Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  NSU Wankel Spider i RO 80
  Neslavna priča o slavnim motorima


Tvrtka NSU bila je prva koja je počela koristiti Wankel motor u serijskim automobilima još dok njegova konstrukcija i nije posve sazrjela. Slučajem ironije usavršio ga je japanski auto proizvođač Mazda.

Njemačka kompanija NSU bila je i ostala pojam u automobilskoj industriji zbog inventivnog izuma, rotracijskog Wankel motora. Doduše, više je znamo po njegovoj komercijalizaciji koja se na kraju pretvorila u fijasko. Pravu renesansu Wankel motor doživio je miljama daleko od rodne Njemačke – u Japanu.

Felix Wankel i njegov motor

Felix Wankel, izumitelj tog motora rođen je 1903. godine. Već 1924. godine počinje razmišljati o rotacijskom motoru s klipovima. Doduše, već je i ranije bilo eksperimenata s tim motorima no većinom nisu uspijevali zbog poteškoća s izolacijom, a upravo je ona bila Felixova specijalnost. Stoga je i mogao 1934. predstaviti Daimler-Benzu novi tip zaštite, svakako bez očekivanog uspjeha. Nakon toga Wankel je dao otkaz Daimleru i prihvatio posao kao konstruktor motora u BMW-u. Tamo je najprije dobio posve slobodne ruke pri izradi koncepta, ali za novi motor je i ovdje pokazano malo razumijevanja. Wankel je napustio BMW i prešao u NSU (Neckarsulmer Fahrzeugwerke) gdje su pokazali više sluha za njegove ideje.

1957. godina - prvi rotacijski motor

Godine 1957. isproban je prvi rotacijski motor, zapremnine 125 cm3 i snagom od 29 KS pri 1700/min. Na tome se nije stalo pa u proljeće 1960. godine Wankel i NSU predstavljaju dva automobila - NSU Prinz 111 s Wankelovim motorima obujma 250 ccm i snage otprilike 30 KS. Zanimanje za pokazani motor bilo je uistinu veliko. Patenti su prodani mnogim proizvođačima. Amerikčka tvrtka Curtis-Wright kupila je prava za proizvodnju motora za avione, a ostale su tvrtke namjeravale graditi benzinske Wankel motore u raznim veličinama. Na IAA salonu u Frankfurtu 1963. tvrtka NSU izazvala je malu senzaciju kada je predstavila NSU Wankel Spider – serijski automobil s rotacijskim motorom (slika gore u cestovnoj i dolje sasvim desno u trkaćoj izvedbi)

NSU RO 80 – tehnički ispred svog vremena

Senzacionalno je bilo i predstavljanje modela NSU RO 80 (slika dolje lijevo i sredina) u Frankfurtu 1967.godine. Taj automobil je bio, kao i Citroen DS - Žaba u svoje vrijeme, tehnički napredan, daleko ispred svog vremena. Njegov dvotaktni motor Wankel tipa imao je 995 cm3 obujma što je otprilike odgovaralo klasičnom dvolitrenom motoru. Snaga malog Wankel motora iznosila je 115 KS pri 5500/min. RO 80 je posjedovao klinastu karoseriju koja mu je omogućavala brzinu od 189 km/h, prednji pogon i mnogo tehničkih finesa. Koštao je 14.150 DEM i u usporedbi s konkurentom BMW 2000 koji je stajao 11 800 DEM, bio je vrlo skup automobil. Na početku se prodavao sasvim dobro dok se nisu počeli stvarati problemi s pouzdanošću. Bilo je čak glasina da je do samo 65 000 km trošio tri motora. Motor je u međuvremenu poboljšan, a planiran je čak i novi od 180 KS, ali je poslovno vodstvo konačno bilo prisiljeno prekinuti proizvodnju RO 80 u ožujku 1977. U to doba tvrtka NSU kao poduzeće nije više samostalno egzistirala već je od 1967. pripadala tvrtki Audi.


Proizvodnja:1967.-1976.
Motor:Wankel, 1 komora
Obujam cm3:995
Snaga kW/KS:85/115 @ 5500/min
Ubrzanje 0-100 km/h(s):9,5
Maksimalna brzina (km/h): 189
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik