Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Giugiaro Moray Corvette
  Američki san obavijen talijanskim ruhom


Dominacija talijana na području dizajna nikom nije strana, bez obzira dali je u pitanju dizajn automobila ili odjeće, talijani su neprikosnoveni vladari mode i elegancije.

Chevrolet Corvette

Automobil koji je označio američku autoindustriju i po mnogočemu ostao poseban. Američki san, kako ga mnogi nazivaju, zaživio je davnih 50-ih kada je zbog svoje lepršavosti manje odgovarao američkim a više europskim standardima. Breme slave ponio je kada je General Motors u njega ugradio svoj gromoglasni V8 koji je ionako lepršavom automobilu dao toliko sportskog štiha koliko je ovaj uopće mogao ponijeti. Kada tome nadodamo prednje smješteni blok motora, sa svega jednom bregastom osovinom i dva ventila po cilindru, te stražnji pogon, sva snaga i ekskluzivnost prelijevala se preko rubova i dokazuje zašto Corvette čak i danas 50 godina kasnije plijeni jednakom pozornošću kao i prvih dana svojeg predstavljanja. S vremenom je ionako snažan automobil postajao snažniji, brži i okretniji pošto je iz godine u godinu Chevrolet u njega ugrađivao sve snažnije i veće pogonske agregate.

D-I-Z-A-J-N


Želeći odati svoju počast 50-godišnjici Chevrolet Corvette Giorgetto i Fabrizio Giugiaro odsanjali su dizajn kakav bi, po njima, priličio ovom mišićavom superautomobilu te nam ga predstavili na ženevskom autosalonu 2003. godine. Corvette Moray dobio je ime po zmijolikoj morskoj ribi murini, koja obitava i u Jadranskom moru. Moray Corvette odiše futurizmom i galantnošću te istinskim prestižem kakav i dolići ovom superautomobilu. Izdužene i zaobljene linije staklastih površina rastegnute su površinom automobila te se nadovezuju na kupolastu površinu putničke kabine. Poprečni usisnici zraka na lijep način iskazuju sportski karakter, prednji kraj automobila opisuju koso postavljena svjetla «mačkastog» dizajna u sklopu s minijaturnim maglenkama, dok je stražnji kraj definiran vjerojatno najboljim izgledom stop-svjetala. Corvette, po konceptu roadster u Giugiarevom je ruhu dobila coupe-targa obličje. Kupolasta putnička kabina najočitiji je iskorak u dizajnu, i ono što ovaj automobil podiže na višu razinu, i time omogućava talijanskoj Corvetti doista jedinstvenu preglednost i elegantnost. Vrata, koja se otvaraju poput krila (gullwing), te mikrokamere umjesto retrovizora koji bi «nagrdili» karoseriju, samo su neki od brojnih dizajnerskih detalja kojim su braća Giugaro postigli ekskluzivnost svog modela.

V8


Američki su automobili prije svega poznati po svojim V8 motorima zapanjujućih dimenzija, karakterističnog zvuka i izrazite potrošnje, pa tako ni Corvette nije iznimka. Pogonski agregat dobro je poznati, redni, prednje postavljeni Chevroletov V8. Gromoglasni motor, kamionskih dimenzija iz svoje 6-litrene zapremnine izvlači 400 KS pri 6500 o/min koje se nadalje putem četverobrzinskog automatskog mjenjača prenose na stražnji pogon i Michelinove Pilot sport 335/30 ZR 20. Na kraju nameće se pitanje: «koliko se Amerikancima svidjela Corvetta pod talijanskim svjetlom?». Sudeći prema Internet forumima Corvetto-ljubaca, ne previše.

Ivan Živković, ©: www.vidiauto.com


Motor:Prednje postavljeni, V8
Obujam(l):6,0
Snaga (KS):400 @ 6500/min
Dimenzije DxŠxV (mm):4540x1950x1235
Međuosovinski razmak (mm):2660
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik