174 Nm. Elektromotor Honde CR-Z ima maksimalni okretni moment od samo 1.500 okretaja, što je neobično malo za atmosferski agregat.

 

Tri režima vožnje

Honda CR-Z je opremljena sistemom sa tri režima vožnje (3-Mode Drive System), kako bi se vozaču pružila što veća mogućnost izbora u vožnji i povećala svakodnevna primjenjivost automobila. Ova jedinstvena značajka omogućava vozaču da odabere jedan od tri režima vožnje, koje mijenjaju reakcije papučice gasa, upravljača, tajmiranje praznog hoda, kontrolu klima uređaja i nivo asistencije koji daje IMA sistem. Prilikom razvoja sistema tri režima vožnje, Honda je omogućila vozaču da izabere želi li maksimalan užitak, kontrolu ili ravnotežu između ove dvije opcije.

 

44 kg lakši od Insighta

Platforma dijeli neke komponente s modelom Insight, ali međuosovinski razmak, širina i postavka su karakteristične isključivo za novi hibrid. Da bi se smanjila težina i povećala snaga, korišten je aluminijski MacPherson ovjes, za razliku od čeličnih koje se ugrađuju u Hondu Insight. Međuosovinski razmak modela CR-Z kraći je za 115 mm, a ukupna dužina za 295 mm u odnosu na Hondu Insight. Ovo povećava okretnost i smanjuje težinu modela CR-Z za 44 kg u odnosu na Hondu Insight – obiteljski automobil sa petero vrata i pet sjedišta. Ovjes modela CR-Z posjeduje novu konfiguraciju hoda i opruga karakteristične za sportska kupe vozila.

 

1/2010, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik