Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  BMW X3
  «Mali» za velike


Nakon uspješnog debija X5-ice, Bavarci revno dokazuju kako nisu zaspali na lovorikama. Za one, možda malo mlađe, ali jednako imućnog profila Nijemci će na Frankfurtskom autosalonu 2003. godine predstaviti X3.

Dizajn

Novi je X3, usudili bismo se reći, gotovo preslika starijeg X5. Sve je na njemu BMW-ovski prepoznatljivo, krenuvši od prednje tradicionalno bubrežaste rešetke poklopca motora pa sve do polu-tupo odrezanog zadnjeg kraja nalik karavanima serije 3. Ekstravagantne linije još jednom potpisuje BMW-ov dizajner Chris Bangle glavni dizajner X5. Eksterijer je podosta mladenački, što ne znači nužno agresivan, čime je BMW pokušao naći magičnu formulu kojom bi se njihov “mali” terenac jednako svidio mladima, kao i onima poodmakle životne dobi. Takva će filozofija vjerojatno uroditi plodom, sudeći prema magnetno privlačnim linijama koje će malo koga ostaviti ravnodušnim. Unutrašnjost odiše luksuzom i udobnošću kakva je I primjerena modelima renomiranog bavarskog proizvođača. Ergonomski je X3 na najvišem nivou, te su sve kontrole I funkcije vozaču nadohvat ruke. U razvoju interijera nije se mnogo filozofiralo, cilj je bio razviti unutrašnjost koja će odisati elegancijom a istovremeno pratiti sportsku liniju eksterijera.

Offroad na njemačkom?


Kada je u pitanju aktivna i pasivna sigurnost BMW zasluženo slovi za jednog od najsigurnijih proizvođača, stoga niti X3 nije iznimka. Sva sila elektronike kontrolirat će svaki, pa i najmanji vozačev propust ili eventualne, vremenom uzrokovane, nepogode na cesti. Aktivnu sigurnost tako će činiti DSC (Dynamic Stability Control) koji će u sprezi sa novo razvijenim konceptom permanentnog integralnog pogona na sva četiri kotača “X-driveom” pružati vozaču stabilnost neovisno o podlozi. Inteligentni sustav “osjeća” svako proklizavanje ili pak zanošenje te automatski ravnomjerno raspoređuje omjer snage i okretnog momenta na svaku od osovina, odnosno svaki od kotača. Nadalje, tu je HDC (Hill Decent Control), poznat iz X5, koji ograničavanjem brzine vozaču omogućuje mnogo bolju kontrolu trakcije pri strmim spustovima. Kao novost, unutar dodatne opreme BMW će ponuditi TSC (Trailer Stability Control), elektronski sklop koji će omogućavati sigurniju vuču težih prikolica. Pasivna sigurnost zajamčena je zračnim jastucima za vozača i suvozača te bočnim zračnim zavjesama.

Agregati


Ponuda pogonskih agregata izrazito je bogata, a kreće se u rasponima dvolitarskih do trolitarskih rednih benzinaca te common-rail dizelaša. Za početak će u ponudi biti najjači šesterocilindrični benzinac 3.0i sa snagom od 231 KS i maksimalnom brzinom od 210 km/h, te 3.0d, poznat iz serije 7, 204 KS snažan s maksimalnom brzinom 218 km/h. Za one agresivnije BMW će u ponudi imati “Sport-paket” koji će najjačem benzincu omogućavati ubrzanja do 224 km/h. S vremenom će BMW predstaviti I “slabije” modele: četverocilindrični 2.0 – 143 KS (benzin), te 2.0 – 150 KS dizelaša, redne šestcilindraše 2.2/170 KS I 2.5/192 KS. Snaga će se integralno prenositi na obje osovine putem šesterobrzinskog ručnog mjenjača, a za one razmaženije u ponudi će biti i automatski s pet stupnjeva prijenosa.

Ivan Živković, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik