Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Kia Opirus
  Ozbiljna limuzina iz Koreje


Novu Kia-u karakterizira retro-izgled, ali i neka već viđena dizajnerska rješenja. Prednja svjetla trendovski su okrugla i nalik na ona kojima nas «gleda» Mercedesova E-klasa, a u sredini se nalazi maska koja je očito inspirirana Jaguarovom.

Opirus je nova krstarica kojom se Kia Motors želi predstaviti svjetskom tržištu u segmentu luksuznih limuzina. Novim modelom Kia nastavlja izrađivati velike automobile po ukusu Američkih kupaca. Auto za pogon koristi snažan V6 motor, prostran je i udoban, te opremljen luksuznom i sigurnosnom opremom. Najveća Kia (4,98x1,85x1,49 m) napravljena je na produženoj Hyundaijevoj platformi, međuosovinskog razmaka 2,80 m, te je to prvi automobil koji je Kia razvila sa sestrinskom tvrtkom Hyundai Motors.

Vanjski izgled

Novu Kia-u karakterizira retro-izgled, ali i neka već viđena dizajnerska rješenja. Prednja svjetla trendovski su okrugla i nalik na ona kojima nas «gleda» stara Mercedesova E-klasa, a u sredini se nalazi maska koja je očito inspirirana Jaguarovom. Ukupni dojam ipak prevladava na stranu stare E-klase, štoviše, usudili bi se reći da su korejski dizajneri ovdje štošta kopirali. Sa strane i odzada, automobilom dominiraju skladne linije, a prisutni su i kromirani detalji koji se vrlo dobro uklapaju. Kotači automobila su od aluminija, a obučeni su u gume dimenzija 225/60 R 16.

Unutrašnjost

U limuzini od gotovo pet metara, jasno je da prevladava prostrana i komforna unutrašnjost potpomognuta kožnim i drvenim umetcima, te mnoštvom serijske opreme. Automatski klima uređaj ima senzore za detekciju sunčevog zračenja kroz stakla, pa prema njemu automatski regulira ventilaciju (hlađenje). U auto se ugrađuje audio sustav s osam zvučnika i CD-izmjenjivačem za 6 CD-a.

Sigurnost

Stabilnost automobila bi trebala biti uzorna uz stražnji multi-link ovjes, a cijeli je auto neprestano pod budnim okom elektronike - koja ispravlja eventualne greške vozača. U tvornici su o sigurnosti vodili veliku brigu, te su u auto ugrađeni korisni elektronski sustavi: ABS, EBD, TCS i ESP, a same kočnice imaju velike diskove otporne na pregrijavanje i dvostruka kočiona kliješta. Karoserija je posebno ojačana, te se pazilo pri konstrukciji prednjih i stražnjih deformabilnih zona, koje upijaju i raspršuju sile pri sudaru. Bočne šipke u kombinaciji s ojačanim bočnim stupovima nosačima, trebali bi garantirati sigurnost putnika pri bočnim sudarima. Prednji i bočni odbojnici napravljeni su da izdrže manje sudare (do 8 km/h). Automobil se serijski oprema sa osam zračnih jastuka.

Pogonska grupa

U startu, automobil će pokretati 198 KS snažan, benzinski V6 motor od 3.5-litara, kojeg odlikuje okretni moment od 294 Nm. U auto će se ugrađivati isključivo 5-brzinski, automatski, sekvencijalni mjenjač, koji omogućuje ručno ili automatsko mijenjanje brzina. Ovako opremljena, a gotovo dvije tone teška limuzina do stotke ubrza za 9,2 s i postiže maksimum od 220 km/h. Deklarirana prosječna potrošnja iznosi 12,9 l/100 km. Informacije o cijeni i mogućem predstavljanju Opirusa na našem, i nama bliskim tržištima, još nisu poznate.

Danijel Vukušić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik