Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Bentley 3-Litre
  The first one


Prvi model kojim je počela slavna povijest marke Bentley nosio je naziv 3-Litre. Uz to bio je to i prvi Bentley kojim je započela fantastična karijera na legendarnoj utrci 24 sata LeMansa.

Walter Owen Bentley započeo je proizvoditi automobile nakon prvog svjetskog rata. Točnije, bilo je to u ljeto 1919. godine kada je osnovana kompanija Bentley Motors Ltd, a još je iste godine na auto salonu u Londonu predstavljen prvi model – Bentley 3-Litre. Mladi «Mr W.O.» ušao je u biznis možda malo i prenaglo tako da su kupci svoje modele dobili tek krajem 1921. godine. No, to ovdje nije toliko niti bitno.

Ogromni cilindri

Prvi je Bentley imao mnogo detalja preuzetih s pobjedničkih bolida Mercedesa i Peugeota iz 1914. godine. Motor je imao četiri, blago rečeno, ogromna cilindra (provrt i hod – 80x149, sveukupno 2996 cm3 iz samo 4 cilindra) jednu bregastu osovinu u glavi, četiri ventila po cilindru i dvostruke svjećice. Klipovi su bili aluminijski. Snaga je iznosila visokih 70 KS pri 3500/min, no stalnim doradama snaga je narasla do 85 KS 1925. godine. Model Super-Sport, kojeg je proizvedeno tek 18 komada, probio je magičnih 100 mph (160 km/h).

Najbrži kamioneti Europe

Šasija i ostali pripadajući dijelovi nisu predstavljali nikakvu revoluciju. Sve je upućivalo na to kako Bentley igra na kartu snage i izdržljivosti. Automobil je imao četverostupanjski mjenjač sa zastarjelom spojkom, a sredinom 1923. godine kočnicama na zadnjim kotačima pridodane su i one na prednjima. Bentley 3-Litre proizvodio se u više varijacija različitih obzirom na međuosovinski razmak (Short Standard, Tourist Trophy, Speed, Super-Sport, i Long Standard). Činjenica da su bili prilično čvrsti i robusni nije se nikada dovodila u pitanje; na kraju krajeva težili su od 1450-2550 kg što je ponukalo slavnog Ettore Bugattija da ih prozove «najbržim kamionetima u Europi». Najbržim? Upravo tako.

Fantastični uspjesi u LeMansu

24-satna utrka u LeMansu prvi je puta održana 1923. godine. Bentley je došao s 3-Litre modelom za čijim su se upravljačem izmjenjivali John Duff i Woolf Barnato te su zauzeli odlično četvrto mjesto. Slijedeće godine 3-Litre ponovno nastupa i tada Duff osvaja prvo mjesto. Bila je to prva pobjeda nefrancuskog automobila. Ta je pobjeda ustvari djelo Johna Duffa jer Bentley Motors nije imao nikakve veze s utrkom, osim što je uvježbao Duffove mehaničare. Većina poznavatelja automobila zna kako je Bentley usko vezan uz legendarni LeMans no Bentley nije bio manjeg uspjeha niti na ostalim natjecanjima poput Brooklandsa i Tourist Trophy-a. 1927. godine stiže nova pobjeda u LeMansu. To je bila i jedna od najuzbudljivijih pobjeda uopće. Usprkos sudaru s novijim 4.5-Litre modelom i jednim 3-Litre modelom, bolid 3-Litre Sammy Daviesa uspio se dovući do boksa gdje su mehaničari sklepali potrgane dijelove, a Sammy i suvozač J.D.Banjafield uspjeli su dohvatiti pobjedu. Bila je to prva pobjeda modela iza kojeg je u potpunosti stajala tvornica Bentley Motors Ltd.

Uspjeh pa propast

1928. pobjedu odnosi model s većim četverocilindričnim motorom: 4.5-Litre, a 6.5-Litre šesterocilindraši to čine 1929. i 1930. Nažalost Bentley je godinu dana kasnije otišao u stečaj te ga kupuje Rolls-Royce. No to je već druga priča.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Na slici sasvim lijevo dolje: Frank Clament, Walter Owen Bentley i John Duff uz pobjednički model iz 1924.


Proizvodnja:1921 – 1929
Motor:R4, 2996 cm3
Snaga (KS):70 @ 3500/min
Maksimalna brzina (km/h):129
Broj proizvedenih primjeraka:1622
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik