Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Koenigsegg CC
  390 km/h!


Naslov je jasan – ovaj fantastični švedski supercar već je nekoliko godina najbrži serijski automobil na svijetu. McLaren F1 odavno je prošlost, no uskoro stiže Veyron. Ima li Christian von Koenigsegg odgovor?

McLaren F1 je bio najbrži automobil na svijetu. Bio?! Zar više nije?! Ne nije, to je Koenigsegg CC. Iako ga ne prati tolika popularnost poput spomenutog projektila švedski state-of-the-art supercar trenutno je najbrži cestovni automobil na svijetu. Osim što je najbrži Koenigsegg CC je i jedan od tehnički najnaprednijih automobila ikada proizvedenih.

Senzacija u Cannesu

Kao što smo rekli Koenigsegg ne prati tolika karizma poput McLarena ili još bolje novog Enza ili Murcielaga pa ipak, ovi se vrhunski bolidi jednostavno mogu sakriti pored ovog fantastičnog superautomobila. Na kraju krajeva u Švedskoj se nimalo ne zabrinjavaju zbog ove činjenice. Jednostavno, oni koji trebaju znati tko je najbrži to bez sumnje znaju. Christian von Koenigsegg 1994. godine odlučio je svoj san pretvoriti u stvarnost. Kompromisima nije bilo mjesta, zadatak je bio: najbrži i ujedno najbolji supersportski automobil na svijetu. 1997. godine na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu izložen je prvi prototip! Svjetski jet-set kao i cjelokupni novinarski svijet ostao je frapiran impozantnom pojavom koja je svojim izgledom podupirala senzacionalne izjave rijetkih koji su znali kako pred njima stoji automobil spreman s trona skinuti i najvećeg – McLaren F1.

High-tech V8

Model koji vam predstavljamo posljednja je evolucija modela CC za 2003. godinu. Opis valja početi s najbitnijim, dakle, maksimalnom brzinom od zapanjujućih 390 km/h! No tu nije kraj. Prema nekim izvorima Koenigsegg CC može juriti blizu 400 km/h. Rezultat je to koji mu omogućuje specijalni V8 motor s 4-ventilskom tehnikom zapremine 4.7 litara sa turbo punjačem i pripadajućim intercoolerom. Snaga iznosi 655 KS pri 6800/min uz 750 Nm okretnog momenta. Upotreba high-tech materijala (ugljična vlakna, titan, specijalni aluminij koji se koristi u avio industriji) i vrhunska konstrukcija V8-ice zaslužni su za malu masu od samo 210 kg i izuzetno kompaktne dimenzije. Dio motor management sustava čini i posebno razvijen OBD II kompjuter kojim je moguće pratiti informacije o stanju automobila iz bilo kojeg kutka na svijetu! Mjenjač, djelo tvrtke Cima, oslanja se na koncepciju kakvu koriste bolidi Formule 1. U Koenigseggu ističu kako je ova 6-stupanjska manualna getriba vjerojatno najjača i najpouzdanija mjenjačka kutija ikada proizvedena za automobil s centralno smještenim motorom. Getriba u sebi sadrži specijalnu uljnu pumpu i veliki hladnjak ulja. Kalkulacija šestog stupnja prijenosa omogućuje automobilu brzinu od približno 400 km/h pri 7300/min.

Najotpornija šasija na svijetu

Karoserija i šasija Koenigegga CC napravljeni su od ugljičnih vlakana, karbona, krom-molibdena i aluminija. Uporaba ovih materijala i na šasiji i karoseriji jamči izuzetnu čvrstoću te ujedno i malu masu. Isti se materijali koriste i u Formuli 1 kao i na borbenim avionima i Space Shuttleu. Testiranja su pokazala kako šasija Koenigsegga trenutno nema premca među cestovnim automobilima. Otvaranjem prednjeg i stražnjeg poklopca cijela je šasija vidljiva što olakšava inspekciju automobila.

Aerodinamika bez premca

Dizajn Koenigsegga CC posebna je priča. Automobil jednostavno izgleda onako kako i ide. Aerodinamička ispitivanja ovdje su igrala presudnu ulogu – Koenigsegg CC nema premca ni u zračnom tunelu, koeficijent otpora zraka iznosi 0.30 Cd. Automobil djeluje kompaktno, doslovce snagatorski nabijeno u samo 4.19 metara dužine, gotovo 2 metra širine te uz minimalnih 1.07 metara visine. Ogromni usisnici zraka na bokovima brinu se za učinkovito hlađenje V8-ice, a dva difuzora na stražnjem kraju jednostavno su bila neizbježan detalj za automobil spreman pojuriti 400 km/h. Cjelokupnu sliku valja zaokružiti 20-inčnim naplatcima od magnezija. Posebnost ovog modela predstavljaju dva tunela iza glava putnika čija namjena nije samo estetska već služe i kao usmjerivači potiska na stražnju osovinu. Specijalnost Koenigsegga je i unikatan sustav otvaranja vrata. Ona se otvaraju po principu Lamborghinijevih, dakle prema gore, no za razliku od talijanskog principa ona u potpuno otvorenom položaju stoje vertikalno. Nije stoga pretjerano reći kako Koenigsegg još ljepše izgleda s otvorenim vratima. No, najveću posebnost prema našem mišljenju predstavlja jedinstven potpuno zaobljen vjetrobran. U Koenigseggu ističu kako se ovakvim rješenjem postiže poseban doživljaj pri velikim brzinama. Vjerujemo im u potpunosti…

Trodnevni tečaj upravljanja istinskim projektilom

Svaki je model Koenigsegga CC unikat. Priprema se po želji vrlo bogatih kupaca koji su spremni izdvojiti više od 300.000 Eura. Za posebnu klijentelu cijena apsolutno ne igra nikakvu ulogu, a znamo li kako je riječ o jednom od najnaprednijih automobila uopće na svijetu tada je i pomalo neprimjereno raspravljati o cijeni. I na kraju, svaki kupac prolazi trodnevni tečaj superbrze vožnje jer ipak je riječ o automobilu sposobnom za cca 400 km/h, uz ubrzanje do 100 km/h za manje od 3.5 s, ¼ milje prolazi se za 10 s (!), a zaustavni put od 100-0 km/h traje samo 32 metra (!). Dovoljno?

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Motor:V8 90°, 32v, turbo punjač
Obujam(cm3):4700
Snaga (KS):655 @ 6800/min
Maksimalni okretni moment (Nm): 750 @ 5000/min
Ubrzanje 0-100 km/h(s):ispod 3.5
Maksimalna brzina (km/h): + 390
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik