Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Porsche 356
  Tri magična broja


Niti cijena, uvelike veća od konkurenata poput puno jačeg Jaguara XK120 nije smetala odličnoj prodaji 356-ice. Jer Porsche je za konkurenciju, što se tiče aerodinamike i upravljivosti, bio nekoliko velikih koraka ispred.

Službeni datum rođenja prvog Porschea bio je 8. lipanj 1948. godine. Bio je to dvosjed oznake 356 sa 1.1 litrenim zračno hlađenim središnje postavljenim motorom najveće snage 40 KS. Automobil je bio cabriolet forme, imao je aluminijsku karoseriju, a mogao je pojuriti do 130 km/h. No korijene ovaj automobil vuče puno prije početka II. Svjetskog rata.

Profesor Porsche i Volkswagen

Adolf Hitler, tadašnji kancelar Njemačke, silno je brinuo o problemu transporta u «Heimatu». Nije naime, bilo pravog prijevoza, a Adolf je shvaćao kako njegovoj zemlji u zamišljenom gospodarskom planu može pomoći samo adekvatno prijevozno sredstvo na četiri kotača dostupno širokim masama. Osnovao je odbor koji je tražio ljude spremne odgovoriti njegovim zahtjevima. Taj čovjek zvao se profesor Ferdinand Porsche. Uskoro se pojavljuje prvo narodno vozilo Volkswagen, o njemu i njegovom utjecaju vjerojatno sve znate, a nama je ovdje bitna upravo «Käferova» koncepcija. Pogledajte malo bolje Bubu i laik će prepoznati oblike Porschea, kako 356-ice tako i današnje 911-ice. Spletom okolnosti Porsche se našao u austrijskom Gmündu, petstotinjak kilometara udaljenom od rodnog Stuttgarta gdje i nastaje prvi automobil. On se bazirao na Volkwagenu no šasija i karoserija bili su specijalno konstruirani. Ustvari, taj se sportski automobil uveliko oslanjao na Porscheovu aerodinamičnu konstrukciju iz 1939. godine koja je jurila na utrci Rim-Berlin.

Izuzetno poželjan

Fantastične reakcije na Ferryev sportski automobil rezultiraju sklapanjem novih 50 modela tzv. serije 356/2 u tvornici u Gmündu. Još veća potražnja primorala je Ferrya da pronađe nove partnere i taklo sklapa ugovor s tvornicom Reutter iz Stuttgarta koja izrađuje 500 karoserija za novi modificirani model 356. Upravo je ovaj model postao klasik. Iako motor nije bio suviše snažan (40 KS) zahvaljujući fantastičnoj aerodinamici automobil je mogao pojuriti čak 140 km/h. Niti cijena, uvelike veća od konkurenata poput puno jačeg Jaguara XK120 nije smetala odličnoj prodaji. Jer Porsche je za konkurenciju, što se tiče aerodinamike i upravljivosti, bio nekoliko velikih koraka ispred. 356 je postao omiljeni sportski automobil kojeg su vozili pravi znalci ali i pravi šminkeri. Niti sportski uspjesi nisu nedostajali. Iako s nejakim motorom Porsche je zbog vrhunskih voznih svojstava jednostavno bio prejak za konkurenciju.

Legendarni znak dolazi 1953. godine

1953. godine na automobilu je prvi puta predstavljen legendarni znak Porschea kakvog i danas poznajemo. Coupe verzija bila je puno bolje prihvaćena; čak 70 % kupaca biralo je upravo verziju sa zatvorenim krovom. Godinu dana kasnije, dana 15. ožujka iz tvornice je izašao 5000-ti primjerak modela 356. Ferry Porsche nije ni sanjao kakav uspjeh će postići svojim malenim sportskim dvosjedom…. U deset godina Porsche je proizveo ukupno 25 000 primjeraka. Godinu dana kasnije predstavljen je model 356B, a 1963. godine i posljednja evolucija – model 356C. Porsche je izvozio čak 70 % proizvodnje od čega je 50 % išlo «preko bare». Produkcija genijalnog sportskog modela prestaje 1965. godine. Sveukupno je prodano između 75 i 80 tisuća primjeraka.

Od 40 do 155 KS

Razvoj motora tako je jednako brzo kao i samog automobila. Od početnih 40 KS (1.1 l) KdF motora snaga je rasla na 70 KS iz 1.5 litara, da bi modelom iz 1954. godine Porsche predstavio i prvi vlastiti agregat iza čije je konstrukcije stajao dr. Ernst Fuhrmann. Obujam je ostao isti, dakle 1.5 litara, no snaga je iznosila fantastičnih 95 KS što je bilo dovoljno za 200 km/h! No tu nije kraj. 1962. je predstavljen model 2000GT s punih 155 KS. Upravo ovi podaci dokazuju koliko je automobil bio dobar u startu kada je bez problema mogao podnijeti četverostruko povećanje snage.
1963. godine u Frankfurtu je predstavljen novi Porscheov model oznake 901. Bio je to potpuno novi model, sada i s prvim šesterocilindričnim bokser motorom, koji se na sreću autora ovih redaka ali i velike većine Porsche fanova, nije bitnije odmaknuo od izgleda i koncepcije legendarne 356-ice. Oznaku 901 Porsche je morao zamijeniti jer je Peugeot zaštitio prava na sve troznamenkaste brojeve s nulom u sredini. Tako je stvoreno legendarno ime 911, ime koje se u svijetu sportskih automobila izgovara s poštovanjem, a sve zahvaljujući, opet, tri magična broja – 356.


James Dean & Little Bastard
Uz 356 Porsche je za američko tržište predstavio i model Speedster, poznatiji kao 550 Spyder. Još agresivnijeg i dinamičnijeg izgleda Speedster je odmah postao predmet želja dokonih šminkera ali i pravih znalaca koji su sa cestovnim automobilom bez problema mogli i na trkaću stazu. A tamo bi gotovo uvijek bili među najbržima. Mala je jurilica imala aluminijsku karoseriju zbog čega je automobil težio samo 550 kg (otuda i ime) što je uz 110 KS iz 1.5 litrenog četverocilindričnog bokser motora jamčilo fantastične performanse. Jedan od najpoznatijih amera ali i uopće vozača Speedstera bio je buntovnik bez razloga, superpopularni James Dean, čiji je Speedster imao natpis «Little Bastard». Strast za brzim sportskim automobilima na kraju ga je i stajala života. Rano ujutro 30. rujna 1955. godine Dean i njegov mehaničar krenuli su na utrku u 500-injak kilometara udaljeni Salinas. Sa sporednog poljskog puta izlazio je Pick-up i Dean, vozivši velikom brzinom, nije imao vremena za kočenje. Mehaničar je preživio, a Dean je otišao u legendu.

Na gornjoj slici je Dean u svojem legendarnom 550 Spyder, dok je na donjoj ono što je od automobila ostalo nakon sudara

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Proizvodnja:1948-1965.
Motor:bokser, 4 cilindra, zrakom hlađen
Obujam (cm3):1086
Snaga (kW/KS):29/40
Maksimalna brzina (km/h):130
Broj primjeraka:75 000-80 000
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik