Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Citroen DS3 Racing
  Napokon model dostojan uspjeha u WRC-u


Citroen je dosad prilično tiho obilježavao sjajne uspjehe u prestižnom svjetskom rally prvenstvu. Ipak, shvatili su kako dominaciju u WRC-u ljudima treba približiti pomoću istinskih sportskih cestovnih modela, a ne tek kvazi manekena s naljepnicama.

S pet naslova svjetskog prvaka u rallyju u konkurenciji proizvođača (WRC) i šest naslova svjetskog prvaka za vozača Sébastiena Loeba i suvozača Daniela Elenu, CITROËN je odsada ušao u povijest automobilskog sporta. Marka nastavlja avanturu s vozilom DS3 Racing. Naime, inženjeri Citroën Racinga su „prisvojili“ vozilo DS3 te su ga dizajnirali po uzoru na Odjel za utrke i natjecanja.

 

200 konja

Koncept se odlikuje značajkama koje pripadaju 100 % svijetu automobilskih natjecanja, kao što je uvođenje elemenata od karbona i specifične opreme proizašle iz navedenog svijeta. Razvijen od strane Citroën Racinga, njegov motor od 1,6 litre razvija snagu od 200 KS. Šasija i ovjesi su bili podvrgnuti visoko preciznom podešavanju. Cilj inženjera je bio dati prednost intenzivnom doživljaju vožnje i neprestanom „dijalogu“ između vozača i ceste.

 

Čak i karbon

Stil vozila DS3 Racing inspirira odvažnost, snagu i želju za odmakom od stvarnosti. Dužine od 3,94 m, DS3 Racing je koncentrat sportskih obilježja. DS3 Racing preuzima stilski kôd vozila DS3, ali se od navedenog razlikuje svojim obilježjima proizašlim iz svijeta automobilskih natjecanja, koja sugeriraju snažni i izražajni karakter vozila. Raspolaže završnom obradom od karbona koju pronalazimo na polu-krutoj letvici ispod prednjeg odbojnika, na donjem dijelu karoserije kao i na proširivačima blatobrana koji naglašavaju velike kotače od 18", novog dizajna, koji je istodobno high-tech i sportski. Jednaka završna obrada je primijenjena na bočne zaštitne letvice vrata. Opremljen je difuzorom sa završnom obradom od karbona čija je namjena zadržati stabilnost vozila pri visokim brzinama.

 

Lude boje

Ekskluzivnost vozila DS3 je dodatno naglašena zahvaljujući izgledu razvijenom posebno za auto salon u Ženevi; karoserija je tamno sive boje dok su krov, vanjski retrovizori i kočiona kliješta narančaste boje. Kromirana narančasta boja se pojavljuje na maski i naplatcima. Ukrasne naljepnice na krovu, vratima prtljažnika i poklopcu spremnika za gorivo doprinose personalizaciji vozila.

 

Dorade interijera

Elegantni elementi od karbona su prisutni na armaturnoj ploči, na ukrasnom umetku na upravljaču, na naslonima za ruke na vratima te na sjenilu instrumente ploče. Narančasta boja krova se pojavljuje na oblogama armaturne ploče na velikim i elegantnim umetcima te na gornjem kao i na donjem dijelu ručice mjenjača. Jasno dokaz ekskluzivnosti vozila DS3 Racing je numerirana pločica smještena na obloge krova. Na naslonu specifičnih sjedala se nalazi potpis Citroën Racing.

 

Snažan motor

Performanse su temeljno obilježje vozila DS3 Racing. Razvijen od strane Citroën Racinga, na njegov motor je primijenjeno čitavo umijeće timova Marke, koja je pet puta osvojila naslov svjetskog prvaka u konkurenciji proizvođača na Svjetskom prvenstvu u rallyju (WRC) (2003., 2004., 2005., 2008. i 2009.). Kako bi osigurali visoke rezultate, inženjeri su razvili ovaj motor na temelju motora 1,6 litre THP 150 i uložili dodatne napore kako bi mu povećali snagu, koja prelazi s 156 na 200 KS. Zakretni moment je također veći. Povećan je s 240 Nm na 275 Nm, što predstavlja povećanje od gotovo 15 %, te ostaje dostupan na širokom rasponu korištenja, čime jamči elastičnost i užitak u vožnji. Povećanje snage i zakretnog momenta je rezultat brojnih promjena i poboljšanja uvedenih na mehaničke dijelove. Na taj način,turbina je prilagođena kako bi omogućila povećanje snage od 30 %. Mapiranje modula ubrizgavanja je također redizajnirano kako bi se izvuklo ono najbolje od ovog živahnog i snažnog motora. Konačno, ispušna cijev se sastoji od specifičnog završetka i prigušivača ispuha.

 

Ovjes kao odgovor Cliju RS

Šasija i ovjesi vozila DS3 su bili predmetom visoko preciznog podešavanja. Na vozilu DS3 Racing, inženjeri su otišli korak dalje u odnosu na radove izvršene na vozilu DS3, zadajući sebi cilj intenzivnog doživljaja vožnje i neprestanog „dijaloga“ između vozača i ceste. Definiran na taj način,  DS3 Racing ima sve adute kako bi postao referenca u pogledu ležanja na cesti u svom segmentu. Kako bi se doslovno „zalijepio“ za cestu, tragovi kotača sprijeda i straga su prošireni za 30 mm. Podvozje je također spušteno za 15 mm. Navedene izmjene omogućavaju temeljito poboljšanje ležanja na cesti vozila DS3.

 

Precizan upravljač

Prednji i stražnji amortizeri su novi te su posebno kalibrirani kako bi kontrolirali masu vozila. Vozilo DS3 Racing je opremljeno specifičnim oprugama s povećanim stupnjem krutosti. Navedene izmjene omogućavaju poboljšanje pogona i stabilnosti ovog već izvrsnog vozila. Povrh toga, osiguravaju izvrsno praćenje neravnina na cesti te brže ulaske u zavoj, potpuno sigurno. Još precizniji, upravljač je također prilagođen sportskom temperamentu vozila : mapiranje upravljača vozila DS3 Racing je specifično, dijagram servo upravljanja je izmijenjen i prilagođen novoj vrsti guma. DS3 Racing jamči vrlo dobar osjećaj u vožnji i izvrsno držanje pravca.

 

Izvrsne kočnice

Navedenu snagu možete savršeno kontrolirati zahvaljujući kočionom sustavu koji je također definiran u skladu sa svijetom automobilskih utrka, a sve kako bi ga se učinilo izdržljivijim i učinkovitijim. Sprijeda, vozilo DS3 Racing je opremljeno kliještima s 4 klipa i specifičnim diskovima. Straga, vodeći računa o učinkovitosti, performansama i sigurnosti, serijski diskovi su bušeni. Konačno, na sustav za kontrolu putanje vozila (ESP) je primijenjeno specifično programiranje koje poboljšava živahnost, sportska obilježja i užitak u vožnji. Moguće je potpuno isključiti sustav, ovisno o željama vozača.

 

Samo 1.000 komada

DS3 Racing će se komercijalizirati, u ograničenoj seriji od 1.000 vozila, od drugog polugodišta 2010. Dakle, ukoliko ste ljubitelj Citroena, WRC-a i Sebastiena Loeba, evo vam prilike da uživate u svom vozilu.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik