Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volvo S60 2010
  Šveđanin koji čuva pješake


U Volvu kažu kako je novi S60 najdinamičniji Volvo svih vremena dok njegov inovativni Pedestrian Detection sustav s Full Auto Brake funkcijom, ponovo pomiče granice sigurnosti.

Novi Volvo S60 je sportskiji i dinamičniji od bilo kojeg prethodnog Volvo modela. Međutim, još uvijek je nepogrešiv predstavnik skandinavskog dizajna. „Novi S60 isklesan je da vas pokrene. Svaka linija u njegovom dizajnu tu je da bi vas pokrenula - fizički i emocionalno. Njegov profil donosi toliko coupe osobina da se dodatni par vrata čini kao ugodno iznenađenje,“ ističe Peter Horbury, direktor Volvo dizajna.

 

Dva podvozja

Novi sedan dostupan je u dvije vrste podvozja. Za europsko tržište novorazvijeno dinamično podvozje je standard, dok će na većem dijelu tržišta u Sjevernoj Americi i Aziji serijski model imati comfort podvozje, dok će dinamična varijanta biti opcija. Razlika između dva podvozja vidljiva je u amortizerima i prednjim i stražnjim podokvirima. Softver u AWD sustavu modificiran je kako bi verzije s pogonom na sva 4 kotača (serijski u T6, opcionalan u D5) mogle iskoristiti krajnje limite novog sportskog podvozja.

 

Manje proklizavanja

Sve izvedbe novog S60 mogu biti opremljene naprednim, samopodesivim FOUR-C aktivnim podvozjem, koje je modificirano i profinjeno za što bolju kontrolu i što udobniju vožnju. Novo dinamično podvozje podržano je čitavim nizom elektroničkih sustava koji dodatno poboljšavaju sportski ugođaj vožnje. Novi S60 je prva limuzina na tržištu s naprednom kontrolom stabilnosti (Advanced Stability Control). S novim senzorom rotacije moguće je otkriti bilo kakvu tendenciju proklizavanja još u ranoj fazi. Corner Traction Control novi je dodatak koji vektorira okretnu silu kako bi automobil u zavoje mogao ući još uglađenije. Ova tehnologija predstavlja dodatno usavršavanje DSTC sistema. Prilikom ulaska u zavoj dolazi do kočenja unutrašnjeg pogonskog kotača, dok se dodatna snaga šalje na vanjski pogonski kotač. To omogućava vozaču da oštrije ulazi u zavoj bez bojazni od podupravljanja.

 

Prijatelj pješaka

Pedestrian Detection sustav u kombinaciji s automatskim kočenjem inovativno je tehnološko rješenje koje otkriva pješaka koji prelazi cestu ispred vozila, upozorava vozača te automatski aktivira kočnicu ukoliko sam vozač ne reagira na vrijeme. U ekstremnim situacijama vozač najprije prima audio upozorenje u kombinaciji s treptećim svjetlom u head-up displeju na vjetrobranskom staklu. Istodobno kočnice su u stanju pripravnosti. Ukoliko vozač ne reagira na upozorenje, a sudar je neizbježan, kočnice se automatski aktiviraju. Sustav detekcije pješaka u kombinaciji s automatskim kočenjem može pomoći u izbjegavanju kontakta s pješakom do brzine od 45 km/h. Pri višim brzinama težište je na usporavanju automobila kako bi se ostvario što nježniji kontakt. Mala brzina pri kontaktu znači da je rizik od ozbiljnih povreda bitno smanjen. Naprimjer, ukoliko je brzina smanjena sa 50 km/h na 25 km/h, fatalnost ozljeda manja je za 20%, a u nekim slučajevima i do 85%.,

 

T6 kao top model

Tijekom prve godne proizvodnje novi Volvo S60 bit će dostupan s rasponom snage od 115 (1.6 D DRIVe) do 304 KS (3.0 T6). T6 benzinac zapremine 3.0 litara dodatno je unaprijeđen, prvenstveno zahvaljujući manjoj unutrašnjoj frikciji. Sada razvija 304 KS i cijelih 440 Nm okretnog momenta. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 6,5 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 250 km/h. Istovremeno, inženjerima Volva uspjelo je njegovu prosječnu potrošnju smanjiti za oko 10% - na tek 10,2 litre na 100 prijeđenih kilometara. Snaga se na pogonske kotače prenosi putem druge generacije šeststupanjskog Geartronic automatskog prijenosa koji, zahvaljujući manjoj frikciji, nudi brže promjene brzina nego ikada prije. Pogon na sve kotača standardan je na T6 izvedbi.

 

Novi moderni benzinac

Novi četverocilindarski 2.0 GTDi (Gasoline Turbocharged Direct Injection) postiže iz zapremine od dvije litre 203 KS i 300 Nm okretnog momenta, dostupnog već od niskih 1.750 okretaja u minuti. Za ubrzanje do 100 km/h potrebno mu je 7,7 sekundi (ručni mjenjač), odnosno 8,2 sekundi (automatski mjenjač), dok maksimalna brzina iznosi 235 km/h (ručni), odnosno 230 km/h (automatik). Volvo S60 2.0T s ručnim mjenjačem u prosjeku troši tek 7.9 litara na 100 km. Novorazvijeni turbo punjač, direktno ubrizgavanje i dvostruka bregasta osovina s varijabilnim otvaranjem ventila nude jedinstvenu kombinaciju niske potrošnje, niske emisije i visokih performansi kroz širok raspon okretaja motora, a sve to u relativno kompaktnom formatu.

 

I druge verzije

Kasnije tijekom prvih godina proizvodnje, S60 dobit će T5 varijantu 2.0 litarskog GTDi motora s 240 KS i 320 Nm okretnog momenta. Osim toga, stići će i 1.6 litarski GTDi benzinac dostupan u dvije verzije T4 sa 180 KS i 240 Nm i T3 sa 150 KS i 240 Nm. Svi GTDI motori bit će dostupni u kombinaciji sa šesterostupanjskim Powershift automatskim prijenosom i šesterostupanjskim ručnim prijenosom. Ponuda motora za novi S60 uključuje i dva peterocilindarska turbodizelaša. Tako da D5 motor sa dva turbo punjača razvija 205 KS i 420 Nm okretnog momenta, te mu za ubrzanje bez obzira na izbor mjenjača treba 7,8 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 235 km/h (ručni) i 230 km/h (automatski).

 

D3

Pored ovog motora tu je i novorazvijeni 2.0 litarski peterocilindarski D3 dizelaš sa 163 KS i 400 Nm okretnog momenta koji nudi ubrzanje do 100 km/h za 9,2 sekunde te maksimalnu brzinu od 220 km/h (ručni), odnosno 215 km/h (automatik). Novi peterocilindarski D3 motor u principu je identičan postojećem 2.4D, ali je kapacitet cilindara smanjen kako bi se optimizirala potrošnja. Rezultat je pozitivan pa ovaj motor u kombinaciji s ručnim mjenjačem na 100 prijeđenih km zahtijeva samo 5,2 litre. Oba turbodizelaša dostupna su sa šeststupanjskim ručnim mjenjačem i šeststupanjskim automatskim mjenjačem, a D5 motor dostupan je i u verziji s pogonom na sve kotače.

 

Štedljivi dizel

Tijekom prvih godina proizvodnje Volvo S60 dobit će i štedljivu 1.6 D DRIVe izvedbu sa 115 KS i 270 Nm okretnog momenta, dostupnu samo sa šeststupanjskim ručnim mjenjačem koja u prosjeku troši samo 4,3 litre na 100 km, što odgovara emisiji ugljičnog dioksida od 115 g/km.

 

Dolazi iz Ghenta

Početni prodajni cilj za novi Volvo S60 jest 90.000 vozila godišnje. Baza kupaca proširena je na cijeli svijet. Europa s Rusijom, Sjeverna Amerika i ostatak svijeta - sve tri cjeline čine trećinu očekivane prodaje. Novi S60 proizvodit će se u Volvo tvornici u belgijskom Ghentu, a prvi automobili stići će do prodajnih salona početkom ljeta 2010. godine.

 

*više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik