Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Meriva 2010
  Sezame, otvori se


Kako roditeljima i djeci olakšati korištenje relativno malenog monovolumena? Pomoću nesvakidašnjih ali vrlo praktičnih vrata. Ona se zovu Flex Doors.

Nakon pionirske uloge na području svestranosti i praktičnosti automobila svojom Zafirom 1999. godine, Opel je predstavljanjem prve generacije Merive 2003. stvorio nov tržišni segment malih, cjenovno pristupačnih jednovolumena. Svojim revolucionarnim konceptom stražnjih sjedala FlexSpace, visokim položajem sjedala i prostranom kabinom, Meriva je bila velika što se tiče raspoloživog prostora, a mala po dimenzijama – bila je to formula za uspjeh koja je pomogla Merivi da drži vodeće mjesto u segmentu manjih jednovolumena. U Europi je tako prodano ukupno više od milijun Meriva prve generacije.

 

Flex sustavi

Sada se pojavljuje druga generacije Merive i ponovno podiže ljestvicu cjenovno pristupačne fleksibilnosti u pokretu. Sustav stražnjih sjedala FlexSpace dodatno je poboljšan kako bi bio još lakši i intuitivniji za korištenje. Također je predstavljen koncept FlexDoors – inovativna vrata koja se otvaraju suprotno nego što je uobičajeno, prema stražnjem dijelu automobila i time olakšavaju ulazak u kabinu, što se prvi put može vidjeti na vozilu masovne proizvodnje. Osim toga, unutrašnjost nove Merive nudi puno mjesta za pohranu prtljage zahvaljujući konceptu fleksibilne središnje konzole kao i Opelovom ekskluzivnom sustavu FlexFix – integriranom stražnjem nosaču za bicikle koji se izvlači poput ladice iz stražnjeg odbojnika, odnosno prostora ispod prtljažnika.

 

Puno ljepši dizajn

Merivina karakteristična fleksibilnost dodatno je pojačana iznimno stilski dotjeranom vanjštinom i interijerom koji predstavlja korak naprijed u Opelovoj novoj i nagrađivanoj dizajnerskoj filozofiji koja spaja umjetničku skulpturalnost s njemačkom preciznošću. Njen jednovolumenski obris je elegantan i dinamičan. Stražnji prozori slijede oblik vala naglašavajući vrata FlexDoors, stražnja bočna vrata s otvaranjem prema unatrag, dok je istovremeno poboljšan pogled koji iz automobila imaju putnici na stražnjoj klupi, osobito djeca.

 

Sjedala za sve dobi

Kroz cijelu kabinu znatno je povećan prostor za pohranu sitnica i prtljage, a posebno je pronađeno mjesto za svaki od predmeta koji se redovito nalaze u unutrašnjosti vozačke kabine. Revolucionarni koncept konzole FlexRail sastoji se od međusobno zamjenjivih jedinica za pohranu koje se pomiču na svojevrsnim šinama smještenim između prednjih sjedala. Tako se dobiva praktičan i prilagodljiv prostor za pohranu bilo kakvih predmeta. Prilično velika prednja sjedala Merive slična su onima u novoj Astri i Insigniji. Ona nude najbogatije mogućnosti podešavanja u klasi: 240 mm naprijed/natrag te 65 mm u visinu. Tako si putnici svake dobi i veličine mogu namjestiti sjedala za udobnu vožnju i putovanja.

 

Inteligentna vrata

Meriva otvara novu dimenziju svojim sustavom stražnjih bočnih vrata s otvaranjem prema unatrag koja omogućuju izvanredan pristup stražnjim sjedalima. Koncept FlexDoors prvi je takve vrste u masovnoj proizvodnji vozila. Za razliku od drugih trenutno dostupnih sustava sa stražnjim bočnim vratima koja se otvaraju prema unatrag, vrata FlexDoors dolaze u punoj veličini i otvaraju se nezavisno bez potrebe preklapanja prednjim vratima. Uobičajena konstrukcija B-nosača omogućuje ovakvo nezavisno otvaranje i istovremeno osigurava visoku čvrstoću karoserije i zaštitu u slučaju bočnog sudara. FlexDoors nudi povećanu funkcionalnost olakšavajući ulazak i izlazak iz stražnjeg dijela automobila. Smještajući šarke vrata na C-nosač ostavlja i više mjesta za noge putnika. Vrata FlexDoors otvaraju se pod kutem od maksimalno 84 stupnja što je puno šire od uobičajenih vrata koja se otvaraju standardno pod kutem od 68-70 stupnjeva. Vozač i suvozač također mogu uživati u povećanom kutu otvaranja vrata od 84 stupnjeva. FlexDoors olakšava putnicima pristup do kabine, no također je i ergonomičniji i nudi vozaču i suvozaču brži pristup vratima kada trebaju smjestiti jaknu, torbu ili kišobran iza nekog od prednjeg sjedala.

 

Sigurnost

FlexDoors također donosi povećanu sigurnost, posebno za obitelji s malom djecom. Roditelji mogu lako posegnuti na stražnje sjedalo kako bi osigurali svog mališana u dječjoj sjedalici, a također mogu pomoći djetetu pri izlasku ili ulasku u vozilo. Primjerice, kada su istovremeno otvorena prednja i stražnja vrata stvorena je sigurnosna zona u kojoj roditelj i dijete mogu bez opasnosti izići iz automobila a da ih ne razdvajaju vrata, čime se smanjuje mogućnost da dijete zakorači u promet i nađe se u opasnoj situaciji.

 

Rast od pet posto

Nova Meriva ima duži međuosovinski razmak, širi prednji i stražnji trag kotača, a sve to pridonosi boljoj upravljivosti i većoj udobnosti u vožnji. Uz to je i narasla s 4.00 na 4.20 metara. Ponuđeni izbor motora i pogonskih sustava sastoji se od ekonomičnih i visokoučinkovitih motora s turbopunjačem snage od 75 do 140 KS. Također će se naći u ponudi posebno ekonomična verzija ecoFLEX. Meriva će dolaziti s izborom između 5 i 6-stupanjskog ručnog mjenjača, a ponuđen je i 6-stupanjski automatski mjenjač.

 

Od ljeta

Projektirana i razvijena u Opelovom inženjerskom centru u Rüsselsheimu u Njemačkoj, nova Meriva će se proizvoditi u španjolskoj Zaragozi te će se naći u prodaji ovog ljeta.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik