Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Bugatti Typ 35
  Kralj svih Bugattija


Modelom Typ 35 Bugatti se proslavio. Bio je to najuspješniji Bugattijev automobil impresivnog izgleda i trkaćih karakteristika kojima je poharao svjetsku motosport scenu.

Povijest automobila je prepuna ekscentričnih osoba koje su obilježile svoje vrijeme, no već su odavno pale u zaborav. Među rijetke iznimke spada Ettore Bugatti, čovjek koji je stvorio mnoštvo posebnih automobila. Automobila koji se i danas smatraju tehničkim remek djelima.

Talijan pod francuskom zastavom

Mnogi griješe kada misle da je Bugatti talijanska tvornica. Istina, Ettore Bugatti dolazi iz Italije no njegova tvrtka bila je smještena u Francuskoj, u pokrajini Alsace. Karijeru je započeo kao privatni proizvođač automobila za mnoge, manje-više ekscentrične barone i grofove, no već 1909. u starosti od 28 godina osniva svoju vlastitu tvornicu. Prve kreacije nisu imale previše zajedničkoga s kasnijim superproizvodima. Zapravo i danas se sumnja da Bugatti zapravo nije zaslužan za nastanak svojih automobila, već da su se pravi genijalci nalazili u sjeni dok je on zahvaljujući svojem poduzetništvu, trudu i šarmu vodio tvrtku i sve uspjehe pripisivao sebi. Prvi veliki sportski i poslovni uspjesi stigli su nakon Prvog Svjetskog rata. 1922. proizvodi se prvi redni osmerocilindraš koji tvrtku Bugatti čini slavnom, a dvije godine kasnije na tržište dolazi Typ 35. Radilo se o pravom remek djelu koje je postavilo kamen temeljac za mit Bugatti.

Tehničko remek djelo

Godine 1924. na "Grand Prix de l'Automobile Club de France" u Lyonu Ettore je dovezao tajanstveni model oznake Typ 35. Osam cilindara, 24 ventila s bregastim osovinama u glavi, 2000 cm3 obujma, prelijepi osmerokraki naplatci od lakog metala i jednostavna ali aerodinamična te lagana karoserija lansirali su ovaj automobil među legende. U stvari nikako ne smijemo ostati samo na ovom jednostavna kada govorimo o izgledu karoserije. Dizajn karoserije Typ-a 35 predstavljao je u ono vrijeme, vrijeme tenk automobila, nešto zaista genijalno. Nešto o čemu se dugo pričalo…
Uz to Typ 35 se pokazao kao izuzetno pouzdan i upravljiv automobil. Po tim kvalitetama ovaj je model znatno napredovao u odnosu na prethodnika, Typ 30, namijenjenog natjecanjima. Ispod lima krile su se još veće novosti. Šasija je bila nova, a pravu poslasticu predstavljale su vrhunske kočnice. One su, naime, bile dio aluminijskog naplatka pa su se tako kod svake promjene naplatka (guma) na utrci mijenjale i kočnice. 1926. godine modeli Typ 35 uzimaju 12 najvažnijih Grand Prix pobjeda. Nadalje, Typ 35 u rukama privatnih vlasnika sudjeluju na gotovo svim utrkama tog vremena. Bilanca: Bugatti je «uzeo» preko 2000 pobjeda samo u 1927. godini. Fantastično!

Neponovljivi uspjesi

Automobil se nudio u različitim verzijama od kojih je najjača razvijala čak 160 KS. Maksimalna brzina je tada bila vrlo relativan pojam, no neki su primjerci razvijali i preko 200 km/h, što je tada predstavljalo nezamisliv rezultat! Typ 35 bio je vrhunac Bugattijevog umijeća izrade automobila. Nijedan Bugatti nakon njega nije, a vjerojatno i neće, postići takav uspjeh na trkalištima. Ukupno je proizvedeno 340 primjeraka od kojih je do danas «preživjelo» njih stotinjak. Njihovu cijenu i vrijednost nije potrebno spominjati.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Proizvodnja:1924.-1930.
Motor:R8, 24v
Obujam cm3:1991
Snaga (kW/KS):66/90
Maksimalna brzina (km/h):177
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik