Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Nissan Juke
  Čudnovati klinac


Izgled je svakako najvažnija osobina malenog Nissanovog SUV-a, no čini se kako su dizajneri u Londonu pogodili s dizajnom i kako će Juke upravo zahvaljujući izgledu postizati uspjeh.

S dizajnerskog gledišta, donji dio Jukea čisti je SUV. Veliki kotači, široke gume, velik razmak od tla i robustan stav stapaju se s gornjim dijelom, koji je, pak, kao da pripada istinskom sportašu – visoke bočne crte, uski bočni prozori koji podsjećaju na vizir i padajuće krovne crte kakve viđamo na kupeima. Dojam kupea još pojačavaju stražnja vrata čije su kvake skrivene u njihovim okvirima.

 

Poput motocikla

Sportski se izgled nastavlja i u unutrašnjosti. Kabina, kojom dominira središnja konzola nadahnuta spremnikom za gorivo s motocikla, podređena je vozaču. Premazana neuobičajenom bojom visoka sjaja, konzola automobilu daje zabavni duh. Stražnja vrata i prilagodljiv prtljažni prostor sa skrivenim pretincima jamstvo su praktičnosti.

 

Svega 4,1 metara dužine

Juke je postavljen na platformu B Alijanse Renault-Nissan. Ima međuosovinski razmak od 2530 mm, dug je 4135 mm, širok 1765 mm i visok 1570 mm. Na modelima s prednjim pogonom prednji je ovjes izveden MacPhersonovim opružnim nogama, a stražnji torzijskom osovinom. Modeli s pogonom na sve kotače straga imaju multi-link konstruiran prema sustavu koji se ugrađuje u Qashqaija.

 

Torque vectoring

Sustav All mode 4x4-i obnovljena je inačica cijenjenog Nissanova elektroničkog sustava pogona na sve kotače. Odsad je opremljen tehnologijom aktivne raspodjele okretnog momenta (torque vectoring) koja povećava okretnost i smanjuje podupravljanje pri vožnji kroz zavoje. Osim između prednjeg i stražnjeg kraja – do najvećeg omjera 50:50 – okretni moment sad se može dijeliti i između krajeva stražnje osovine. Ponašanje u zavojima poboljšava se slanjem veće količine okretnog momenta na vanjski stražnji kotač čime se smanjuje podupravljanje. Na svaki se stražnji kotač može usmjeriti do 50 % ukupno dostupnog okretnog momenta motora. Ta se inovacija prvi put javlja u segmentu malih automobila, dosad je bila rezervirana samo za vrhunske automobile.

 

Novi 1.6 turbo benzinac

Kad ujesen počne prodaja, u Europi će biti dostupna tri motora: dizelski i dva 1,6-litrena benzinska, svi usklađeni s normom Euro 5. Vrh ponude čini nov benzinski motor (MR16DDT) s izravnim ubrizgavanjem i turbopunjačem. Riječ je o jednom od najsnažnijih motora u klasi – razvija 190 KS i 240 Nm. Kombinacija izravnog ubrizgavanja i turbopunjača omogućava snagu i odzive kakvi se očekuju od 2,5-litrenog motora uz potrošnju svojstvenu slabijem motoru.

Drugi je benzinski motor novorazvijena inačica iz Nissanove pouzdane motorne obitelji HR. Nazvana HR16DE, lagana, 16-ventilska jedinica niskog trenja ima jedinstven sustav dvostrukog ubrizgavanja koji omogućava točnije doziranje goriva radi boljeg izgaranja. Razvija 117 KS.

Naposljetku, 1,5-litreni dizelski motor snage od 110 KS s common rail tehnologijom nudi odlična vozna svojstva zahvaljujući žestokom okretnom momentu od 240 Nm, i to uz malu potrošnju i niske emisije plinova.

 

Mjenjači

Kad je riječ o prijenosnim sustavima, 1,6-litreni benzinac s prednjim pogonom i turbopunjačem dostupan je sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Nissanov Xtronic CVT M6, sa 6-stupanjskim ručnim načinom rada, bit će dostupan na najboljoj inačici s benzinskim turbomotorom i pogonom na sve kotače. Atmosferski 1,6-litreni benzinac moći će se kupiti s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem ili unaprijeđenim Xtronicom CVT, a 1,5-litreni dizelaš sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem.

 

Koža, kamera…

Popisi standardne i dodatne opreme bit će objavljeni bliže početku prodaje, no očekuje se da će Jukeovim kupcima biti dostupna oprema poput automatskog klima-uređaja, kožnatih presvlaka, stražnje kamere i tzv. pametnog ključa, ali i neke ne baš uobičajene stvari.

Jedna je od njih Nissanov Dinamički nadzorni sustav, središnji upravljački modul s ekranom koji vozaču omogućava da namješta dinamičke vozne postave i neke standardne funkcije, poput rada klima-uređaja. Ekran prikazuje brojčanike i informacije o motoru i vožnji.

 

Na ljeto

Juke će se proizvoditi u Europi, u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, i japanskoj Oppami. Proizvodnja u Europi, zajedno s kompaktnim obiteljskim Noteom i  Qashqaijem, rezultat je ulaganja od više nego 60 milijuna eura kojim se štiti preko tisuću radnih mjesta u Nissanu i još više od 2000 radnih mjesta u opskrbnom lancu. Prodaja Jukea u Japanu počinje u ljeto, a u Europi i Sjevernoj Americi ujesen.

Cijene će se u Europi kretati od 17.000 eura za osnovni model do 25.000 eura za najskuplji model.

 

* više fotografija pogledajte u našoj galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik