Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mercedes-Benz CL 65 AMG
  Mercedes mit Schussssssss!


Ma vjerujemo kako vam nisu potrebne ni osnove poznavanja njemačkog jezika da bi shvatili naslov… Ukratko, najjači Mercedes i ujedno najjači AMG-ov produkt svih vremena zaista je fascinantan!

Najjači Mercedes svih vremena

Šest mjeseci nakon proslave jubilarnih 35 godina postojanja, Mercedes-AMG je predstavio zaista respektabilan uradak. I dok smo svi mislili kako se AMG evolucija (top-model predstavljao je CL 63 sa 444 KS) u modelu CL neće nastavljati, inženjeri iz Affalterbacha priredili su novo iznenađenje. Samo kakvo! 612 KS brojka je koje se ne bi posramili ni vrhunski supersportski projektili (Carrera GT ima jednakih 612 KS, Enzo ima 660 KS, Murcielago 580 KS) a kamoli jedan prilično “običan obiteljski” coupe. Ukoliko vas je ovaj podatak impresionirao slijedeći će vas definitivno šokirati – 1000 Nm okretnog momenta! Pa kako to ide?! To se i mi pitamo. A što je najbolje, kamionski okretni moment dostupan je u cijelom rasponu od 2000 sve do 4000/min… Ludo! U svakom slučaju, rijetkima koji će uživati u ovom projektilu ne preporučujemo gašenje ESP-a ukoliko nije riječ o autocesti…i ukoliko za volanom nisu Coulthard ili Raikkonen!

Najjači AMG-ov V12

Nekima nikada nije dosta…no to je dobro. Takvo ozračje u Affalterbachu stvorilo je dosada najjači motor koji se ikada ugrađivao u jedan cestovni Mercedes. Iako oznaka asocira na drugačije, V12 ima “samo” 5980 ccm pojačanih s dva turbo punjača što u konačnici rezultira moćnim krivuljama okretnog momenta i snage. Još 1995. Mercedes-AMG je postavio nove standarde ugradivši u model SL 7.3 litreni motor najveće snage 525 KS. 1997. pojavljuje se super-automobil CLK-GTR koji iz 6.9 litrenog V12 razvija točno 600 KS. A sada je stigao najjači; kao osnova je poslužio poznati 5513 ccm V12 koji je modifikacijama na bloku, provrtu cilindara, radilici, specijalnim klipovima, optimiziranim komorama za izgaranje i specijalnim bregastim osovinama doveden gotovo do savršenstva. Cjelokupnu sliku valja zaokružiti povećanim turbinama čiji je pritisak sada porastao na 1.5 bara.

Potpis na motoru – čista ekskluziva

Kakav je sound? Ukoliko ste imali prilike čuti bilo koji AMG-ov model s osam ili više cilindara onda znate kakvu savršenu potmulu grmljavinu ti automobili proizvode. Ovdje je riječ o V12 čiji je ionako bogati zvuk dodatno poboljšan specijalnim dizajnom ispuha i završnih cijevi. Svaki će model biti isporučen s malom pločicom na motoru na kojoj će se potpisati inženjer koji je ručno sklapao V12. Vratimo se malo brojkama. 612 KS ostvaruje se između 4750-5100/min, no moment je ipak ono «najluđe» na ovom motoru. Nevjerojatnih 1000 Nm zakucava već pri 2000/min i ne pušta sve do 4000/min! Najveća brzina je naravno limitirana na 250 km/h dok u službenom press materijalu stoji kako ubrzanje do 100 km/h traje «otprilike» 4.5 sekundi. Ovo «otprilike» zvuči neobično za jedan Mercedes no dečki iz Stuttgarta jednostavno nisu uspjeli provesti sva testiranja do službene prezentacije u Ženevi. Mi pretpostavljamo kako je riječ o minimalnom odstojanju (naravno, prema nižoj vrijednosti) no koga briga za desetinke kada upravlja moćnim strojem s 1000 Nm momenta?!

Osmeroklipna kočiona kliješta

Snaga se na stražnje kotače prenosi preko peterostupanjske automatske getribe posebne prilagođene za moćni biturbo V12. Brzine je moguće mijenjati i putem komandi na volanu - Speedshift. Za vrhunski komfor ali i savršeno držanje ceste brine se provjereni sustav aktivnog ovjesa (Active Body Control) sa specijalnim čvršćim oprugama. Moćnu krstaricu valja sigurno i zaustaviti što nije problem obzirom na novo razvijena, pazite sad, osmeroklipna kliješta koja pritišću «mrcine» od diskova (naprijed 390x36 mm). Riječ je o kompozitnim kočnicama koje u odnosu na konvencionalne sisteme donose uštedu od 20% te znatno smanjuju termička opterećenja. «Šlape» su prilično ozbiljnih dimenzija: 245/40-19 i 275/35-19.

Samo za odlikaše

Ekskluzivna Nappa koža, najfinije drvo i sjedala koja se profiliraju ovisno o načinu vožnje samo su dio detalja rezerviranih za odlikaše. Cijena? Ma nema potrebe o tome raspravljati! Visoka je, vrlo visoka... za neke. Za odlikaše ona uopće nije vrijedna spomena. Bitan je automobil, u ovom slučaju superautomobil tj. prvi Mercedes sa skalom brzinomjera do 360 km/h!

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
Motor:V12, biturbo
Obujam(cm3):5980
Snaga (kW/KS):450/612 @ 4750-5100/min
Maksimalni okretni moment (Nm): 1000 @ 2000-4000/min
Ubrzanje 0-100 km/h(s):4,5 (predviđeno)
Maksimalna brzina (km/h): 250 (ograničena)
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik