Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi A3
  Još dinamičniji


Već je prva generacija A3 odmaknula od main streama u kompaktnoj klasi vrhunskim luksuzom i sportskim nastupom. Druga generacija upravo želi ojačati status najboljeg modela tzv. premium kompaktne klase.

Odmah po predstavljanju 1996. godine Audijev novitet u kompaktnoj klasi naišao je na izuzetno odobravanje upravo zbog fantastičnog dizajna. Uz odličan dizajn A3 je ponudio i sve kvalitete koje se očekuju od Audija, dakle vrhunski luksuz uz neizostavan sportski «štih». Gotovo 875 000 kupaca dovoljno govori o uspjehu prve generacije A3, a u Audiju su uvjereni kako će drugom generacijom postići još bolje prodajne rezultate.

Još agresivniji

U tome će mu najviše pomoći izgled koji se jasno oslanja na prelijepi dizajn prve generacije no u novom modelu donosi još agresivniji ali ujedno i elegantniji izgled. Svjetla su tako još dinamičnijeg oblika, jače su nakošena i u potpunosti su prozirna. Klasična rešetkasta maska preuzela je rješenje s ostalih Audi modela, dakle dvodijelna je s klasičnim četverokutom između prednjih svjetala i donjim dijelom smještenim u samom podnožju branika. Bok je također dobio sportskiji štih sada s izraženom linijom ispod ruba vrata koji je ponovno vrlo visoko, gotovo coupéovski postavljen. Cjelokupan dojam zaokružuje također odlično stiliziran stražnji kraj s većim svjetlima, ponovno visoko postavljenima, što uz minimalni broj razdjelnih ploha djeluje kao da je stražnjica izvedena iz jednog dijela. Sportskom «looku» valja pridodati i 65 mm dulji međuosovinski razmak u odnosu na prethodnika čime su prevjesi karoserije postali još kraći. Uz to novi je A3 širi za 30 mm dok je ukupna visina smanjena za 10 mm.

Više prostora

Upravo zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku novi je A3 ponudio znatno prostraniju unutrašnjost. Time je u potpunosti opravdao teoriju prema kojoj sportska kompaktna vozila mogu biti itekako udobna. Najbolje se to osjeti na stražnjoj klupi koja sada nudi impozantan prostor za koljena putnika. Sjedi se sportski nisko ali i vrlo udobno, a sportski je dojam dodatno naglašen širokom masivnom centralnom konzolom i velikim, vrlo preglednim instrumentima. Kvaliteta same izrade kao i materijala kojima je presvučena kabina na najvišem je nivou. U ponudi će biti tri paketa opreme: osnovni Attraction, zatim sportski Ambition te ekskluzivni Ambiente. Prtljažnik zaprema 350 litara dok se obaranjem naslona stražnjih sjedala on povećava na ukupno 1100 litara.

Od 102 do 250 KS

Što se tiče sigurnosti i tu je novi A3 otišao korak dalje. U serijskoj su opremi svih modela sada dva prednja i dva bočna zračna jastuka, ABS ali i ESP sustav kao i nova prednja sjedala s aktivnim naslonima za glavu. Što se tiče motorizacije hrvatskom su tržištu za početak namijenjena samo dva motora: 1.6 litreni benzinac od 102 KS i 148 Nm te novorazvijeni dvolitreni TDI motor najveće snage od 140 KS i okretnog momenta od 320 Nm. Motor karakterizira za ovu grupaciju klasičan Pumpe-düse princip ali ovaj puta sa 16-ventilskom glavom. Nakon njih slijedi uvođenje dvolitrenog benzinca FSI tehnologije direktnog ubrizgavanja goriva sa 150 KS, zatim manjeg dizelaša 1.9 TDI sa 150 KS i 250 Nm, dok top-ponudu predstavlja moćni 3.2 litreni benzinski V6 najveće snage 250 KS i 320 Nm. S ovim motorom A3 postaje prava raketa; ubrzanje do 100 km/h traje samo 6.6 s, dok je maksimalna brzina 250 km/h. Kasnije se očekuje i uvođenje 2.0 FSI Turbo motora od 180 KS, a prema gotovo sigurnim informacijama možemo očekivati i S3 model dok je model RS3 još uvijek pod upitnikom. Mislili smo kako je 250 KS svojevrstan maksimum za ovu klasu (Alfa 147 GTA, VW Golf R32), no izgleda kako inženjeri u Ingolstadtu ne misle tako.

DSG mjenjač

Audi po prvi puta u modelu A3 predstavlja novorazvijeni revolucionarni ručni DSG mjenjač koji ujedinjuje prednosti klasičnog ručnog mjenjača sa 6 stupnjeva prijenosa s prednostima modernih automatika. Mijenjanje brzina je izuzetno brzo i odvija se bestrzajno zahvaljujući dvostrukoj lamelnoj spojki kao i elektronički upravljanom međugasu. Ovaj će mjenjač biti dostupan u modelu 3.2 V6 i 2.0 TDI. Uz to Audi je za novi A3 ponudio i potpuno novi 6 stupanjski tiptronic mjenjač. Odličan permanentni pogon na sve kotače, «quattro», također će biti dostupan za pojedine modele.

Cijena od 19.804 Eura

Audi A3 na hrvatskom tržištu prodavat će se po cijeni od 19.804 Eura za osnovnu verziju s 1.6 benzinskim motorom, odnosno 25.904 Eura za verziju s 2.0 TDI motorom. Obzirom na uspjeh prethodnika ne sumnjamo kako će na ovim prostorima i druga generacija naići na odličan odaziv kod kupaca.

Fotografije s hrvatske prezentacije A3 u Varaždinu možete nači u našoj galeriji.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik