Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW M3 CSL
  Anoreksija


U stalnim nastojanjima da ionako brz automobil učine bržim, BMW-ovi tehničari su aktualnu verziju M3-a odlučili staviti na prisilnu dijetu. Rezultat je M3 CSL, lakši, brži i agilniji. Ultimativni coupe

Smanjiti masu pod svaku cijenu

U 17. stoljeću engleski fizičar i astronom Sir Isaac Newton opisao je prvi zakon dinamike koji akceleraciju «a» definira kao omjer sile «F» i mase «m», odnosno a = F/m. Sama formula kazuje da se povećanje akceleracije «a» očituje svakim povećanjem sile «F» odnosno smanjenjem mase «m». U prijevodu jedini način kako bi se akceleracija automobilu povećala je povećanjem sile u odnosu na masu, odnosno snage motora u odnosu na masu automobila, ili što je mnogo kompliciranije, smanjenjem ukupne mase automobila. S tom idejom vodiljom stvoren je CSL (Coupe, Sport and Lightweight).

Formula 1

Međutim, da bi se automobil učinio lakšim nije dovoljno jednostavno iz njega izbaciti sjedala (ili možda je : )). Svako drastično smanjenje težine ide nauštrb stabilnosti, čvrstoće i upravljivosti automobila, naravno ukoliko nije pametno osmišljeno. Toga su bili svjesni i BMW-ovi dizajneri i razvojni inženjeri kojima je u stvaranju CSL-a od velike pomoći bilo iskustvo i znanje stečeno u Formuli 1. Težina je najvećim dijelom umanjena korištenjem aluminija i ugljičnih vlakana ojačanih tvrdom plastikom na osjetljivim dijelovima karoserije, osobito prednjem i zadnjem kraju automobila. Rezultat je «perolaki» sportaš čija je masa u odnosu na original umanjena za 110 kg i iznosi 1385 kg. Premda vizualne razlike u odnosu na klasičnu M3-icu nisu toliko očite, ipak su primjetne. Prednji spojler «izgubio» je maglenke, M3 CSL dobio je novi set alu-felgi, a najveće rekonstrukcije doživio je krov, čija je karbonska konstrukcija osim smanjenju težine pridonijela i boljem centru gravitacije.

Golotinja

Unutrašnjost je ogoljena do krajnjih granica prepoznatljivosti. Sve je tu, kako u BMW-u vole reći, «potćinjeno ultimativnom doživljaju sportske vožnje». Nema GPS-a ili električno grijanih i podesivih sjedala iz M3-a, pa čak niti klima ili radio uređaja (koji doduše postoje kao opcija bez nadoplate). Ergonomija je na BMW-ovski visokoj razini što znači da je sve na svojem mjestu i vozaču nadohvat ruke. Kao znak prepoznatljivosti M3 CSL proizvodit će se u samo dvije boje: metalik srebrno sivoj, i metalik safirno crnoj.

Performanse, performanse…

Međutim BMW M3 CSL nije samo 110 kg lakši u odnosu na klasični M3 već je ujedno i 17 KS jači. Rednom 6-cilindrašu promijenjen je vremenski odnos varijabilnog usisa goriva te povećan unos zraka. Iz svojeg 3.2-litrenog obujma novi motor izvlači 360 KS pri 7900 o/min odnosno 111 KS po litri obujma. Impresivan rezultat za atmosferski motor no ništa iznenađujuće kad je u pitanju BMW-ov M-odjel. M3 CSL ubrzat će s mjesta do 100 km/h u svega 4.9 sekundi, prvi kilometar priječi za 23.5 sekundi te se sa 100 km/h još brže zaustaviti u nešto manje od 34 metra. Pritom će od velike pomoći biti sekvencijalni 6-brzinski mjenjač razvijen tehnologijom Formule 1 koji vozaču omogućuje munjevite promjene brzina u svega 0.08 sekundi.

Test

Sportski pedigre M3 CSL najbolje je pokazao na terenu. 20.8 kilometara dugačka sjeverna dionica Nurburgringa ultimativni je test za sve M-automobila. M3 je postao jedan od rijetkih automobila koji je gore navedenom dionicom preletio u manje od 8 minuta (Porsche GT3 istu je dionicu odvozio za 7 minuta i 56 sekundi).

Ivan Živković, © www.vidiauto.com


Motor:3246 cm3, 6-cilindara, 24v redni
Snaga (kW/KS):265 / 360 @ 7900 o/min
Okretni moment (Nm):370 @ 4900 o/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 4,9
Maksimalna brzina (km/h):250 (el. ograničena)
Dimenzije DxŠxV (mm): 4492 x 1780 x 1365
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik