Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen Metropolis
  Big size limuzina


Limuzina zategnutih i skladnih linija, Metropolis asocira na veličinu, avangardu i dinamičnost svih velikih megalopolisa neosporne privlačne moći.

Kako bi što više približilo očekivanjima na brzo rastućem kineskom tržištu, ovo konceptno vozilo je u potpunosti oblikovala ekipa za međunarodni dizajn tvrtke Citroen koja još od 2008. djeluje u  Šangaju.

 

Povijest tvrtke Citroen su obilježila vozila visoke klase koja su označila razvoj automobila od 90-ih godina. Stoga će posjetitelji Svjetske izložbe u Šangaju moći otkriti i ocijeniti ovaj „umjetnički izrađen automobil“ koji zadovoljava kreativne zahtjeve i tehnološku domišljatost kao što svjedoče hidroaktivni ovjes i hibridni pogonski sklop plug-in vozila Metropolis.

 

Čak 5,3 metra

Svjetska izložba u Šangaju je prilika za marku da ojača svoj međunarodni karakter te da ponovno pokaže, nakon 20 godina prisutnosti u Kini, važnost koju pridaje zahtjevima i očekivanjima ovog tržišta. Kina, danas prvo svjetsko automobilsko tržište, je postala drugo tržište za Citroen. Osim trodijelnog oblika, nezaobilaznog u ovom segmentu u Kini, Metropolis izražava viziju kreativnog i profinjenog luksuza kroz impozantne gabarite (5.30m x 2m x 1.40m): odraz ambicije i veličine države s kojima je usklađeno ovo konceptno vozilo.

 

Glatke površine

Vanjski dio je zaogrnut u glatki sloj suptilne boje "Pearl Silk", čija se jačina mijenja ovisno o svjetlosti te daje naslutiti raskošno oblikovane bočne strane i precizno dorađene detalje. Po uzoru na "Kinesku vestalku" poput XIAN NU, vozilo Metropolis udružuje glatke površine, zategnute linije kao i senzualno oblikovane bočne strane s posebnim elementima kao što je prednji blatobran koji odlučno naglašava snažni i izduženi oblik karoserije. Kromirani dekorativni profili iznad bočnih stakala se pružaju daleko prema stražnjem kraju vozila te produžuju kabinu, istodobno zadržavajući intimnost putnika na stražnjim sjedalima. Trokutno staklo u obliku zastavice, na kojem su po uzoru na DS svoje mjesto našla svjetla, ostavlja dojam lakoće i lebdenja.

 

Svjetla poput bumeranga

Snaga prednjeg dijela vozila Metropolis izbija iz prednje maske, koja podsjeća na brižno izrađenog papirnatog zmaja. Duguljasta svjetla koja je obrubljuju izražavaju odlučnost i oštrinu, te čitavom sklopu daju neospornu moć. Široki stražnji dio konceptnog vozila udružuje stabilnost sa stisnutim i aerodinamičnim oblikom. Konkavno stražnje staklo s ugrađenim aktivnim spojlerom slijedi profil prostora za prtljagu i naglašava fluidne linije konceptnog vozila. Svjetla s lamelama u obliku bumeranga, koja podsjećaju na složena krila insekta, pružaju stražnjem dijelu vozila Metropolis originalan izgled.

 

Orijentalan ugođaj

Unutrašnji dizajn je pronašao nadahnuće u lepezama i kineskim žičanim glazbenim instrumentima ("GU ZHENG"). U Kini su ona znak obrazovanog i kulturnog čovjeka. Sklop se sastoji od udobno oblikovanih slojeva, složenih jedan iznad drugog, koji oblikuju pravu kutiju u kojoj je luksuz izražen na potpuno novi, "orijentalni" način... Unutrašnjost vozila Metropolis je oblikovana po pravilima luksuza, prema kojima raskoš u izražavanju igra ključnu ulogu.

 

Plug-in hibrid

Metropolis poštuje ravnotežu između ekološke osviještenosti i užitka u vožnji zahvaljujući hibridnom pogonskom sklopu plug-in. Kako biste u punoj mjeri uživali u dinamičnim karakteristikama, opremljen je s hidroaktivnim ovjesom. Ovaj zaštitni znak proizvođača Citroen odgovara na općenita očekivanja u pogledu udobnosti, a naročito u Kini. Omogućava zadržavanje stalno jednake visine podvozja te zahvaljujući tome bolju aerodinamičnost i smanjenje emisije CO2.

 

Kako funkcionira?

Hibridni pogonski sklop plug-in omogućava vozilu Metropolis različite načine vožnje :

> samo na električni pogon (pri kretanju, u gradu pri niskim brzinama i prilikom usporavanja) : zahvaljujući električnom motoru sa stalnom snagom od 55 KS (40 kW) i po potrebi sa snagom od 95 KS (70 kW).

> samo na pogon s termičkim motorom (pri stabilnim brzinama na cesti ili autocesti kada motor dosegne svoj optimalni odziv) : zahvaljujući benzinskom motoru V6 zapremnine od 2,0l. Ovaj motor nudi snagu od 272 KS (200 kW) i stalni okretni moment od 375 Nm.

> u kombinaciji oba motora :

• tijekom faza ubrzavanja za postizanje veće snage (funkcija « overboost ») : najveća snaga iznosi 460 KS (345 kW) i okretni moment od 430 Nm.

• u načinu s četiri pogonska kotača, kada to zahtijevaju uvjeti prianjanja.

 

Navedeni pogonski sklop udružuje užitak u vožnji s izvrsnim performansama i zaštitom okoliša, s vrlo velikim smanjenjem emisije CO2. Zaista omogućava smanjenje emisije CO2 pet puta (70 g/km, odnosno potrošnju od 2,6 l/100km) u usporedbi s klasičnim pogonskim sklopom sličnih performansi (motor V8 sa zapremninom od 4,0 l).
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik