Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Bertone Birusa
  Talijanska ljepotica


Uz predivan dizajn Birusu karakteriziraju i inovativne tehnologije s potpisom renomiranih svjetskih kompanija. Sustavom Loquendo, odnosno upravljanjem pomoću glasa, otvaraju se vrata, stakleni krov…

Renomirana talijanska dizajnerska kuća Bertone predstavila je ženevskom auto salonu 2003. prelijepu studiju sportskog automobila. Birusa je dobila ime prema pridjevu “biross” (izgovara se “birùss”) koji na Piedomonteškom dijalektu označava genijalnu osobu punu ideja.

Segway – human transporter

Poput svih dosadašnjih Bertoneovih koncepata i Birusa utjelovljuje inovativne komponente i tehnologije koje je Bertone razvio u suradnji s vodećim svjetskim kompanijama. Pa krenimo redom. Sustavom Loquendo, odnosno upravljanjem pomoću glasa, otvaraju se vrata, stakleni krov… Dvostruki stakleni krov napravljen je od vrhunskih materijala i može se u potpunosti spremiti u prtljažnik. Napredni Bose Stereo sustav ima ugrađen Dolby Surround efekt, svjetla koriste poluadaptivnu tehnologiju obasjavanja, a američki Valeo je napravio specijalni infracrveni night-time sistem. Uz to, neizostavan dio Biruse je i Segway, simpatično vozilo kojim se namijenjeno preijevozu od parkirališta u, recimo, centar grada. Segway ima posebno mjesto u prtljažniku i zahvaljujući maloj težini njime je vrlo jednostavno rukovati.

Predivan dizajn

Bertone je oduvijek kreirao prelijepe automobile. Bez sumnje to možemo kazati i za Birusu. Iako ovaj model, nažalost, nikada nećemo vidjeti na cesti, vrlo je vjerojatno kako će mnogi prekopirati pojedine stilske elemente s Biruse. Dizajn je zaista genijalan i teško se odlučiti iz kojeg kuta automobil izgleda atraktivnije. Savršen, agresivno dizajniran, prednji kraj karakteriziraju dva velika otvora za zrak s integriranim pokazivačima smjera te predivni uski farovi. Cijeli je prednji dio izveden iz jednog dijela i na njega se nastavlja naglašeno položen vjetrobran koji od svoje krajnje točke ponire prema stražnjem dijelu. Time je dobivena izuzetno atraktivna trokutasta forma kabine. Od prednjih blatobrana preko bočnih prozora proteže se aluminijska ukrasna letvica kojom je Bertone dodatno istaknuo dinamičnost modela. Pragovi su izrazito duboki, a stražnji je kraj ponovno priča za sebe. Svjetla LED tehnologije preko cijele širine “guze” na čijim rubovima dvije linije diktiraju formu uvučenog stražnjeg kraja. Vrata su otvaraju po “gull-wing” principu dajući ovom modelu poseban šarm. Naplaci veličine 20 cola također su originalni Bertoneov dizajn, a klasični su retrovizori zamijenjeni dvjema mini kamerama. Prema viđenom možemo samo ustvrditi kako je prava šteta što će Birusa ostati tek u fazi koncepta.

Motor i šasija od BMW Z8

Interijer Biruse je jednostavan ali nikako običan. Sjedala su gotovo trkaćeg oblika, a cijela je unutrašnjost presvučena kvalitetnom Alcantarom koju je napravila talijanska tvrtka Trend & Design. Stakleni krov sastoji se od dvije velike plohe koje se glasovnom naredbom mogu spremiti u prostor u prtljažniku. Da Birusa nije tek maneken među automobilima vidi se podizanjem poklopca motora. Riječ je o provjerenom BMW-ovom agregatu iz modela Z8 s 400 KS. Uz to Birusa koristi i vrhunsku aluminijsku šasiju istog modela.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Motor:V8
Obujam(cm3):4941
Snaga (kW/KS):294/400 @ 6600/min
Dimenzije DxŠ (mm):4400x1900
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik