Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Meriva
  Četiri metra nikad prostranija


Ideja pri razvoju Merive bila pružiti maksimalno na relativno malom prostoru. S obzirom da 30 cm kraći automobil nudi više prostora za glavu i noge od Zafire u tome se očito i uspjelo

Sa svojim novim monovolumenom Opel se odlučio okušati u klasi malih jednovolumena dugih oko četiri metara. Iako iznimno praktični, kompaktni i prostrani, ovakvi automobil za sada su vrlo rijetki. Jedini respektabilni takmac u klasi zove se Mitsubishi Space Star. Konkurencija se za sada zadovoljava većim kompaktnim monovolumenima i čeka reakciju tržišta. Ostvari li Opel veći uspjeh biti će to njihova velika pobjeda, no i pucanj iz startnog pištolja za konkurenciju.

Nova filozofija

Nova Meriva se svojim prilično svježim i inovativnim konceptom dobro uklapa u filozofiju koju najbolje oslikava novi slogan tvrtke – «svježa razmišljanja za bolje automobile». Meriva je treći monovolumen u ponudi Opela. Pionirska Sintra bila je veliki promašaj, no zato se Zafira već četiri godine diči svojim inovativnim sustavom sjedenja i bilježi dobre prodajne rezultate. Meriva će i ponekog kupca Zafire odvratiti od njegovog prvobitnog plana, no u Opelu su poduzeli sve kako bi se takve situacije izbjegle, te profilirali Merivu tako da privlači sasvim drugi segment kupaca. Koliko će im to uspjeti i da li Zafira zaista neće izgubiti dio publike pokazati će vrijeme.

Prostranija od Zafire

Ideja pri razvoju Merive bila pružiti maksimalno na relativno malom prostoru. Sam razvoj prošao je kroz sve faze koje su kod velikog projekta uobičajene. Studijska faza i dugotrajna testiranja pomogla su pri usavršavanju velikog boja rješenja tako da Meriva unatoč gotovo 30 centimetara manjoj dužini nudi više prostora za noge i glave od Zafire. Tajna se krije u prednjem dijelu za motor koji je skraćen, a da se uz to nije pristajalo na nikakve kompromise kada su u pitanju zone deformacije, dakle sigurnost. Zahvaljujući kratkom prednjem dijelu međuosovinski razmak iznosi izvanrednih 2.630 mm što je osjetno više od većine (dužih) automobila kompaktne klase te tek neznatno (10 mm) manje od Zafire.

Sustav sjedala - najjača strana

Meriva je atraktivna koliko je to moguće za jedan monovolumenski automobil, no mnogo važnija budućim kupcima biti će njena praktičnost. Ovdje na prvom mjestu moramo istaknuti FlexSpace koncept sjedala. Osnovni element ovog sustava predstavlja mogućnost transformiranja stražnje klupe iz trosjeda u dvosjed. Pri tome središnje sjedalo preklapanjem otvara prostor za bočna. Meriva se na taj jednostavan način pretvara iz automobila s pet sjedala u četverosjed s mnogo više prostora. Stražnjim se sjedalima može podešavati nagib, a tu je i mogućnost pomicanja čitave klupe te naslona klupe Time prtljažnik naraste sa osnovnih 350 l na 560 l. Nakon kompletnog preklapanja stražnje klupe oslobađa se ravna podnica u ukupnoj dužini od 1.70 m obujma 1410 litara. Dodatne se potrebe za dužinom rješavaju preklapanjem suvozačkog sjedala. Tako se dobiva 2.40 m dužine što je dovoljno za skije, ljestve i slične predmete. Sve te transformacije obavljaju se vrlo brzo i uz minimalni napor. Pažnju zaslužuje Travel Assistant sustav koji se nudi uz nadoplatu i priključuje na stražnji dio srednjeg sjedala. On može poslužiti kao naslon za ruke sa hodom od 70 mm, držač dviju čaša te spremnik sa 5 l prostora. Kod potrebe za srednjim sjedalom, Travel Assistant se preklapa u prtljažnik, a moguće ga je i izvaditi iz automobila i koristiti kao tvrdu torbu na pikniku.

Pet motora i tri razine opreme

Novi će se model nuditi sa pet motora koji razvijaju 75 do 125 KS. Među njima su tri benzinca 1.6, 1.6 Ecotec i 1.8 Ecotec, a ostatak su dizelaši 1.7 DTI te 1.7 CDTI. Kao opcija kod Ecotec motora nudi se Easytrinoc automatski mjenjač sa pet stupnjeva prijenosa koji osigurava još nižu potrošnju goriva. Svi motori izuzev 1.7 DTI zadovoljavaju Euro 4 norme. U ponudi su i tri paketa opreme “Essentia”, “Enjoy” i “Cosmo” koji ciljaju na različite ukuse, potrebe preferencije i naravno debljine novčanika. Serijska oprem kod svih modela sadrži sve što kod ovakvog automobila očekujemo a u ponudi u i luksuzni dodatci poput DVD sustava, navigacije, xenon svjetala.
Meriva, osim što se želi svidjeti tipičnim kupcima Opela, uvelike želi privući i nove kupce kojima do sada nije padala na pamet ideja poput kupovine Opela. Prodaja modela u Hrvatskoj započinje već krajem travnja 2003., a ukupna planirana prodaja u Europi iznosi 200.000 primjeraka godišnje. Velike ambicije o kojima će najbolje suditi vrijeme.
Motor:1.6-1.8 benzin i 1.7 DTI/CDTI
Snaga (KS):87 – 125 i 75-100
Najveća brzina (km/h):170-192 i 158-175
Potrošnja (l/100 km):7,5-8,2 i 5.5
Dimenzije dxšxv (mm):4042x1694x1624
Prtljažnik(l):350-1410
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik