Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Touareg 2010
  Sada i kao hibrid


Izdržati na tržištu čak osam godina definitivno nije mala stvar. Uz to, osvojiti publiku na prvu, bez ikakvog ranijeg poznavanja SUV segmenta, zaista je pohvalno. Druga generacija ima namjeru ljestvicu podignuti još više.

Volkswagen tvrdi kako je novi Touareg tehnički najinovativniji Volkswagen od samih početaka marke. Prvenstveno jer je riječ o uvođenju hibridnog pogona.

 

Štedljivost je primarna

Ovaj Touareg na suvremen način ponovno interpretira  ideju SUV-a – zahvaljujući ponudi motora koji su gotovo 20 posto štedljiviji i velikom broju novih sustava pomoći i sigurnosti. Touareg će k tome također biti prvo i jedino terensko vozilo njemačkog proizvođača u Europi koje će se proizvoditi u hibridnoj verziji. S potrošnjom od samo 8,2 litara goriva postavlja nove standarde među SUV-ovima za terensku vožnju s benzinskim motorima. Do 50 km/h će se Touareg Hybrid moći voziti u potpuno električnom načinu, a time i bez štetnih emisija. U pogledu dizelskih agregata, Touareg V6 TDI sa 7,4 litara prosječne potrošnje bilježi najbolju vrijednost u segmentu istinskih terenskih vozila. Obje verzije,  Touareg Hybrid i V6 TDI, su najštedljiviji benzinski i dizelski SUV-ovi klase velikih vozila ikada proizvedenih u Europi. 

 

Osjetno lakši, niži, aerodinamičniji  

Novi je Touareg u osnovnoj verziji 208 kilograma lakši. Ogroman napredak. Jednako tako je čvrstoća karoserije povećana za dodatnih 5 posto te je time osigurala vodeće mjesto među konkurencijom. Drugi preduvjet: Dizajneri su ostvarili značajno bolju vrijednost koeficijenta otpora zraka (cw). Osim aerodinamičnog usavršavanja, još jedan dodatni čimbenik koji utječe na tu vrijednost je niža karoserija ovog Touarega u odnosu na njegovog prethodnika. Zajedno s prednjim krajem oblikovanim u skladu s novim DNA dizajna Volkswagena to je rezultiralo manjom prednjom siluetom. Treći preduvjet: svi motori, serijski opremljeni 8-stupanjskim automatskim mjenjačem, u odnosu na prethodnika demonstriraju značajne prednosti u pogledu potrošnje goriva; u nekim slučajevima čak manje od dvije litre. 

 

Dva 4WD pogona

Serijski pogon na sva četiri kotača također je izmijenjen u pogledu vrijednosti potrošnje. U osnovnoj verziji („4Motion") svi Touareg modeli nove generacije raspolažu pogonom na sva četiri kotača s Torsen središnjim diferencijalom s ograničenim proklizavanjem  (4MOTION; sposobnost uspona 31 stupanj). Slično kao Tiguan Track & Field Touareg k tome raspolaže  „Offroad-programom vožnje“, koji pritiskom na tipku ABS, EDS i ASR sustave prilagođava terenskoj vožnji, aktivira sustav pomoći za vožnju nizbrdo i prilagođava točke promjene stupnjeva automatskog mjenjača.

 

Za sve terene

Dodatno je V6 TDI umjesto s Torsen središnjim diferencijalom moguće naručiti s „Terrain-Tech-Paketom" koji je opremljen još jačim središnjim diferencijalom za off-road uvjete uključujući i redukcijski prijenos kao i središnji i stražnji diferencijal s do 100% blokade. (4XMOTION; sposobnost uspona 45 stupnja). Ova verzija analogno prvoj generaciji Touarega opremljena je regulatorom pomoću kojeg vozač vozilo sada u pet stupnjeva prilagođava specifičnoj uporabi: 1. „Onroad"; 2. „Offroad" (kao „Offroad-program vožnje“ plus automatsko navođenje mehaničkih blokada); 3. Low (kao „Offroad" plus aktivacija redukcijskog prijenosa, promjena stupnjeva prijenosa pri višem broj okretaja, nema automatskog prebacivanja u viši stupanj prijenosa u ručnom načinu); 4. Dodatna blokada središnjeg diferencijala; 5. Dodatna blokada stražnjeg diferencijala.

 

Start-stop i pomična klupa

Stražnja klupa sjedala se može pomaknuti za 160 milimetara po dužini, a također je moguće namjestiti nagib naslona sjedala. Po želji se pritiskom na tipku električno deblokira te je u nekoliko sekundi preklopljena i nudi 1.642 litara kapaciteta prtljažnika. Parkirna kočnica se sada aktivira pritiskom na gumb. Motor (V6 verzije) se na semaforima isključuje automatski i pokreće ponovno, čim vozač makne nogu s papučice kočnice (start-stop sustav). Dodatno se stražnji poklopac otvara i zatvara pomoću daljinskog upravljača integriranog u ključu. Najveći panoramski klizni krov svih SUV modela i tijekom tmurnih dana nudi dovoljno svjetla. 

 

Kamera u svakom kutu

Inovativni „Area View“ pomoću četiri kamere nadzire okolinu Touarega i time osigurava dodatnu sigurnost. Zaštitu nudi do devet zračnih jastuka. Lane Assist osigurava da ne skrenete s pravog puta; Side Assist upozorava kod promjene vozne trake na vozila koja se približavaju odostraga. Automatska regulacija razmaka ACC s integriranim  Front Assist-om koči u slučaju nužde sve do zaustavljanja i kao mjeru predostrožnosti zateže pojaseve. Bi-Xenon prednja svjetla s Dynamic Light Assist-om osvjetljavaju promet iz suprotnog smjera i reguliraju dugo svjetlo bez zasljepljivanja, a adaptivna kompenzacija prevrtanja osigurava da Touareg suvereno stoji na cesti.

 

Exclusive oprema

Po prvi puta, Touareg će sadržavati elemente opreme pod novom oznakom „Exclusive" Volkswagena Individual. Dodatna oprema koju je moguće naručiti uključuje 19-colne aluminijske naplatke  (tip „Girona"), umetke dekora od finog drveta („maslina") i kožnu opremu („Nappa") u dvije kombinacije boja „Dark Burgundy / Titan crna" ili „Pepper bež / Titan crna".

 

Touareg – najbolje od dva svijeta 

Oko 500.000 vozača odlučilo se za prvu generaciju Touarega. Sada s novim Touaregom dolazi vrhunski allrounder, a prema prvom dojmu, uspjeh prethodnika trebao bi biti ostvaren bez problema. Touareg će kod trgovaca biti dostupan već od svibnja. Cijene za hrvatsko tržište zasad nisu poznate dok u Njemačkoj one iznose: 51.000 € za V6 TDI i 73.500 € za Hybrid.

 

*više fotografija pogledajte u našoj galeriji

 
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik