Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Flextreme GT/E
  Veliki zeleni


Konceptni automobil Flextreme GT/E pokazuje kako bi mogla izgledati buduća velika Opelova limuzina na električni pogon.

Konceptni automobil Flextreme GT/E pokazuje kako bi mogla izgledati buduća velika Opelova limuzina na električni pogon.

 

U Opelovoj strategiji za postizanje manje ovisnosti o fosilnim gorivima električna energija ima ključnu ulogu. Konceptni Flextreme GT/E dugačak 4,7 metara pokazuje kako se tehnologija električnog vozila s produljenim dosegom (extended-range electric vehicle, E-REV) može upotrijebiti pri konstrukciji velikog ili vozila srednje veličine, kao i kompaktnih automobila kao što je najavljena Ampera.

 

Opel ovu strategiju naziva „neograničena e-mobilnost“: prilagođavanje visokoučinkovitog E-REV pogonskog sustava, koji nema ograničenja kakva ima napajanje isključivo baterijama, raznim vozilima iz različitih tržišnih segmenata. Konceptni Flextreme GT/E pokazuje da veličina nije bitna kako bi se uživalo u nultoj emisiji ugljičnog dioksida, barem ako je pitati Opel.

 

Izvrsna aerodinamika

Svrhovit dizajn također omogućuje da Flextreme GT/E postigne željeni koeficijent otpora zraka od samo 0,22 što mu pak pomaže da dosegne maksimalnu brzinu od preko 200 km/h i bude štedljiv s energijom kako bi mu doseg bio što dulji. Vizualni elementi koji se ističu su nizak i širok stav, prednja i stražnja svjetla u obliku krila, prepoznatljiv prednji dio i rešetka, plutajući C-nosači i snažan, skulpturalan oblik karoserije.

 

Fluidan dizajn

Spuštene proporcije Flextremea GT/E nalik na kupe predstavljaju evoluciju Opelove nove dizajnerske filozofije – umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost – unutar područja optimizacije za aerodinamičku učinkovitost. Čist dizajn prednjeg dijela uključuje nisku liniju poklopca motora te produženi nos, kojega omeđuju prepoznatljiva LED prednja svjetla u obliku krila. Ona se spuštaju duboko u prednje blatobrane i cijelom dužinom poklopca. Nova trapezoidna rešetka je uska, no odaje dojam snage. Istaknuta kromirana prečka u obliku krila nosi veliki Opelov logo koji je istovremeno i priključak za punjenje Flextremeove baterije.

 

Napredni FlexDoors

Pristup kabini dodatno je olakšan usvajanjem koncepta vrata sa šarkama na stražnjoj strani, što je evolucija Opelovog koncepta FlexDoors korištenog kod nove generacije jednovolumena Meriva. Kako bi se sačuvale čiste linije eksterijera, sve su kvake na vratima zamijenjene svjetlosnim senzorima – vrata se automatski otvaraju kada senzore prekrije ruka putnika ili vozača. U svrhu smanjenja zračne turbulencije također nema vanjskih retrovizora, koji su zamijenjeni malim kamerama smještenima u bazi A-nosača.

 

Klizi kroz zrak

Mali prednji dio, nizak krov (1.308 mm) i ravna podnica omogućuju ovom vozilu da se kreće uz minimalan otpor zraka. Cijeli niz značajki služi za optimizaciju upravljanja zračnom strujom. 21-inčni aluminijski naplatci su relativno uski kako bi se smanjio otpor, a na njima su 195/45 gume s niskim otporom. Čiste linije umetaka i dodataka također smanjuju zračnu turbulenciju. Malen prednji usisnik poboljšava tok zraka oko prednjeg dijela vozila, a podnica se u stražnjem dijelu podiže prema gore kako bi se postigao Venturi-efekt i dodatno smanjio otpor. Flextreme GT/E također istražuje mogućnosti aktivne promjene oblika. Pri brzinama iznad 50 km/h podiže se vertikalna ploha duž cijelog bočnog dijela karoserije iz utora za isisnik zraka iza stražnjih blatobrana. Ovi 350 milimetara dugi bočni spojleri usmjeravaju brzostrujeći tok zraka oko stražnjih uglova automobila, dodatno smanjujući turbulenciju.

 

Smanjenje mase

Mjere za smanjenje mase karoserije uključuju korištenje laganih vanjskih ploča od kompozitnog ugljika, polikarbonatni sloj na prozorima te strukturalne komponente od aluminijske slitine. U usporedbi s tradicionalnim materijalima, ovi nude 40-postotno smanjenje mase koje dalje pridonosi smanjenoj potrošnji energije i većem dosegu.

 

E-REV pogon

Ovo učinkovito konceptno vozilo također uključuje GM-ov revolucionarni pogonski sustav E-REV prethodno razvijen za Opel Amperu. Flextreme GT/E pokazuje svestranost ove tehnologije koristeći je u većem formatu srednje velikog vozila. Usprkos većim dimenzijama i maksimalnoj brzini većoj od 200 km/h, Flextreme GT/E bi trebao imati slične performanse kao Ampera: vozni doseg na baterijski pogon od 60 km bez ikakve emisije ispušnih plinova te ukupan doseg preko 500 km. Prosječna potrošnja goriva procijenjena je na 1,6 l/100 km, a emisija ugljičnog dioksida bit će ispod 40 g/km. Za razliku od hibridnog vozila, kotači Flextremea GT/E u svakom su trenutku pogonjeni električnom energijom. Pri uobičajenim putovanjima do 60 km energija se dobiva iz litij-ionske baterije u obliku slova T koja je smještena ispod podnice i stražnjeg sjedala.

 

I mali benzinski motor

Međutim za razliku od električnog vozila na baterije, Flextreme GT/E uklanja svaku mogućnost strahovanja zbog „ostanka na cesti“ uslijed pražnjenja baterije. Mali benzinski motor-generator pali se automatski i bez znanja vozača u trenutku kad se baterija isprazni. U ovom načinu rada se doseg povećava na nešto više od 500 km sve dok se punjiva baterija ponovno ne napuni ili se automobil napuni gorivom. Elektromotor u ovom načinu rada daje znatnih 370 Nm trenutnog okretnog momenta što osigurava dinamične performanse, a ubrzava automobil od 0 do 100 km/g u manje od 9 sekundi. Konceptno vozilo Flextreme GT/E je novi korak u Opelovoj strategiji elektrifikacije automobila, koja uključuje cijeli niz proizvoda na baterije, kao i hibridne tehnologije s produljenjem dosega i gorivske ćelije.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik