Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Alpina B7
  Brutalna 7-ica


Od 1988. godine Alpina proizvodi model B7 koji su redom razvijani na generacijama E12, E24 i E28. Tako je i s najnovijom izvedbom više-manje voljene «Bangle» 7-ice koja u Alpina režiji ima 470 kompresorskih konja i «rola» se na 21 colnim kotačima!

Ukoliko ste pravi auto entuzijast onda nema sumnje kako vam ime Alpina znači mnogo. Ukoliko ste BMW fan onda čitajući ove retke vjerojatno doživljavate ekstazu. Za one slabije upućene Alpina je renomirana njemačka tuning kompanija čija je specijalnost prerada BMW-ovih vozila. Alpina je, dakle, privatna kompanija i kao takva nije direktno povezana s tvornicom u Münchenu, no ipak, u 40-ak godina postojanja bilo je vrlo bliske suradnje. 40 godina je zaista mnogo, i zato je danas Alpina (u moru više ili manje renomiranih BMW tuning kompanija) najpoznatiji BMW tjuner, odnosno njihova su vrata prva koja se otvaraju nakon što određeni kupci zatvore ona u BMW-om salonu. Naravno, ako nije riječ o M modelu, no ima i onih koji i s takvim automobilima ponovno svraćaju u Alpinu.

Još od serije E12

Od 1988. godine Alpina proizvodi model B7 koji su redom razvijani na generacijama E12, E24 i E28. Tako je i s najnovijom izvedbom više-manje voljene «Bangle» 7-ice E65 čiju smo premijeru by Alpina imali prilike vidjeti na ženevskom auto salonu. Aktualna Alpina B7 najjača je Alpinina sedmica ikada proizvedena. Bez obzira što je kao baza poslužio BMW-ov V8 od 4.4 litre koji ima manji obujam od prošlog modela Alpinini su stručnjaci uspjeli izvući više konja. Njih 470! S takvom ergelom konja ispod haube Alpina B7 bez problema će se nositi s originalnim 760 Li, a on ipak ima 4 cilindra više.

Redukcija!

Upravo na takav način Alpina privlači svoje kupce. Naime, mnogima su velike top limuzine, iako s ogromnom snagom, preteške da bi pružale pravi sportski užitak. Njihov je model B7 150 kg lakši od 760Li modela što samo po sebi govori dovoljno. Uz to, kao i svaki Alpinin model, i B7 nudi potpuni sportski užitak zahvaljujući posebno dorađenom sportskom ovjesu i niskoprofilnim gumama.

21-colni kotači!

Alpina tradicionalno ugrađuje kompresore ili turbo punjače na vrhunske BMW-ove motore što ovim automobilima daje poseban šarm. Zahvaljujući kompresoru B7 razvija 470 KS pri 6000/min i maksimalnih 650 Nm okretnog momenta. Rezultat su vrhunske performanse: do 100 km/h stiže se već za 5.5 sekundi dok maksimalna brzina premašuje 290 km/h. A takve performanse, jasno, mora pratiti i savršena dinamika vozila. Alpina je i na ovom području stručnjak: ovjes je dodatno ukrućen, automobil je spušteniji u odnosu na serijsku verziju, a gume veličine 21 cola (!) omogućuju izvanrednu upravljivost i prolaske kroz zavoje. Naravno, govorimo o njemačkim prometnicama, ne o hrvatskim tzv. prometnicama. Usput, sprijeda su gume 255/35, a straga 295/30. Kočnice su također pojačane što se jasno vidi unutar samih «jumbo size» naplataka.

Alpina – izvana i iznutra

Već je na prvi pogled jasno kako B7 nećete zamijeniti s originalnom serijom 7. Najveće su promjene primjetne na prednjem kraju, točnije na samom odbojniku koji je dublji, djeluje moćnije, a tu je i neizostavni Alpina potpis s bijelim linijama. Vanjski dojam zaokružuju modificirani pragovi, stražnji odbojnik i blago stiliziran «neobičan» stražnji kraj. Puno veće promjene kriju se u unutrašnjosti. Sportsko-elegantna nota započinje s instrumentnom pločom plave Alpina podloge s tradicionalnim crvenim kazaljkama. Alpina je pripremila i specijalne drvene umetke i, naravno, najboljom kožom presvučena sjedala. Originalni veliki volan nije bio dovoljno dobar stoga je mjesto prepustio trokrakoj sportskoj izvedbi s integriranim komandama Switch-Tronic mjenjača.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Motor:V8, kompresor, 4398 cm3
Snaga (kW/KS):346/470 @ 6000/min
Okretni moment (Nm):650 @ 4000/min
Ubrzanje 0-100 km/h (s): <5.5
Maksimalna brzina (km/h):>290
Dimenzije DxŠxV (mm): 5029x1902x1477
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik