Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi RS5
  Jači i od M3-a


Neobuzdana snaga iz klasičnog elegantnog coupea: Audi RS5 iz 4,2-litrenog V8 motora, koji se rado vrti na visokim okretajima, nudi 331 kW (450 KS) čime je nadmašio i ljutog rivala iz Münchena.

Neobuzdana snaga iz klasičnog elegantnog coupea: Audi RS5 iz 4,2-litrenog V8 motora, koji se rado vrti na visokim okretajima, nudi 331 kW (450 KS) čime je nadmašio i ljutog rivala iz Münchena.

 

Razvijeni u tvrtki quattro GmbH, RS modeli predstavljaju sportski vrh Audijeve ponude modela. RS5 je najnoviji stjegonoša tradicije koja traje preko 15 godina, od modela RS 2 Avant, a za koju su karakteristične superiorne vozne osobine modela srednje klase.

 

Glad za visokim okretajima

Bliski rođak motora V10, koji pokreće R8 sportski automobil visokih performansi, ovaj visokoturažni V8 razvija snagu iz zapremine od 4.163 cm3. Kao skoro i svaki Audijev benzinski motor i ovaj radi uz pomoć direktnog ubrizgavanja goriva, poznatog po kratici FSI. Ova tehnologija je odvela Audi R8 trkaći automobil do četiri pobjede na utrci izdržljivost u Le Mansu. Common-rail sustav generira tlak do 120 bara. Precizno podešeni dvokanalni usisni i ispušni sustav omogućuje ovom motoru dugog hoda da slobodno diše; četiri prilagodljive bregaste osovine i zakretna krilca u glavnom usisnom sustavu omogućavaju stvaranje optimalne mješavine. 4.2 FSI postiže visoki okretni moment, te se odlično osjeća pri visokim okretajima skoro kao i trkaći motor. Motor generira 331 kW (450 KS) pri 8.250 okr/min i između 4.000 i 6.000 okr/min postiže maksimalnih 430 Nm okretnog momenta. 4.2 FSI ubrzava 1.725 kg težak coupe od 0 do 100 km/h za 4,6 sekundi i nastavlja do elektronski ograničenih 250 km/h. Na zahtjev, Audi to može povećati do 280 km/h.

 

Samo 10,8 l/100 km

Zanimljivo, prema tvorničkim podacima ultra-snažan osmerocilindrični motor u prosjeku troši 10,8 litara na 100 kilometara – puno manje nego glavni konkurenti. Ova impresivna brojka se dijelom može zahvaliti tehnologijama Audijeve modularne efikasne platforme. Motor i cijeli pogonski sklop su optimizirani u smislu smanjenja trenja, pumpa za ulje radi samo po potrebi, a sustav obnove energije sprema generiranu električku energiju tijekom kočenja i vožnje bez pritiska gasa. Standardni sedam-brzinski S tronic mjenjač u modelu RS5, uz svoje efikasne prijenosne odnose i dugački najviši prijenosni odnos, također doprinosi nižoj potrošnji. Sastoji se od dvije spojke i dva paralelna prijenosa. Oba paralelna prijenosa su stalno aktivna, ali motor koristi samo jedan u danom trenutku. Brzine se naizmjenično prebacuju munjevitom brzinom uz pomoć dvije spojke, uglađeno i skoro neprimjetno.

 

Ojačani S-tronic

Sedam-brzinski S tronic, koji je specijalno ojačan da se lakše može nositi s visokim okretajima V8 motora, može raditi u potpuno automatskom načinu rada ili vozač može brzine mijenjati inovativnom ručicom mjenjača ili ručicama na kolu upravljača. Uz pomoć serijskog Audi drive select sustava, vozač može odabrati tri načina rada automatskog mjenjača: auto, comfort i dynamic. Ako se koristi launch control program, ovaj sedam-brzinski S tronic osigurava savršeno ubrzavanje iz mirovanja – pri punoj snazi i uz minimalno proklizavanje guma.

 

Dokazani quattro

Kao i svi RS modeli, model RS5 prenosi svoju snagu na cestu uz pomoć quattro stalnog pogona na sve kotače. Što se tiče središnjeg diferencijala, koji regulira snagu između prednje i stražnje osovine, Audi – vodeća marka što se tiče pogona na sve kotače – otkriva slijedeću generaciju: diferencijal s krunskim zupčanicima. Samo-blokirajući središnji diferencijal s krunskim zupčanicima je kompaktan i lagan i postiže visoku efikasnost prijenosa. Zahvaljujući lamelama, ovaj diferencijal može u širokom rasponu mijenjati raspodjelu okretnog momenta između prednje i stražnje osovine. Po potrebi, do 70 posto momenta može prenijeti na prednju ili do 85 posto na stražnju osovinu. Standardna konfiguracija s odnosom od 40:60 u korist stražnje osovine osigurava sportsko upravljanje. Novi diferencijal radi zajedno s elektronskom kontrolom okretnog momenta, koja utječe na sva četiri kotača. Ako jedan od unutrašnjih kotača izgubi trakciju jer se automobil vozi na granici, sustav lagano usporava kotač kako bi se smanjilo okretanje kotača u prazno. To pridonosi izvrsnom držanju i olakšava skretanje vozila u zavoju.

 

Opcijski sportski diferencijal

Kao savršena nadopuna novom quattro pogonu, opcijski je dostupan i quattro sportski diferencijal na stražnjoj osovini. On aktivno raspodjeljuje okretni moment između stražnjih kotača kako bi dodatno stabilizirao vozilo i poboljšao držanje kada se automobil vozi na granici svojih mogućnosti. Elektronsko upravljanje quattro sportskog diferencijala modela RS5 podešeno je u smjeru beskompromisnih dinamičkih karakteristika.

 

Niži s gumama 20 cola

Što se tiče opruga, amortizera, elastično-kinematičkih elemenata te stabilizatora, šasija modela RS5 ima sportsku konfiguraciju i bliže je tlu 20 milimetara u odnosu na standardni Audi A5. Standardno se ugrađuju 19 colni naplatci od lake legure s gumama dimenzija 265/35. Oni su izvedeni u ekskluzivnom dizajnu s 5 struktur-krakova. RS5 se opcijski može opremiti s 20 colnim kotačima i gumama dimenzija 275/30.

 

Keramički diskovi

Sustav kočenja uključuje samoventilirajuće diskove, koji na prednjoj osovini imaju promjer 365 milimetara. Sjajna crna kliješta kočnica koja nose RS logo su također napravljena od aluminija; svaka od prednjih kliješta su opremljena sa osam klipova. Uz doplatu je moguće dobiti Audi Ceramic kočnice s diskovima od legure keramike i ugljičnih vlakana promjera 380 milimetara. Oni su ekstremno lagani, snažni i izdržljivi. Elektronski program stabilizacije (ESP) integrira sportski režim rada i može se u potpunosti isključiti.

 

Podešavanje načina vožnje

Servotronic sustav upravljanja u modelu RS5 posebno je podešen. Standardni Audi drive select (sustav kontrole dinamike vozila) omogućuje vozaču prebacivanje između tri režima rada – comfort, auto i dynamic – za namještanje sustava upravljanja, sedam-brzinskog S tronic mjenjača, quattro sportskog diferencijala, motora i ispušnog sustava. A ako je automobil opremljen s MMI navigacijskim sustavom, četvrti režim rada omogućuje da vozač prilagodi svoj vlastiti profil vožnje.

 

Pojačavanje zvuka

Što se tiče motora, Audi drive select sustav kontrolira dva ventila ispušnog sustava i zvučna krilca; kada su ona otvorena, bogati zvuk postaje još više rezonantan. Zajedno s quattro sportskim diferencijalom, dynamic steering je druga opcijska komponenta Audi drive select sustava. Dynamic steering podešava prijenosni omjer upravljanja ovisno o brzini vozila – direktan za manevriranje pri niskim brzinama i indirektan za vožnju pri visokim brzinama na autocesti. Kada se vozilo nađe blizu granica svojih mogućnosti, sustav automatski osigurava uglađeno upravljanje uz pomoć malih korekcija.

 

Na 120 km/h diže se krilo

Stražnjim krajem dominiraju dvije ovalne ispušne cijevi integrirane u odbojnik, a ističe se i veliki difuzor. Spojler u poklopcu prtljažnika se automatski izdiže pri brzini od 120 km/h i spušta pri brzini od 80 km/h. Unutrašnjost je crna i dekorativni umetci su napravljeni od ugljičnih vlakana. Papučice, oslonac za nogu i kontrolne tipke opcijskog MMI navigacijskog sustava sjaje zahvaljujući svojem aluminijskom izgledu. Nadalje, kvake vrata se sastoje od dvije tanke trake – tipično za Audi RS modele. Aluminijski umetci nadopunjuju pragove vrata i RS5 oznake daju dinamični štih unutrašnjosti. Na zahtjev, dostupne su doista ekskluzivne značajke kao što su dekorativni umetci s tamnom mrežom od nehrđajućeg čelika, crni klavir lak ili brušeni aluminij. Ili presvlake sjedala od specijalne kože i boje, kao i srebrna presvlaka stropa. Dodatno, Audijev ekskluzivni RS program nudi opcije kao što su antilopom presvučene kontrole i podne prostirke s RS5 logom. Za prostor motora je dostupan Carbon dizajnerski paket, a za karoseriju stilski paketi sa crnim ili mat aluminijskim izgledom. A akustički izražajan Sport ispušni sustav – također sa zvučnim krilcem – ima crne obrube završetaka ispušnih cijevi.

 

Od 102 tisuće eura

Prodaja modela Audi RS5 u Hrvatskoj počinje u ljeto 2010. Cijena osnovnog modela iznosi 102.093 eura.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik