Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Vector WX3
  Borbeni avion za cestu


O snazi ovog modela vode se stalne polemike ali performanse, kod kojih također nema egzaktnih podataka, bile su fascinantne. Po jednim mjerenjima brojka je iznosila nevjerojatnih 402 km/h, a po drugima čak i 418 km/h

Gerald Weigert bio je čovjek s vizijom - napraviti potpuno novi, originalni američki superautomobil koji će biti dostojan rival europskim konkurentima. Nakon što nije prošao testove američkog ratnog zrakoplovstva zbog problema s vidom, Weigert je odlučio napraviti “borbeni avion za cestu”. On je u svoju viziju ubacio “sitnicu” od 50 milijuna $, no money isn′t always good enough. Weigert nije bio prvi amerikanac koji je pokušao svoj san o izradi superautomobila pretvoriti u stvarnost. C.H. Shelby je istu stvar učinio prije dvadesetak godina, no uspjeh njegovog projekta Cobra posve je druga priča. Shelby je u cilju ostvarivanja svoje vizije angažirao najbolje američke ali i engleske resurse, no Weigert je želio da njegova vizija bude produkt isključivo američkog znanja.

Aero tehnologija

Weigert nije želio surađivati s Detroitom. Njegova je ideja bila transformirati aero tehnologiju u automobil. Dobra ideja, no ideje na završavaju uvijek dobro… Koncept WX3 predstavljen je 1993. godine. Trebao je to biti najbrži serijski cestovni automobil na svijetu, no surova budućnost pokazala je kako je i ovaj Weigertov prototip, uz ostala dva napravljena u 15 godina, bio tek pucanj u prazno. WX3 se oslanjao na aluminijsku šasiju s karoserijom od ugljičnih vlakana čiji je dizajn podsjećao na rane modele talijasnkog Lamborghinija. Snaga je dolazila od centralno smještenog 6.1 litrenog V8 Oldsmobile motora izrađenog od alumija. Zanimljivo, Weigert se odlučio za GM-ovu trostupanjsku mjenjačku kutiju koja je snagu prenosila na stražnje kotače. Twin turbo motor je razvijao oko 1200 KS (!) i 1084 Nm (!) okretnog momenta. Kažemo oko jer ovi podaci nisu pouzdani. Prema nekim izvorima WX3 je imao mnogo slabiju snagu, no kada mu je sudbina bila toliko okrutna pustimo barem neka brojke budu na strani WX3.

Performanse i izgled poput aviona

Iako je imao ultralaku šasiju i karoseriju WX3 je ipak težio gotovo 1650 kg. Previše za jedan običan supersportski automobil no ne i za Weigertovu raketu. Kao što smo rekli o snazi ovog modela vode se stalne polemike ali performanse, kod kojih također nema egzaktnih podataka, bile su fascinantne. Po jednim mjerenjima brojka je iznosila nevjerojatnih 402 km/h, a po drugima čak i 418 km/h! Ubrzanje je još impresivnije – 2.6 sekundi (ostali podaci 3.1 ili 3.3 s) na razini je i današnjih bolida Formule 1. Nevjerojatno! Kočenje također nije predstavljalo problem jer je Weigert svoju raketu opremio 33 cm velikim diskovima s četveroklipnom tehnikom. Weiegertova opsesija borbenim mlažanjacima vidljiva je na naglašeno špičastom dizajnu, a ista je priča prepoznatljiva i na instrumentima kontolne ploče.

Samo dva prototipa

Weigertova druga od sveukupno tri rakete predstavljene u 15 godina nalikovala je, obzirom na performanse, prije projektu koji bi razvijala NASA ili U.S. Air force nego jedan čovjek koji je svoj san o ultra brzom američkom superautomobilu htio pretočiti u stvarnost. Nažalost, WX3 kao i druga dva koncepta nikada nije ušao u serijsku proizvodnju i danas možemo čitati tek rijetke članke i impresije onih koji su vidjeli jedan od ukupno dva modela WX3 ili još bolje onih koji su imali čast provozati se Weigerovom raketom. Danas, nakon 10 godina, u serijsku proizvodnju ulazi Piechov bolid koji ima jednake ciljeve koje je imao Weigertov WX3. Biti najbrži automobil na svijetu. No Veyronu će ipak biti puno lakše.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.comBroj primjeraka:2 prototipa
Motor:V8, Twin turbo, 6000 cm3
Snaga (kW/KS):882/1200
Maksimalni okretni moment: 1084
Maksimalna brzina (km/h):402.3
Ubrzanje 0-100 km/h (s):2,6
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik