Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW 328
  Legenda iz bavarske šume


Godine 1936. predstavljen je najlegendariniji (uz Porsche 911) sportski automobil koji je došao iz Njemačke. Onda su ti modeli bili trendseteri automobilskog dizajna, a danas su izuzetno skupocjeni predmet želja svih kolekcionara automobila

Nürburgring – Nordschleife, 14. lipanj 1936, kišno vrijeme.
Premijerni nastup potpuno novog modela BMW 328. “Nevjerojatno je što Henne uspijeva raditi sa svojim novim dvolitrašem. Kakvo veličanstveno ubrzanje! Sportski BMW je brži od kompletne kompresor konkurencije...S velikom prednošću Henne kao prvi prolazi kroz cilj…” Ovako je glasio originalni ton njemačkog Motorwelta.

Legenda iz Münchena

Godine 1936. predstavljen je najlegendariniji (uz Porsche 911) sportski automobil koji je došao iz Njemačke. Konstruktori i mehaničari u Münchenu nisu imali mnogo vremena ali ni novaca pri razvoju ovog automobila. Morali su se koncentrirati samo na presudne stvari no možda baš u tome leži tajna njihova uspjeha. Kombinirajući šasiju razvijenu za model 315/319 i novorazvijeni motor sa šest cilindara obujma 1971 cm3, u BMW-u su stvorili dio automobilske povijesti – model 328. Njegova elegantna, aerodinamična i lijepa linija kombinirana sa savršenom mehanikom i modernim motorom učinila ga je najlegendarnijim BMW-om. Ovjes automobila preuzet je s ostalih BMW-a, a na modelu 328 je pokazivao najbolje karakteristike. Upravljački mehanizam sa zupčastom letvom bio je izuzetno precizan i izravan. Kupci su mogli birati između mjenjača tvrtki Hirth i ZF koji su oba imali četiri stupnja prijenosa. Moglo se također birati između mnogo detalja važnih za trkaće automobile. Tako su oni koji su svoje 328 namijenili utrkama isti mogli dobiti sa dvostruko većim spremnikom goriva ili pak specijalnim kotačima koje se moglo jednostavno i brzo skinuti.

Neprikosnoven na utrkama

Odmah kada se pojavio BMW 328 je u zapanjujućem stilu pomeo konkurenciju. Tek su puno jači automobili ponegdje uspijevali zaskočiti 328-icu. 80 KS, u serijskoj verziji, na samo 830 kilograma jamčilo je, u ono vrijeme, silovite performanse. I danas ovakav omjer predstavlja fantastičnu osnovu. Između travnja 1936. i rujna 1939. godine BMW je proizveo samo 464 modela 328. Do 1940. ti su modeli sudjelovali na 172 nacionalne i internacionalne utrke – bilanca: 141 pobjeda, od toga su najznačanije pobjede u Le Mansu 1939. i godinu dana kasnije na legendarnoj Mille Miglia.

Model Superleggera bio je poseban

U osnovi je automobil dolazio s otvorenom karoserijom, no mnogi su se proizvođači poput Wendlera i Dranza ubrzo koncentrirali na zatvorene i kabriolet izvedbe, tako da je danas teško utvrditi točan broj karoserijskih varijanti. BMW je predstavio i specijalnu verziju sa Superleggera karoserijom. BMW 328 Superleggera rađen je u maloj seriji, bio je izrazito uspješan i nadasve lijep. Onda su ti modeli bili trendseteri automobilskog dizajna, a danas su izuzetno skupocjeni predmet želja svih kolekcionara automobila. Početkom rata proizvodnja 328-ice je obustavljena, a ratna događanja uzrokovala su uništavanje i nestajanje mnogih proizvedenih automobila, tako da je danas broj očuvanih primjeraka nažalost dvoznamenkast.


Pobjednički automobil iz 1940. godine snimljen tijekom utrke

Mille Miglia 1940.
Jedna od najlegendarnijih pobjeda uopće kada govorimo o automobilima bez sumnje pripada modelu BMW 328. Bilo je to 28. travnja 1940. godine na tada najprestižnijoj svjetskoj utrci – talijanskoj Mille Miglia (u prijevodu 1000 milja). Njemačke legende Fritz Huschke von Hanstein i Walter Bäumer na najduljoj i najtežoj, ali i najprestižnijoj cestovnoj utrci od početka do samog kraja bili su u vodstvu u konkurenciji od 74 izuzetno snažnih natjecatelja. Za dionicu od 1600 km trebalo mu je manje od 9 sati vozeći prosječnom brzinom od gotovo 170 km/h! Pazite ovdje nije riječ o pisti, već o običnim cestama, dapače cestama 1940. godine. BMW 328 je na cilj stigao 15 minuta prije do tada neprikosnovenih tvorničkih Alfa-Romea. Bila je to najvažnija pobjeda za mladu BMW-ovu trkaću momčad. Uz to ostale 328-ice zauzele su treće, peto i šesto mjesto.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Proizvodnja:1936.-1940.
Motor:R6, 1971 cm3
Snaga (kW/KS):60/80 @ 4500/min, trkači model: 100/136 @ 6000/min
Masa (kg):780-850
Maksimalna brzina (km/h):149, trkači model 220 km/h
Dimenzije DxŠxV (mm): 3900x1550x1400
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik