Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Signum
  Opel srednje za visoku klasu


Flex Space koncept omogućuje pomicanje stražnjih sjedala, namještanje njihovog nagiba ili vrlo jednostavno obaranje čime se dobiva potpuno ravni prtljažni prostor zapremine 1410 litara

Nova Vectrina izvedenica pokušava se nametnuti kao ozbiljan poslovni automobil prilagodljivog i inovativnog dizajna. Novi Signum se posebno ističe velikom prostranošću na stražnjoj klupi, odnosno na dva vanjska sjedala straga. FlexSpace koncept koji je posebnost Signuma omogućava izbor između između većeg prostora za noge ili većeg prtljažnog prostora. To je samo jedan od zanimljivih detalja kojim Opel namjerava privući novi sloj kupaca te zadržati kupce koji su do sada kupovali nedavno ugašenu Omegu.

Derivat Vectre

Već po dizajnu Signuma jasno je da se radi o Vectrinom derivatu. Ipak, konstruktori su se potrudili da naprave velik odmak, što im je i djelomice uspjelo. Kombinacija između karavanskog i hatchback dizajna djeluje vrlo atraktivno, a ona je izabrana prvenstveno radi prostranosti i varijabilnosti. I razine opreme međusobno se razlikuju po dizajnerskim detaljima tako da verzija Sport ponosno pokazuje svoje ispušne cijevi dok Elegance i Cosmo njih skrivaju.

Inovativna unutrašnjost

Niti unutrašnjost ne krije svoje porijeklo. Gledamo li vozačevo i suvozačevo mjesto veće razlike u odnosu na Vectru ćemo primijetiti samo na krovu koji obiluje pretincima za naočale i druge sitnice. Prava razlika primjetna je straga. Već spomenuti Flex Space koncept omogućuje pomicanje stražnjih sjedala, namještanje njihovog nagiba ili vrlo jednostavno obaranje čime se dobiva potpuno ravni prtljažni prostor zapremine 1410 litara. Stražnje srednje sjedalo vrlo se lako pretvara u naslon za ruke s odlagalištima za sitnice te držačima za čaše ili limenke. Oba stražnja bočna sjedala mogu se neovisno jedno o drugome pomicati i do 130 mm. Veliku prostranost ne moramo zahvaliti samo inovativnom konceptu već i međuosovinskom razmaku koji je za 130 mm dulji od onoga kod Vectre i sada iznosi 2830 mm.

Novi motori

Signum već od samog početka kreče sa širokom paletom motora. Među sedam dizelskih i benzinskih motora neki su već poznati iz Vectre dok neki svoju premijeru doživljavaju upravu u Signumu. Raspon snage motora kreće se od 100 do 211 KS. U novom Signumu svoju premijeru slavi prvi opelov V6 dizel s izravnim ubrizgavanjem goriva. V6 CDTI Ecotec iz tri litre obujma razvija 177 KS. Još jedna novost je izravno ubrizgavanje benzina kod 2.2 Ecotec benzinskog motora kojemu je time snaga skučila na 155 KS. Novost u Signumu je i 2.0 Turbo motor snage 175 KS. Najbrža verzija opremljena 3,2 V6 motorom razvija maksimalnu brzinu od 237 km/h uz ubrzanje do 100 km/h za 7,9 sekundi. Najslabiji model je 2.0 DTI sa 100 KS koji za ubrzanje od 0-100 km/h treba 14 sekundi i razvija maksimalnu brzinu od185 km/h.

Bogata oprema

Serijska oprema osnovnog Signuma je u stilu s ciljanom grupacijom kupaca mnogo bogatija od one u osnovnoj Vectri. U serijsku opremu osnovnog modela tako sapadaju četiri zračna jastuka i zračne zavjese, klima uređaj, električni podizači stakla sprijeda i straga, ABS, ESP, tempomat, radio s CD-om i 7 zvučnika, te kao apsolutna novost u klasi aktivni nasloni za glave putnika i na stražnjoj klupi. Za bolju sigurnost zaslužna su i AFL svjetla koja je moguće naručiti kao dodatnu opremu. Radi se o Bi-Xenon farovima čiji je snop u stanju pratiti cestu. Ovaj projekt Opel je razvio u suradnji s renomiranom njemačkom tvrtkom Hella, a Signum je prvi automobil srednje klase s ovakvom tehnologijom. «Adaptive Forward Lightning», sastoji se od Bi-Xenon farova i posebnog reflektora s hodom od 90 stupnjeva. Ovime vožnja postaje znatno sigurnija jer je vozač u stanju ranije i jasnije percipirati samu cestu ali i vidjeti objekte, poput pješaka, što s klasičnim farovima ne bi bilo moguće. Prema istraživanju vidljivost se povećava za čak 90 %, a osobitu svrsishodnost «pametni» farovi pokazuju u kišnim i maglovitim uvjetima. Još jedna novost su ortopedska Multi-Contour sjedala za vozača s klimatizacijom i raznim mogućnostima prilagodbe. Koristan je i Travel Assistant sustav koji osigurava još veću udobnost putnicima straga. Čine ga dva sklopiva stolića, rashladna kutija, spremnik za otpad, utičnica, držač DVD playera, kao i twin audio modul za odvojenu glazbu sprijeda i straga. Prodaja novog Signuma započinje 1.7.2003, a Opel se u Hrvatskoj nada prodati oko 300 automobila do kraja godine. . .

Dubravko Kolarić, © www.vidiauto.com

Slike s hrvatske prezentacije nalaze se u galeriji
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik