Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Porsche Cayenne
  SUV-om do stotke za 5.6 sekundi


Na jesen dolazi i kontroverzni Cayenne. Novi “SUV image maker” ujedno će biti i najbrže vozilo ovakve vrste s najvećom brzinom od 266 km/h i ubrzanjem od 0-100 za 5.6 sekundi.

Što će jednom vrhunskom sportskom proizvođaču automobila znanom po legendarnoj 356-ici i još legendarnijoj 911-ici jedan terenac, pa makar on bio super brz? Zašto mijenjati dobitnu kombinaciju i pokušavati se nametnuti nečim novim? Potencijalnih kupaca koji žele vrhunski SUV – super luksuzan i super brz - bez sumnje ima, još ako naprijed sjaji dobro znani grb ego će biti još veći. Bilo kako bilo, mi i nismo oduševljeni Cayenneom. Očekivali smo to od Mercedesa, BMW-a, VW-a no nikako od Porschea.

Tata kupi mi turbo

Cayenne platformu dijeli s VW-ovim modelom Touareg no razlike u karoseriji su više nego očite. Prvenstveno mislimo na izbočenije blatobrane koji ostavljaju dojam veće mase cjelokupnog automobila, kao i ogromne usisnike zraka na prednjem odbojniku. A upravo ti detalji jasno ukazuju kako je riječ o automobilu izrazitih performansi. Naime, za Cayenne je razvijena potpuno nova V8 jedinica aluminijskog bloka, glave i klipova koja u slabijem modelu, Cayenne S, razvija najveću snagu od 340 KS što je dovoljno za odličnih 7.2 sekunde za ubrzanje do 100 km/h i maksimalnih 242 km/h. Treba spomenuti i velik okretni moment od 420 Nm na raspolaganju već od 2500/min pa do 5500/min. Nadogradnjom dvostrukog turbo punjača na ispušnoj grani isti motor u Turbo modelu razvija 450 KS i ogromnih 620 Nm okretnog momenta od 2250/min do 4750/min. Cayenne Turbo razvija zaista prave sportske performanse dostojne tvornice iz Zuffenhausena. Do sto km/h ubrzanje traje samo 5.6 sekundi,a najveća brzina iznosi 266 km/h čime Porscheov SUV postaje najbrže vozilo u klasi sposobno posramiti i mnoge sportske automobile.

Ekskluziva – i vani i unutra

Vratimo se dizajnu. Prednja su svjetla slična onima na 911-ici i Boxsteru čime je cijela familija prepoznatljiva već izdaleka. Slabije upućeni mogli bi ostati šokirani ovako povišenom, neobičnom «Carrerom». Opsežna uporaba aluminijskih detalja pun je pogodak, čime je Porsche dodatno naglasio ekskluzivnost svojeg SUV-a. Gume dimenzija 255/55-18 i dva ispušna topa (dvostruka kod Turbo modela) na kutevima stražnjeg dijela automobila zaokružuju sportsku vanjštinu. Za oba je modela predviđen 6-stupanjski Tiptronic S mjenjač. Luksuzna je unutrašnjost opremljena samo najkvalitetnijim materijalima. Koža je neizostavno prisutna na sjedalima, volanu, mjenjaču i oblogama vratiju ali i na središnjoj konzoli i na sjenilu instrumenta. Sportskom dojmu odlično pristaje uporaba aluminija na raznim dijelovima interijera. Sam dizajn kokpita nema gotovo nikakvih dodirnih točaka s modelima 911 i Boxster izuzev instrument ploče s velikim okruglim instrumentima urezanima jedan u drugog. U centralnom «krugu» vozač može iščitati sve informacije vezane uz trenutni mod ovjesa, brzinu u kojoj je automatski mjenjač, temperaturu te ostale informacije, a tu je i digitalni pokazivač trenutne brzine jednak onome kod sportskih modela.

Novi pogon

4x4 pogon Porsche je razvio od samog početka jer postojeći, poznat iz modela 911 Turbo, ne može odraditi zadaću u ovakvoj vrsti vozila. Novi PTM sustav (Porsche Traction Management) djeluje permanentno na sve kotače raspodjeljujući 62 % snage motora na stražnje kotače i 38 % na prednje. Ovisno o uvjetima PTM putem senzora raspodjeljuje snagu i do 100 % na prednju ili stražnju osovinu. PTM komunicira s ostalim sustavima poput PSM-a (Porsche Stability Management), ABS-a, ASR-a i ABD-a i time znatno smanjuje mogućnost nekontroliranog ponašanja vozila, a odstojanje karoserjie od tla automatski se podešava ovisno o terenu i brzini vozila. U Porscheu su iznenađeni velikim brojem narudžaba koje su već pristigle za novog najbržeg terenca na svijetu, a prvi modeli isporučit će se ujesen.
Cayenne S Cayenne Turbo
Motor V8,4511 cm3 V8 biturbo, 4511 cm3
Snaga (kW/KS)250/340@6000/min 331/450@6000/min
Okretni moment420 Nm@2500-5500/min 620 Nm@2250-4750/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s)7.2 5.6
Najveća brzina (km/h)242 266
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik