Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Jaguar XJ
  Moderna klasika


XJ u potpunosti preuzima povijesno nasljeđe. Već se na prvi pogled primjećuje zadržavanje klasičnih linija koje su ga proslavile. Najveće novosti se kriju ispod oklopa, i u njemu samom. Aluminij je magična riječ koju sada glasno izgovaraju i u Jaguaru

Oznaka XJ već je više od trideset godina sinonim za luksuz, eleganciju i sportski duh. Po prvi puta predstavljena 1968. označila je nasljednika E-typa, a u početku je zapravo bila radna skraćenica od «eXperimental Jaguar».

Trećina prodanih Jaguara

Od tada pa do danas prodano je više od 800.000 XJ modela što predstavlja većinu ikad prodanih Jaguara. Kroz blistavu povijest predstavljeni su brojni motori, a ponajviše se pamti model XJ12 iz 1972. Jaguarova je limuzina postizala gotovo 250 km/h! Novi XJ dolazi u vrijeme kad prodaja Jaguaru cvjeta. Rezultati nikad nisu bili bolji, a preskočena je i brojka od 100.000 komada prodanih automobila godišnje.

Klasično odijelo modernih tehnologija

XJ u potpunosti preuzima povijesno nasljeđe. Već se na prvi pogled primjećuje zadržavanje klasičnih linija koje su ga proslavile. Dizajneri su u biti linije XJ-a približili uspješnom baby Jagu modelu X-type. Rezultat je primjetan dašak svježine sa zadržavanjem osnovne ideje poznate od '68. U usporedbi sa prethodnikom novi je model narastao u svim smjerovima, a povećan mu je i međuosovinski razmak. Mnogi bi mogli reći kako se prije radi o pomlađivanju već o novom modelu, no pogleda li se tehnički aspekt nasljednika, radi se o potpuno novom automobilu. Audi A8 više nije jedini čija je karoserija aluminijska. XJ je korištenjem laganog materijala postigao 60% veću čvrstoću karoserije te uštedio 200 kg na ukupnoj masi automobila. Uz aluminij korišten je i magnezij koji je jednako čvrst, no 30% lakši. Sa olakšanom će se karoserijom bez problema nositi i novo razvijeni zračni ovjes koji postaje standard u ovoj klasi. CATS (Computer Active Technology Suspension) standardan je na svim modelima te u potpunosti nadzire i podešava ovjes u skladu sa uvjetima vožnje.

Maksimalni luksuz

Unutrašnjost tradicionalno predstavlja vrlo ugodno okruženje u kojem se koža, plemenito drvo i krom osjećaju kao kod kuće. Maksimalni komfor potvrđuju i prednja sjedala kojima je moguće pomicati čak 16 pozicija. I stražnja su sjedala podesiva, osobito u lumbalnom dijelu. Osim upravljača podesive su i nožne papučice, a uz doplatu dobivate glasovnu mogućnost komandi (JaguarVoice) audio sustavom, telefonom, klimom i navigacijom. Klima je četvero zonska, a multimedija omogućava istovremeno uživanje u tri različita audio,video te igračka doživljaja. Krajnje izvedbe unutrašnjosti ovise o afinitetu kupca, a mogu biti od potpuno klasične do super sportske.

262 do 400 KS

Motorna će se paleta sastojati od četiri benzinska motora. Osnovni je 3.0 V6, slijedi 3.5 V8, a vrh predstavljaju dva 4.2 V8 motora. Raspon snage se u paleti kreće od 262 KS do 400 KS. Time se jaguar može ravnopravno nositi s top modelima konkurencije. O dizelu još u Jaguaru niti ne razmišljaju jer se ne uklapa u tradiciju. Sva četiri motora opremljena su novim ZF automatskim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa. Poput konkurenata, XJ je opremljen i dodacima poput elektronske ručne kočnice, DSC-a, automatski podesivog tempomata ACC, inteligentnom pasivnom zaštitom. Prodaja u Hrvatskoj prenula je u Svibnju 2003. godine tako da sada i vi možete do svojeg primjerka. Naravno, pod uvjetom da za njega izbrojite od 74.600 do 107.700 eura plus još koju desetinu tisućica za dodatnu opremu.
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik