Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  B. Engineering Edonis
  «Uživanje» na 365 km/h


Grupa vrhunskih automobilističkih stručnjaka pod nazivom B. Engineering iz Modene predstavila je 01.01.2001. prvi automobil 21. stoljeća i jedan od superautomobila koji su u stanju pojuriti više od 350 km/h.

Užitak. Pojam svojstven svakom ljudskom biću i kojeg svatko “troši” na svoj individualan način. Za neke je to dobar film ili kakvo dobro vino ili pak neko umjetničko djelo dok je za druge to dobar automobil. Upravo takav užitak u stvarnost je pretočila grupa vrhunskih automobilističkih stručnjaka pod nazivom B. Engineering iz Modene. Njihov je Edonis (grčki = užitak) prvi automobil uopće 21. stoljeća (predstavljen je 01.01.2001.) i jedan od superautomobila koji su u stanju pojuriti više od 350 km/h.

Fantastična bočna silueta

Edonis je rezultat 15-mjesečnog rada vrhunskih stručnjaka koji su se dokazali u izradi GT i trkaćih automobila. Vodeći ljudi projekta su Nicola Materazzi, čovjek koji je karijeru gradio u Ferrariju i Formuli 1, te Federico Trombi koji je došao iz Bugattija. Za razliku od ovih talijana, predsjednik kompanije je francuz, Jean Marc Borel, koji je radio u Lotusu. Već je na prvi pogled jasno uočljivo kako je dizajn ovog superautomobila istesan u zračnom tunelu. Ponajbolje se to vidi s boka koji otkriva zaista jednu prelijepu siluetu. Jedino je bočni dio karoserije donekle čistih ploha, dok je prednji i stražnji kraj prepun isprekidanih ploha i oštrih linija. Posebnost prednjeg dijela je u gotovo horizontalno položenoj plohi na koju se nadovezuje ogroman vjetrobran. Na rubovima te plohe nalaze se agresivno dizajnirana svjetla na koja se nastavljaju blatobrani s povećim usisnicima zraka. Edonis je još radikalniji straga, s rješenjima dosad neviđenim na bilo kojem automobilu. Sve u svemu Edonis više podjeća na američkog Stealth bombardera nego na automobil.

680 KS pri 8000/min!
Edonisova konstrukcija klasičan je prikaz filozofije supersportskog automobila - motor je postavljen centralno za optimalan raspored težine, a pogon je na stražnje kotače. Što se tiče samog motora riječ je o originalnom B. Engineeringovom 12 cilindričnom motoru od samo 3.8 litara obujma, ali zato pomognutom s dva turbo punjača. Najveća snaga iznosi 680 KS pri vrlo visokih 8000/min. Edonis je u stanju pojuriti čak 365 km/h, a za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je samo 3.9 sekundi. Dodajmo ovim podacima i vrijednost okretnog momenta od 735 Nm kako bi slika o Edonisu postala kompletna. Šasija, pri čijoj izradi su sudjelovali i stručnjaci avio-industrije, u potpunosti je izrađena od ugljičnih vlakana, a aluminijska karoserija ručni je rad. Automobil je opremljen specijalnim Michelinovim Pax sistemom koji u slučaju probušene gume omogućuje daljnju vožnju bez potrebe zaustavljanja više od 200 kilometara. Kako je riječ o prvom automobilu 21. stoljeća B. Engineering namjerava proizvesti svega 21 primjerak ovog ekskluzivnog superautomobila. Svaki od njih nosit će naziv jednog od znamenitih izumitelja ili umjetnika koji su obilježili pojedino stoljeće.
Motor:V12 biturbo, 3760 cm3
Snaga (kW/KS):500/680 @ 8000/min
Okretni moment (Nm):735 @ 3200/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 3.9
Maksimalna brzina (km/h):365
Dimenzije DxŠxV (mm): 4350x1998x1120
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik