Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Rolls-Royce Phantom
  Ich bin Rolls-Royce!


Uz težinu od dvije i pol tone, V12 motor obujma 6,75 litara i tradicionalnim luksuzom u unutrašnjosti, Phantom će ozbiljno zaprijetiti Maybachu. No, stručnjaci upozoravaju da bi novi Rolls mogao dovesti u pitanje naslijeđe ugledne britanske marke.

Iako su sposobno učiniti gotovo sve kako bi došli do informacija, tajnih snimaka i skrivenih planova, novinari se na tekstovima o Rolls-Royce Phantomu dosad nisu mogli naraditi, a kamoli zaraditi. Riječ je, naime, o jednom od najčuvanijih projekata u povijesti auto industrije – špijunskih fotografija projekta kodnog naziva RR01 gotovo da i nije bilo. I sve to unatoč činjenici da je Phantom, nasljednik Silver Serapha, toliko odmakao u razvojnom procesu da je prvi primjerak već prodan. Razumljivo je, dakle, zašto se gomila novinara okupila u novosagrađenim Rollsovim pogonima u Goodwoodu na jugu Engleske (tri dana kasnije i na auto-showu u Detroitu za sjeverno-američki kontinent) kako bi prvi ugledali novu britansko-njemačku bebu. Phantom je prvi BMW-ov Rolls-Royce, proizveden otkad je ova njemačka tvrtka kupila prestižnu britansku 1998., a riječ je, navodno, o prvom potpuno novom Rollsu još od Drugog svjetskog rata. Uz težinu od dvije i pol tone, Phantom je puno veći od svojih prethodnika, no ujedno i lakši, jer je šasija automobila izrađena od aluminija. Novi Rolls je i brži – V12 motor obujma 6,75 litara ubrzava do 10o km/h za 5,7 sekundi i doseže najveću brzinu od 240 km/h uz 460 KS. U, za Rollsove pojmove očekivanoj standardnoj opremi, nalaze se podni tepisi od ovčje vune, ručno izrađeni stolići za piknik, GPS navigacijski sustav i audio sustav sa šesnaest zvučnika. No, tko je Rolls da svojim fanovima - prinčevima, glumcima, pjevačima… - ograniči dodatke u unutrašnjosti? Kupci, basnoslovni bogataši, mogu naručiti i, primjerice, koktel bar ili DVD sustav.

Nijemac ili Britanac?

Pitanje koje si svi novinari, posebice britanski, postavljaju je koliko se BMW-a nalazi u novom Rollsu, je li tradicija napuštena? Izgled nikako ne podsjeća na ostale automobile njemačke tvrtke. Umjesto toga, on korijene vuče iz modela Silver Clouds i Shadow iz pedesetih i šezdesetih. 'Leteća dama' (The Spirit of Ecstasy) – zaštitni Rollsov znak - na prednjem nas dijelu automobila podsjeća kako je riječ o nasljedniku poznatih vozila britanskog ponosa. Nijemci su Phantom dizajnirali ne izostavivši prepoznatljivu prednju masku, farove, te unutrašnjost koja više podsjeća na interijer luksuzne jahte, nego automobila. No, u ostalim dijelovima, automobil ima malo toga zajedničkog sa svojim prethodnicima i, kako se čini, malo toga zajedničkog s britanskom tradicijom u proizvodnji automobila. Šasija i motor dolaze iz Njemačke, kutija mjenjača iz Austrije. Stražnja osovina prerađena je iz one u BMW-u sedmici. Moderna tehnologija korištena je gdje god je to bilo moguće. Procjenjuje se da je otprilike 15 posto dijelova izrađeno u Britaniji. Čini se da su Nijemci, u pokušaju očuvanja Rollsovog duha iz nekih prošlih vremena, posegnuli za rješenjima koje bi vjerojatno primijenio jedino otočni proizvođač – primjerice, u stražnjim je vratima sakriven kišobran koji se otvara pritiskom na gumb, a sama se stražnja vrata otvaraju prema natrag. Predsjednik uprave Rolls-Roycea Tony Gott tvrdi da je Phantom proizveden u skladu s reputacijom i tradicijom, koristeći moderan dizajn i tehnologiju. No, neki stručnjaci automobilske industrije nisu impresionirani novim Rollsom. Konzultant u automobilskoj industriji Hugh Hunston: «Phantom ima svu moguću tehnologiju. No, neki ljudi vjeruju da njegov dizajn podsjeća na rozi Rolls-Royce koji je u lutkarskoj seriji Thunderbirds koristila Lady Penelope – dakle, britanski, ali i sirov.» Prezenter auto emisije 5th Gear na britanskom Channel 5, Quentin Wilson, Phantom je nazvao njemačkim Lexusom. «On zapravo nema izravne veze s originalnim Rolls-Royceom koji truli još od 1970. BMW smatra da može preokrenuti taj trend, no ja mislim da to nije moguće.», tvrdi Wilson. Pravi se fanovi Rollsa ne slažu s Wilsonom, tvrdeći da je voziti se u novom Phantomu «kao da sjedite u kući. Ne osjećati uobičajenu buku izvana, kao niti udarce.»

Oživljavanje Rolls-Royca

Iz BMW-a tvrde da je Phantom dio napora za povećanjem prodaje na malo za 40 posto do 2008. Pred tvrtkom je također, tvrde neki, Sizifov posao oživljavanja posrnulog Rolls-Roycea. Prošle je godine širom svijeta prodano samo 270 primjeraka, no BMW planira tu brojku značajno podići. Polovica proizvedenih Phantoma (ukupno ih je planirano 1000 godišnje), prema procjenama tvrtke, trebala bi se prodati u Americi, što dovoljno govori da će se Nijemci intenzivnije okrenuti luksuznim dijelovima preko-atlantskog tržišta. Stručnjaci, međutim, niti u ove poslovne procjene nisu uvjereni, tvrdeći kako ni sami ne znaju tko je danas kupac Rolls-Roycea. Tko god on/ona bili, sigurno je da su vrlo, vrlo bogati. Phantom će koštati preko 350 tisuća eura (točna cijena biti će objavljena u ožujku), no, čak i ako imate novaca, na njega ćete morati pričekati jer je lista kupaca izuzetno dugačka, a isporuka počinje 2004. Nižom cijenom i boljim performansama, Phantomu konkurira Mercedes-Chrysler Maybach, koji će se početi isporučivati ovog proljeća. No, to ne bi trebalo spriječiti Rollsove ekskluzivne kupce da i Phantoma uključi u svoje ionako bogate kolekcije. Pitanje je hoće li taj ograničen broj vjerne publike biti dovoljan da Nijemci vrate popularnost i ugled ikone britanske auto-industrije.

Marin Kovač, © www.vidiauto.com
Motor:6.75 litarski V12
Snaga (kW/KS)460 KS
Najveća brzina (km/h):240 km/h (ograničeno)
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 5,7
Dimenzije dxšxv (mm):5834x1990x1540
Masa (kg): 2485
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik