Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  MG XPower SV
  Brz i žestok


Nedavno predstavljeni MG-ov supersportski automobil nikoga nije mogao ostaviti ravnodušnim. Jer kada je riječ o automobilu koji može imati čak 965 konjskih snaga tada je, blago rečeno, vrag odnio šalu.

Ravna aerodinamična podnica 

XPower SV napravljen je na osnovi koncepta X80 no za razliku od istog ovaj je model kudikamo radikalnije konstruiran. Težina je kod ovakvih automobila oduvijek bila neprijatelj broj jedan pa je MG za karoseriju svog supersportskog dvosjeda koristio izuzetno lagana ugljična vlakna. Rezultat je težina od samo 1450 kg. XPower SV poseban je i po ravnoj podnici koja uz specijalne difuzore na prednjem i stražnjem kraju osigurava izuzetno prianjanje automobila uz podlogu pri velikim brzinama. Ovaj aerodinamički koncept konstruirao je Peter Stevens kojeg je MG postavio na čelnu pozicija tima zaduženog za razvoj Xpowera SV. Stevens je prije MG-a radio za McLaren, Lamborghini i Lotus. Ovjes automobila pak konstruirao je Steve Randle odgovoran za dinamički set-up McLarena F1.

“Racing look”

Dizajnerski ovaj automobil ne dijeli niti jedan element s današnjim serijskim supesportskim automobilima. Karoserija je izuzetno agresivno dizajnirana s mnoštvom aerodinamičkih pomagala poput izuzetno proširenih blatobrana i pragova i velikog krila na stražnjem kraju. Sama trovolumenska koncepcija po uzoru je na natjecateljske automobile što je ustvari i prvotna namjena SV-a – biti najbolji na trkaćoj stazi. Pogled u unutrašnjost otkriva istu priču uz uporabu samo najboljih komponenata. Školjkasta trkaća sjedala karbonske konstrukcije proizveo je poznati talijanski proizvođač Sparco, a maleni volan proizvod je također talijanskog Moma. Ispred volana nalazi se veliki digitalni Motecov displej koji je gotovo preslikan s trkaćih bolida. Ukupni trkaći dojam nadopunjuju “roll-bar” zaštitni kavez, metalne papučice i minijaturna ručica mjenjača.

Nitro ubrizgavanje s 965 KS!

Originalan detalj Stevensova ekipa osmislila je na poziciji iza sjedala. Dva kalupa za smještaj kaciga omogućuju vlasnicima MG-a da u bilo kojem trenutku skrenu s prometnice na trkaću stazu. Dovoljno je samo navući kacige, zavezati sigurnosne pojaseve fiksirane u četiri točke i zabava može početi. Zabava? Pa počnimo od osnovnog modela kojeg pogoni 4.6 litreni V8 motor s 326 KS što je dovoljno za 5 sekundi do 100 km/h i 273 km/h najveće brzine. Motor je smješten sprijeda, a pogon je na stražnje kotače preko peterostupanjskog manualnog mjenjača. Ovaj model predstavlja “entry-level”, a za one koji žele više MG ima pripremljen odgovor. Riječ je o XPower SV Club Sport modelu kojeg kupci mogu naručiti specijalno pripremljenog za cestu i trkaću stazu ili mogu naručiti različite natjecateljske komponente kako bi po vlastitom ukusu poboljšali specifikacije automobila. Club Sport model isporučuje se s 5.0 litrenim V8 motorom od 410 KS (0-100 km/h=4.4 s; 317 km/h), a na Birmigham Motor Showu bio je izložen specijalni model s tjuniranim motorom Seana Hylanda najveće snage 465 KS (0-100 km/h=4.2 s; 322 km/h). I sada dolazimo na onu fantastičnu brojku iz podnaslova. Naime, MG je za one “najluđe” pripremio i specijalne nitro kitove čime snaga može dosegnuti čak 965 KS. O performansama najjačih modela još nema službenih podatka, no jasno je kako XPower SV s ovom količinom konijice puca na sam vrh najbržih automobila na svijetu.

“Entry-level” oko 100 000 Eura

XPower SV pojavit će se na tržištu u proljeće 2003. godine po cijeni od oko 100 000 Eura. Iako nije definitivno potvrđeno da će XPower SV s “roll-barom” i izuzetno snažnim pogonskim jedinicama osim za natjecateljske namjene biti moguće naručiti i za cestovnu uporabu, MG je na pravi način ponovno skrenuo pažnju na sebe. Jer bogata sportska tradicija ove marke nikako ne zaslužuje biti u drugom planu.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Motor:V8
Obujam(cm3):5000
Snaga (kW/KS):347/465
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 4.2
Maksimalna brzina (km/h):322
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik