Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW 5
  Bavarci ciljaju na čistu peticu


Petica je također puna najnovije tehnologije, podsjećajući više na borbeni avion, nego na automobil

Bavarci su majstori proizvodnje ekskluzivnih automobila, a čini se da će nova Petica, koja na tržište stiže u drugom dijelu godine, dodatno učvrstiti poziciju njemačkog giganta. BMW je velik dio tehnologije i dobar dio dizajna posljednjeg modela Sedmice odlučio primijeniti i na vozila niže klase.

Rizik zvan dizajn

Najveći rizik u izradi nove Petice bio je dizajn, kod prijašnjih modela konzervativan, danas više pod utjecajem modernih rješenja. Prednji dio, nezamjenjivo BMW-ov, vjerojatno će osvojiti ljubitelje petice. Stražnji je, povišeni kraj, preuzet od Sedmice, već izazvao gomilu suprotstavljenih komentara. Ili ga vole, ili ne. O dizajnu ovog automobila dalo bi se još dugo, dugo raspravljati, no ima li to uopće smisla. Iako kritike na račun BMW-ovog dizajna nikada nisu bile glasnije isto tako prodaja nikada nije bila bolja. Pa sad, tko je u pravu pokazati će vrijeme.

Uživanje u vožnji na prvom mjestu

Šasija i ovjes u potpunosti su aluminijski, tijelo vozila izrađeno je od čelika i aluminija. Rezultat je lakši automobil, što rezultira u smanjenoj potrošnji i lakšem upravljanju. U ponudi će se u početku prodaje naći benzinci od 2,2(520i) i tri litre te dizel od tri litre, a kasnije su predviđeni i 2,5 i 4,4 litreni benzinci. Smanjenjem težine za 65 kilograma, BMW je odlučio povećati performanse. Trolitrena Petica do 100 km/h ubrzava za manje od sedam sekundi (6,9) i potsiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Vozilo je moguće dobiti s manualnim ili automatskim prijenosom od šest brzina. U bilo kojem slučaju uživanje u vožnji je zagarantirano. Ipak je to BMW.

Tehnološko čudo

Petica je također puna najnovije tehnologije, podsjećajući više na borbeni avion, nego na automobil. Prednja se svjetla pomiču za 15 stupnjeva ulijevo ili udesno, kako bi osvijetlili veći dio ceste prilikom skretanja. Po prvi je put jedno europsko vozilo moguće opremiti s «head up displayom», koji projicira informacije poput brzine i satelitske navigacije na prednje staklo, kako vozač, prilikom vožnje, ne bi morao skidati oči s ceste. Tehnika osigurava udobnost i performanse bolje nego ikada. Na primjer, umjesto da izaberu popularnu drive-by-wire tehnologiju, BMW se odlučio za mehaničku vezu između upravljanja i prednjih kotača. Sustav različito upravlja vozilom u različitim uvjetima. Pod normalnih uvjetima, pri niskim i srednjim brzinama, upravljanje je izravnije. Pri višim brzinama, upravljanje je čvršće, kako bi se izbjegli iznenadni pokreti tijekom skretanja, čime se povećava sigurnost. Drugi sustav u složenom ovjesu «pegla» neravnine i smanjuje pokret tijela vozila do 80 % u oštrim zavojima. Rezultat bi trebao biti jedan od najudobnijih automobila na tržištu. Prvotno korišten u Sedmici, sustav aktivne kontrole vožnje koristi radar kako bi se držala udaljenost u odnosu na vozila ispred. Udaljenost se odabire manualno. Petica također koristiti sustav I-Drive, kontroliran svojevrsnim joystickom, putem kojeg vozač može upravljati klimom, informacijskim sustavom i radio uređajem.

Čista petica od 5. srpnja

Prodaja novog automobila na njemačkom tržištu započinje 5. srpnja 2003. godine a poznate su i cijene. Model 520i sa 170 KS koštati će 35.100 eura, 530i sa 231 KS biti će dostupan od 40.600 eura, a istu će cijenu imati i dizelski 530d sa 218 KS. Kada nova petica stiže u Hrvatsku za sada nije poznato, a nisu poznate niti cijene. Jedino je sigurno da će one biti nešto više nego one u Njemačkoj. Tehnologija i performanse nove bavarske «lađe» govore u prilog tome da BMW i novom Peticom ciljaju na čistu – peticu.

Marin Kovač, © www.vidiauto.com


Model:520i 530i 530d
Obujam(l):2,2 3,0 3,0
Snaga (ks):170 233 218
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 9,0 6,9 7,1
Maksimalna brzina (km/h):230 250 245
Potrošnja l/100 km9,0 9,5 6,9
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik