Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Ford Mustang GT
  Ponovno rođenje legende


U Detroitu su predstavljene coupe i kabriolet studije Mustanga GT koje u većini detalja odgovaraju budućem serijskom proizvodu

Rijetko koji automobil je toliko tipično američki kao Mustang. Vozilo koje je kroz četrdesetak godina postojanja postalo simbol slobode življenja, kulture jedne države i «razlike između svjetova». Rijetko je koji američki automobil stekao toliku slavu da mu se ime s istom dozom poštovanja izgovara s obje strane Atlantika, a upravo to je uspjelo Mustangu.

Američki san na kotačima

 Američki san na kotačima predstavljen je 1964., a baš taj njegov izvorni oblik bio je najveća inspiracija prilikom kreiranja studije nasljednika koja bi u sličnom obliku trebala zaživjeti i kao serijski automobil već 2004. godine, na svoju 40. obljetnicu.
Ford Mustang i u četvrtom desetljeću odstaje prepoznatljiv na prvi pogled. Dizajn koji ne zastarijeva u kombinaciji s najmodernijom tehnologijom i moćnim motorom trebao bi biti uspješni recept za novo uzdizanje u vrh najpoželjnijih automobila na svijetu.
U Detroitu su predstavljene coupe i kabriolet studije Mustanga GT koje u većini detalja odgovaraju budućem serijskom proizvodu. Dizajn je djelo fordovih studija u Michiganu i Kaliforniji. Retro dizajn ispremiješan s  futurističkim elementima vidljiv je u svakom detalju automobila. Poseban kuriozitet su svjetla koja imaju leće od optičkih vlakana. Takav sustav  omogućavaju promjenu intenziteta osvjetljenja koji bi se trebao regulirati automatski. 

V8 i 400 KS

Kotači su promjera 20 cola, aluminijski, a iza njih smješten je europski proizvod, snažne Brembo kočnice koje su i potrebne da bi se nosile s V8 motorom koji razvija 400 KS. Motor definitivno nije tipičan američki proizvod jer ima obujam od «samo» 4.6 litre te je opremljen mehaničkim kompresorom. Motor razvija 529 Nm okretnog momenta koji je dostupan od 3500 okretaja što svjedoči o izvanrednoj elastičnosti. U studijske modele bila su ugrađena dva različita mjenjača. Tako je coupe bio opremljen s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa, dok je kod kabrioleta mjenjač bio automatski s pet brzina. Za pretpostaviti je kako će u serijskoj izvedbi u ponudi biti oba mjenjača za oba modela.

Retro–future unutrašnjost

 

Za razliku od serijskih Mustanga koji imaju 2+2 koncept sjedenja, studijski modeli su uvijek predstavljani kao dvosjedi. Tako prostor iza sjedala kod kupea zauzima rezervni kotač. Pojasevi su izvedeni četiri točke, a sportska sjedala su presvučena kožom tradicionalno crvene boje. Dva glavna instrumenta, obrtomjer i brzinomjer, ne koriste klasičnu kazaljku za pokazivanje trenutnih vrijednosti već se one detektiraju kliznim trokutom koji se pomiče uz rub ispisanih vrijednosti. Središnji stup započinje sa tri okrugla otvora. Dva su ventilacijska, a u sredini je analogni sat.  Ispod toga smješteni su prekidači kojima se između ostalog podešava ovjes ili mješavina zraka i goriva te pokazivač tlaka u kompresoru. Ukratko, kompletna unutrašnjost dizajnirana je u tradiciji mustanga od prije 40 godina uz korištenje najmodernijih dizajnerskih i tehnoloških rješenja.
Serijska proizvodnja novog Mustanga je i prije uspjeha studija u Detroitu, bila «100%» sigurna. Preostaje nam jedino čekati iduću godinu i  nadati se da će Amerikanci održati obećanje o tome da se serijski automobili neće osjetno razlikovati od ovih prekrasnih studija.
Motor:V8, DOHC
Obujam(cm3):4601
Snaga :400 KS @ 6000/min
Maksimalni okretni moment: 529 Nm @ 3500/min
Dimenzije dxšxv (mm):4623x1897x1290
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik