Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi A8
  Sportski vid luksuza


Cjelokupna karoserija djeluje izrazito kompaktno i sportski te čini siluetu ove limuzine znatno nižom nego što ona u stvarnosti i je. Njenu uspješnost potvrđuje i koeficjent otpora zraku, cd 0,27 što je rekordno nizak broj u ovoj klasi

Segment kojem pripada Audi A8 nikada se nije dičio velikim prodajnim brojkama jer se globalno radi o prosječno 230.000 automobila godišnje. Gužva nikad nije bila veća pa sada Audi uz dobro znane protivnike iz Muenchena (BMW) i Stuttgarta (Mercedes-Benz) dobiva i dodatne konkurente poput Phaetona ili Lexusa. Uzme li se u obzir da gotovo 2/3 prodaje otpada na tržište Sjedinjenih Američkih Država, Japanski se konkurenti ne mogu zanemarivati jer oni jako dobro kotiraju na tim prostorima. Prethodnik Audija A8 uspio je etablirati proizvođača iz Ingolstadta kao ravnopravnog konkurenta starim zvijezdama ove klase.

Savršena aerodinamika

Moderno, dinamično, luksuzno i statusno uočljivo glavne su smjernice kojima Audi kani osvojiti kupce. Dizajneri su se posebno posvetili dinamici automobila. Prednji je kraj gotovo okomito odrezan sa neznatno ispupčenim branikom. Tradicionalno dvostruki otvori za zrak za velikim logom porubljeni su kromom, a tehnološki napredna svjetla postala su također dizajnerski detalj jer su vrlo lako uočljiva ispod prozirnih poklopaca. Prednji su kotači izvučeni do samog ruba karoserije čija bočna silueta otkriva gotovo kupeovsku formu krova. Ona je dodatno naglašena kromiranim porubima koji okružuju krovnu liniju dok je B nosač prigušen crnilom. Cjelokupna karoserija djeluje izrazito kompaktno i sportski te čini siluetu ove limuzine znatno nižom nego što ona u stvarnosti i je. Njenu uspješnost potvrđuje i koeficjent otpora zraku, cd 0,27 što je rekordno nizak broj u ovoj klasi. Njena je uspješnost postignuta i modificiranjem podnice automobila koja i pri 300 km/h ostavlja automobil stabilnim. Dimenzijama je Audi A8 u skladu sa glavnim konkurentima. 5051 mm ukupne dužine dovoljno je da preraste S-klasu i seriju 7 dok se sa širinom od 1894 mm smjestio između njih. Sa ukupnom je visinom od 1424 mm Audi najniži.

Kraljevsko-sportska unutrašnjost

Unutrašnjost automobila osvaja. Prvo što upada u oči je golemi središnji greben koji vam svojom pozicijom ostavlja dojam sjedenja u sportskome automobilu. Razmak između vozača i suvozača je velik, a komfor maksimalan. Već i slabiji modeli iz audijeve game ostavljaju dojam visoke kvalitete izrade, a kod A8-ce ona doslovno pršti u svakome detalju. Cijela armaturna ploča stapa sa na svojim krajevima sa oblogama vratiju te tvori vrlo poželjno vozačku okolinu. Glavna su dva pokazivača odvojena u okruglim dupljama, a između njih je smješten info ekran putnog računala. Standardno četverokraki multifunkcionalni upravljač podesiv je u svim smjerovima, a uz doplatu gubi jedan krak i ostavlja još sportskiji dojam. Osim multifunkcionalne funkcije upravljač može biti opremljen i ručicama za prebacivanje stupnjeva prijenosa tiptronica. Njihov je operativni sistem provjeren na utrci 24 sata Le Mansa u bolidima R8 koji su zaposjeli pobjedničko postolje. Maksimalnom komforu pridonose brojni detalji. Sjedala se pomičnu električno, a uz doplatu moguće je podešavanje i gornjeg nagiba naslona te dužine sjedećeg dijela. Odličan klima uređaj standardno regulira temperaturu po polovini automobila, a uz doplatu je moguća četverostruka kontrola održavanja temperature. Osim toga osjetnik vlage sprečava zamagljivanje stakala, a sam rad klime je gotovo bešuman. Suvozačicama će se posebno svidjeti dvostruko ogledalo u zaslonu. Naime jednostavnim se prevlačenjem običnog ogledala otkriva ogledalo sa efektom uvećavanja koje će u znatnoj mjeri olakšati šminkanje u automobilu.

Svemogući MMI

U svrhu olakšanja brojnih kontrolnih funkcija koje podešava vozač razvijen je MMI sistem (Multi Media Interface). Sustav je smješten na središnjem grebenu, vozaču na dohvat ruke. Pomoću okruglog gumba vrši se odabir željene funkcije, a dodatne četri tipke detaljiziraju odabir. Drugi sastavni dio sistema je 7” monitor u boji smješten na središnjoj konzoli. Na monitoru pratimo podešavanje funkcija, moguće je gledanje televizije, prati se satelitska navigacija, podešava ovjes... MMI nadzire sve pa preko njega možete regulirati i jačinu unutarnje rasvjete, visinu ovjesa, tlak u gumama, TV program... Osim na klasičan način putem središnjeg daljinskog zaključavanja te ključa uz doplatu se Audi A8 može pokretati i bez uporabe ključa. Napredan ključ je dovoljno nositi u džepu. Dolaskom na 1,5 m do automobila vrata se otključavaju, a pritiskom prekidača na središnjoj konzoli motor se pali. Osim paljenja motora, isti prekidač detektira otiske prstiju vozača te prema njima namješta memorirane pozicije sjedala, upravljača, jačine zvuka, omiljenu radio stanicu... U prekidaču je smješteno čak 65.000 elektroda koje skeniraju otisak prsta! Ovako individualizirani pristup moguć je za ukupno četiri osobe. Napredni tempomat ne održava samo postavljenu brzinu, već je u skladu sa dinamikom vožnje vozila ispred Audija podešava pa nisu potrebna vozačke intervencije. Na središnjem je grebenu izostala i klasična ručna kočnica. I ona je zamijenjena običnim prekidačem koji je kontrolira elektromehaničkim putem.

Za sada samo V8

Evolucija ASF (Audi Space Frame) tehnologije aluminijske karoserije započeta 1994. nastavljena je i na novom modelu. Zahvaljujući smanjenju broja komponenti statička torzijska čvrstoća povećana je za 60 % u odnosu na prethodnika. Također, sama konstrukcija je u usporedbi sa čeličnom kakvu rabe konkurenti 50% lakša. Njena masa iznosi svega 215 kg što znatno pridonosi dinamičkim svojstvima i ekonomiji. Aluminij je rabljen i prilikom izrade podvozja. Automobil je izuzetno siguran te u serijskoj opremi dobivate najviše standarde aktivne i pasivne zaštite. Top model pogoni 335 KS moćan V8 motor sa pet ventila po cilindru. Niti pri višim brzinama razina buke u automobilu ne dosiže prosječne razine već je ispod njih. Pri 130 Km/h izmjereno je svega 66 dB. Ergonomija je savršena, a materijali visoke kvalitete. Koža, ugodna plastika, drvo, kromirani detalji tvore simbiozu luksuza i maksimalnog komfora. Nedostaje jedino masaža u sjedalima. V8 motor lako se nosi sa aluminijskom karoserijom te ubrza do 100 km/h za 6,3 s, a maksimalna mu je brzina standardno ograničena na 250 km/h. Mjenjač je tiptronic sa šest stupnjeva prijenosa. Osim u automatskom modu moguće je prebacivanje i u ručni mod. Stupnjevi se tada prebacuju pomoću ručice mjenjača, a uz doplatu pomoću polugica smještenih iza upravljača. U S modu DSP (Dynamic Shift Program) mjenjača podređen je sportskom načinu vožnje te tako neće doći do prebacivanja u viši stupanj prijenosa otpuštanjem papučice gasa, a također do promjene stupnja prijenosa neće doći niti usred zavoja. Naime, DSP komunicira sa ESP sistemom koji detektira nagib vozila i lateralne sile. Stvar funkcionira savršeno. Niti najzagriženiji protivnici automatika nemaju mjesta primjedbama na rad mjenjača. Promjene stupnjeva su brze i omogućuju izuzetno sportsku vožnju. Trenutno i da želite ne možete dobiti klasičan ručni mjenjač jer se A8 isporučuje isključivo sa tiptronicom.

Slijedi još nekoliko izvedbi

I slabiji je model za normalna poimanja bio itekako bogato opremljen. Manjak obujama i konja i nije pretjerano primjetan te je stoga i ovome modelu maksimalna brzina ograničena na 250 km/h, a ubrzanje do 100 km/h svega jednu sekundu slabije. Obala su modela opremljena quattro pogonom na sva četiri kotača koji im daje superiornije ponašanje u vožnji pred konkurentima. Kada se netko treba izboriti za svoje mjesto u luksuznoj kategoriji potrebno je stalno nadmašivanje konkurencije. Novi Audi A8 u potpunosti je uspio, te po našem sudu predstavlja vrhunac koji trenutno ova klasa nudi. Početnu paletu čine predstavljena dva V8 motora, a proširenje je najavljeno vrlo brzo i to slabijim V6 motorom te moćnim V8 TDi agregatom. Najavljena je i produžene karoserijska izvedba s kojom će se odlično uklopiti W12 motor.
Model3.7 quattro 4.2 quattro
Motor3697 cm3, V8 4172 cm3, V8
Snaga (KS/min): 280/6000 335/6500
0-100 km/h (s): 7,3 6,3
Maksimalna brzina (km/h): 250 250
Dimenzije (mm):5051x1894x1444
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik