Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW Z4
  Šteta što ga Bond ne može voziti


Nasljednik odličnog Z3-a dolazi upakiran u potpuno novu dizajnersku filozofiju i izgleda odlično. Novi Z4 prvi će voziti Amerikanci, a mi Europljani moramo pričekati do proljeća iduće godine.

Nakon iznimno uspješnog modela Z3, prodanog u više od 300 000 primjeraka, u proljeće 2003. godine stiže nova generacija s novim imenom. Brojka 4 ne označava novu generaciju modela, već BMW-ov novi sustav numeriranja prema kojem će neparni brojevi biti rezervirani samo za limuzine dok će ekskluzivniji modeli – Z4, Z8 i skorašnja 6-ica coupe imati parne oznake. Z4 je premijerno predstavljen na Pariškom auto salonu, a prvi će ga imati priliku voziti Amerikanci dok je početak prodaje u Europi predviđen za proljeće iduće godine.

A gdje je zakošena konzola?!

Već prve fotografije nasljednika hvaljenog Z3 uzrokovale su oprečna mišljenja. Ili ste ga odmah zavoljeli ili ste ga mrzili. Novi Z4 bila je kap koja je prelila času zaljubljenicima u klasičan Muenchenski dizajn pa su pokrenuli inicijativu sakupljanja potpisa protiv glavnog BMW-ovog dizajnera, Chrisa Banglea. “Klasičari” nazovimo ih tako, nikako nisu progutali dizajn nove serije 7, a kad se pojavio Z4 jednostavno su eksplodirali. U masi pisama upućenih tornju u Munchenu moglo se pročitati nimalo ugodnih riječi upućenih gospodinu Bangleu. No kao što vidimo Z4 je tu kao i gospodin Bangle za svojim deskom u Muenchenu. Što se tiče našeg subjektivnog dojma mi smo oduševljeni vanjskim izgledom novog BMW-og roadstera. Zadržana je klasična fenomenalna forma, odnosno dugačak prednji kraj, izuzetno niska silueta i malen stražnji kraj. Stilski detalji preuzeti sa studije X-coupe izvrsno pristaju novom BMW-u, no pogled u unutrašnjost otkriva nešto sasvim novo, za nas razočaravajuće. Nema više legendarnog prema vozaču zakošenog centralnog grebena, a i cjelokupni interijer nekako je suviše futuristički, nesportski dizajniran. Interijer nudi više prostora u odnosu na Z3 što je logično obzirom kako su dužina i međuosovinski razmak narasli za 10 cm. Nov je i mehanizam sklapanja platnenog krova, za otvaranje je potrebno svega 10 sekundi, koji sada ima stražnji prozor od stakla.

DDC – za jači sportski doživljaj!

Ležanje i stabilnost trebali bi biti “genuine BMW”, dakle vrhunski. Z3 je koristio modificirani ovjes sa serije 3 (E36) dok je za Z4 razvijena potpuno nova konstrukcija s BMW-ovom Z stražnjom osovinom. Raspored težine je idealan (50:50), trag kotača izuzetno je širok, a anti-roll stabilizatori na obje su osovine. Za prave sportske vozače opcija je M Technic sportski ovjes koji ionako nisku karoseriju dodatno spušta za 15 mm. Obje verzije već serijski nude elektronska pomagala poput DSC-dinamička kontrola stabilnosti, DTC-dinamička kontrola trakcije, ABS+EBD itd. Uz doplatu moguće je dobiti novorazvijeni sistem DDC-Dynamic Drive Control koji se aktivira prekidačem “sport” na centralnoj konzoli čime automobil ima još izravniju papučicu gasa, a volan se dodatno ukrućuje.

Stari znanci – 2.5i i 3.0i

U početku će Z4 biti dostupan s dva dobro poznata, vrhunska redna šesterocilindraša. 2.5 litreni sa 192 KS i 245 Nm već nudi odlične performase – 0-100=7 s, 235 km/h. Vrhunski trolitreni motor pak izvlači 231 KS i 300 Nm što osigurava izuzetne performanse – 5.9 s, 250 km/h. Moguće je naručiti ili manualni ili automatski mjenjač, a kasnije stiže i poznati SMG. Na M verziju s 350 KS valja pričekati do 2004. godine. "Freude am Fahren" (užitak u vožnji), slogan Bavarskog proizvođača, još jednom je dobio punu potvrdu u novom roadsteru. Odličan sexy styling, vrhunski motori i mjenjači te izvanredan ovjes učinit će novi Z4 ponovno jednim od najtraženijih roadstera na tržištu. Jedini koji sigurno neće moći uživati u novom Z4 biti će tajni agent James Bond, koji je «odustao» od BMW-a i ponovno vozi Aston Martin. Loš timing Mr. Bond.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Model:Z4 2.5i Z4 3.0i
Motor:R6 R6
Snaga (kW/KS):141/192 @ 6000/min 170/231 @ 5900/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 7.0 5.9
Maksimalna brzina (km/h):235 250
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik