Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi R8 GT
  Jače, lakše, brže


Audi predstavlja limitiranu verziju svog sportskog automobila R8 visokih performansi, R8 GT. Izlazna snaga njegovog 5,2-litrenog V10 motora povećana je na 412 kW (560 KS).

Nadalje, težina vozila je smanjena za otprilike 100 kilograma što R8 GT-u omogućuje ubrzanje od nula do 100 km/h za 3,6 sekundi, a ostvaruje maksimalnu brzinu od 320 km/h.

 

Audi R8, sportski automobil visokih performansi, je pravi pobjednik od početka. To vrijedi za proizvodne modele, koji su dobitnici nagrade za automobil najboljih performansi “World Performance Car” 2008. godine (R8) i 2010. godine (R8 V10), kao i za trkaći automobil, R8 LMS, koji je pobijedio u 23 utrke u svojoj prvoj sezoni i osvojio tri prvenstva. Geni trkaće verzije sada dolaze i na ceste – u obliku modela R8 GT. Ekskluzivna serija je limitirana na 333 komada. Svaki R8 GT ima oznaku sa svojim proizvodnim brojem na kugli ručice mjenjača.

 

100 kg lakši

Aluminijski okvir karoserije Audi Space Frame (ASF) teži samo 210 kilograma. Aluminijske stranice karoserije spojene su na okvir od prešanih profila i lijevanih članova podlaganjem i trenjem. Okvir motora napravljen je od izuzetno laganog magnezija. ASF karoserija je većim dijelom ručno izrađena u tvornici Neckarsulm korištenjem složenog proizvodnog procesa. Izuzetno snažna karoserija je temelj precizne upravljivosti za jedan sportski automobil visokih performansi, a osigurava i dobru razinu udobnosti po pitanju vibracija, te prvoklasnu sigurnost u slučaju eventualnog sudara.

 

Zahvaljujući ASF karoseriji, proizvodni model R8 5,2 FSI quattro teži samo 1.625 kilograma – s quattro stalnim pogonom na sva četiri kotača i opcijskim R tronic mjenjačem. Zbog toga je inženjerima opet bilo teže ostvariti značajno smanjenje težine. Koristili su složeni pristup koji uključuje svaki aspekt vozila i na kraju se vaga zaustavila na 1.525 kilograma. Vjetrobransko staklo modela R8 GT napravljeno je od tanjeg stakla; pregrada između zaštitne ćelije za putnike i motornog prostora, kao i stražnje staklo, napravljena je od snažnog i laganog polikarbonata. Te tri preinake osigurale su uštedu od devet kilograma. Fiksni stražnji blatobran donio je dodatnih 1,2 kilograma uštede; tanje metalne ploče i dodatne uštede na aluminijskim vratima i na prtljažnom prostoru na prednjem dijelu automobila donijele su dodatnih 2,6 kilograma.

 

Dugačka stražnja vrata su od plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP) – što znači još 6,6 kilograma manje. Stražnji odbojnik i bočne ukrasne stranice od istog materijala osigurali su uštedu od dodatnih 5,2 i 1,5 kilograma, svaki za sebe. S minimalnom težinom i izuzetnom čvrstoćom, CFRP je idealni materijal za sportske automobile visokih performansi, a Audi je proširio svoju stručnost na polju njegovog korištenja. Inženjeri su se borili i s time kako uštedjeti svaki mogući gram na tehničkim komponentama vozila R8. Uštedjeli su jedan kilogram na sustavu servo kočnica, četiri kilograma s aluminijskim pokrovima kočionih diskova i 9,4 kilograma na akumulatoru. Inženjeri su uspjeli pronaći i dodatnih 2,3 kilograma na modulu usisa zraka i 2,8 kilograma na izolaciji motornog prostora.

 

Unutrašnjost je također skrivala značajan potencijal smanjenja težine. Nove, lagane podne obloge donijele su 7,9 kilograma; školjkasta sjedala sa šasijom od plastike ojačane staklom (GRP) 31,5 kilograma. Brojna dodatna mjerenja obavljena su u unutrašnjosti, izvana i za tehnologiju, pa je korišten veći nagib i lakši čelik za cijevi ispušnog sustava.

 

Ratnički izgled

Dizajn vozila Audi R8 GT je odraz koncentracije snage - mjeri 4,43 metra dužine, 1,93 metra širine i samo 1,23 metra visine. Na vanjštini su napravljene brojne preinake koje su mu dodatno istaknule izgled. Mnoge od njih su dovele i do smanjenja težine i poboljšanja aerodinamičnosti. R8 GT proizvodi više potisne sile pri brzoj vožnji od proizvodnog modela, – a bez povećanja vrijednosti Cd (0,36) ili prednjeg kraja (1,99 m2). Okvir rešetke u jednom dijelu, njegovi potpornji i ukrasni okviri uvodnika zraka su završno obrađeni u mat titan sivoj boji; rešetka je obojana u mat crnu boju. Razdjelnik ispod odbojnika ima dvostruki rub i napravljen je od karbonskih vlakana. Tanke, zaobljene linije i kutovi nosa povećavaju potisnu silu na prednjoj osovini, a također su napravljeni od kompozitnih karbonskih vlakana.

 

Jedna od stvari koje treba istaknuti na modelu R8 GT su LED prednja svjetla u osnovnoj opremi koja koriste svjetlosno emitirajuće diode za sve funkcije. LED prednja svjetla proizvode svijetli, ravnomjerni svjetlosni snop, imaju dugi vijek trajanja i troše malo energije. Prednja svjetla su i vrlo atraktivna i posebno se ističu svojim izgledom. Svako dnevno svjetlo sastoji se od 24 LED diode u neprekinutom nizu. Farovi podsjećaju na otvorenu školjku. Odlučujući element, gledajući bočno, su svakako bočne ukrasne ploče, koje usmjeravaju zrak prema motoru, a na modelu R8 GT su također izrađene od mat karbonskih vlakana. Isti materijal korišten je i za kućišta vanjskih, bočnih retrovizora, koja su manja i postavljena na aluminijsku bazu. 19 inčni naplatci imaju ekskluzivni Y dizajn s pet krakova i titan završnu obradu. Na prednjim branicima je postavljena oznaka “GT”.

 

Preinake na stražnjem kraju automobila su posebno očigledne, počevši od fiksnog blatobrana od mat karbonskih vlakana. Ventilacijski otvori s obje strane stražnjih vrata i CFRP odbojnik koji sadrži velike, okrugle ispušne cijevi i ventilacijske otvore za koševe blatobrana, također su redizajnirani. Veći difuzor je od kompozitnih karbonskih vlakana; rub registarske pločice i široke ukrasne letvice straga su u mat titan sivoj boji. Stražnja svjetla, također na bazi LED tehnologije, imaju tamna kućišta s oknima od prozirnog stakla. U ponudi će biti samo četiri boje karoserije: Samoa narančasta metalik, Suzuka siva metalik, ledeno siva metalik i Phantom crna perla.

 

560 KS!

Promijenjeni V10, na kojem su poklopci glave motora obojani u crveno, osigurava modelu Audi R8 GT performanse koje oduzimaju dah. R8 GT ubrzava iz startne pozicije do brzine od 100 km/h za 3,6 sekundi, a od nula do 200 km/h  za 10,8 sekundi. A tempo ne popušta sve dok se ne postigne maksimalna brzina od 320 km/h. Promjene na elektronici motora osigurale su dodatnih 26 kW od motora s deset cilindara koji sada proizvodi snagu od 412 kW (560 KS) i ima zapremninu 5.204 cc. Krivulja zakretnog momenta dolazi na vrhunac na 540 Nm pri 6.500 o/min, 10 Nm  više od proizvodne verzije. V10 ima specifičnu izlaznu snagu od 79,2 kW (107,6 KS) po svakoj litri zapremnine. Omjer snage i težine je 3,70 kilograma po kW ili 2,72 kilograma za svaki KS. Motor ulazi u crveno na 8.700 o/min.

 

Motor s dugim taktom (provrt x hod 84,5 x 92,8 milimetara), koji se ručno izrađuje u tvornici u Györu, Mađarskoj, ima korito motora od lake legure od aluminija i silikona koja je istovremeno lagana i vrlo snažna. Bazna ploča – okvir za most ležišta koljenaste osovine – dodatno povećava njegovu krutost. Cijeli motor teži samo 258 kilograma. Za njega je karakterističan kut cilindra od 90 stupnjeva i sustav podmazivanja sa suhim karterom ulja koji koristi modul pumpe ulja visoke učinkovitosti. Oba rješenja smanjuju gravitacijsko središte i tako poboljšavaju dinamiku vožnje.

 

R tronic mjenjač

Promjenama brzina na modelu R8 GT upravlja R tronic sekvencijalni, ručni mjenjač. Elektro hidraulična spojka i preklopna jedinica primaju naredbe elektroničkim putem. Svojih šest brzina koliko ima mijenja puno brže od vještog vozača – za desetinku sekunde pod velikim opterećenjem i na velikom broju okretaja. Sustav elektroničkog upravljanja nudi mogućnost automatskog načina rada s opcijama Sport i Normal, te dvije razine ručnog upravljanja. Njime se upravlja putem kratke ručice mjenjača na središnjem tunelu i dvije komande za mijenjanje brzina na kolu upravljača. Maksimalnu snagu prilikom pokretanja osigurava Kontrola pokretanja (Launch Control) – program koji osigurava puno ubrzanje s velikim brojem okretaja motora i minimalnim proklizavanjem kotača prilikom pokretanja.

 

43:57

Quattro stalni pogon na sva četiri kotača je idealna tehnologija za sportske automobile visokih performansi. Središnja viskozna spojka smještena na prednjem diferencijalu šalje 15 posto snage na prednju osovinu i 85 posto snage na stražnju osovinu pri normalnoj vožnji. Takva podjela je savršeno usklađena s postotkom raspodjele težine vozila Audi R8 GT koja iznosi 43:57. Spojka šalje 30 posto snage na prednje kotače u roku jedne milisekunde ako je potrebno. Mehanička blokada diferencijala na stražnjem ovjesu dodatno poboljšava trakciju. To osigurava do 25 posto blokade prilikom ubrzavanja i do 40 posto u overrun-u.

 

Motor na sredini

Sportski automobil visokih performansi, Audi R8 GT, pravi je stroj za vožnju s poprečnim ubrzanjem koji ostavlja bez daha i reagiranjem koje je brzo poput munje, gotovo trenutno. Njegov motor je postavljen na sredini, blizu okomite osi; njegova masa je gotovo zanemariva prilikom brzih promjena smjera. R8 GT je vozilo koje je dinamično, precizno i stabilno u gotovo svakoj situaciji. Šasija slijedi primjer klasičnog dizajna trkaćih automobila – dvostruka poprečna ramena prednjeg ovjesa od aluminija na kojima su smješteni kotači. Hidraulični, servo upravljač sa zubnom letvom ima direktni omjer od 16,3:1 i povezuje vozača na blizak i precizan način s cestom. Ovjes sa spiralnom oprugom preko poluge i ručnim podešavanjem, koji spušta karoseriju za 10 milimetara u osnovnoj je opremi. Veći zatur prednjeg i stražnjeg kotača čini upravljivost hitrom i boljom nego na standardnom modelu.

 

19 cola za velike diskove

19 inčni kotači od kovanog aluminija su 8,5 J x 19 sprijeda i 11 J x 19 straga, a svaki od njih opremljen je odgovarajućim gumama dimenzija 235/35 i 295/30. Audi će na stražnji ovjes postaviti gume 305/30 zajedno s opcijskim kotačima na zahtjev. Trkaće gume, koje na suhim cestama osiguravaju performanse bez premca, dostupne su za zaljubljenike u trke. Audi u osnovnoj opremi ugrađuje ventilirajuće, keramičke kočione diskove od karbonskih vlakana. Oni su izuzetno izdržljivi i otporni na oštećenja, a pored toga su osobito lagani. Zajedno teže devet kilograma manje od čeličnih inačica iste veličine. Promjera su 380 milimetara sprijeda i 356 milimetara straga. Tarni prsteni su vijcima pričvršćeni na kapice preko elastičnih dijelova. Kočione čeljusti od crvenog anodiziranog aluminija – sa šest klipova sprijeda – namijenjene su isključivo modelu R8 GT.

 

Drift ready

ESP sustav za nadzor stabilnosti vozila posebno je podešen za vozilo R8 GT i može se prebaciti u način rada Sport jednim pritiskom gumba te tako omogućiti spektakularno, ali opet sigurno, proklizavanje stražnjih kotača prilikom ubrzavanja na izlasku iz zavoja. Vozač može u potpunosti isključiti sustav kako bi mogao posjetiti trkaću stazu.

U Njemačkoj R8 GT stoji 193.000 eura.

 

 
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik