Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Lancia Ypsilon
  Luksuz za grad


Zahvaljujući velikom izboru boja, materijala u unutrašnjosti i aluminijskih kotača, kupci imaju mogućnost odabira između 555 potpuno različitih automobila

Lancia je još na Ženevskom automobilskom sajmu 2003. predstavila svog predstavnika u segmentu «mini» automobila – novi Ypsilon. Ipak, bilo je potrebno još gotovo pola godine prije nego što proizvodnja Ypsilona zahukta i prodaja krene ozbiljnije.
Ovaj automobil je izbor za mlade vozače koji se žele razlikovati od mnoštva, time što kupuju ekskluzivne stvari. Upravo po tome Ypsilon je pripadnica prestižne obitelji Lancia, a na to nas podsjećaju i neka dizajnerska rješenja (velika rešetka prednje maske već je viđena na drugim modelima u obitelji). Ypsilon nije redizajniran, nego je iznova napravljen automobil, pa nosi i novo ime. Prijašnji naziv Y promijenjen je u cijelu riječ – Ypsilon, dakle, onako kako se slovo Y čita u grčkom alfabetu. Ypsilon je promijenjen i u novim, za klasu većim dimenzijama (3760 mm dužina, 1690 mm širina, 1520 mm visina, te međuosovinski razmak od 2390 mm).

Pogon

Kupci Ypsilona imati će na raspolaganju više kombinacija pogonske grupe. U ponudi su četiri motora i dva mjenjača. Prva dva, su otprije poznati motori od 1.2 litre. Prvi razvija 60 KS, a drugi ima 16 ventila i razvija 80 KS. Oba motora odlikuje dovoljno velik okretni moment i elastičnost, te su potrošnja i performanse zadovoljavajuće. Ostala dva motora su nova, 1.4 16V sa 95 KS i 1.3 16V Multiljet od 70 KS - koje razvija pri 4000 o/min i maksimalnim okretnim momentom od 180 Nm koji postiže pri samo 1750 o/min. Uz standardni manualni, Ypsilon ima u ponudi i sekvencijalni mjenjač pod nazivom Dualmod. Dualmod je standardni sekvencijalni mjenjač, koji vozaču daje na izbor jedan od dva načina rada – poluautomatski i automatski. Pri poluautomatskom radu, vozač sam mijenja brzine pomicanjem palice mjenjača naprijed ili unazad, dok robotizirana hidraulika obavlja ostalo. U automatskom režimu rada, mjenjač sve obavlja sam i vozaču pruža komforniju vožnju. Izbor automatike ima također dva moda, a to je Normal i Economy.

Unutrašnjost

Posebna pažnja posvećena je unutrašnjem uređenju. Kvaliteta materijala u skladu je s imenom Lancia. Zanimljivo je, da zahvaljujući velikom izboru boja, materijala u unutrašnjosti i aluminijskih kotača, kupci imaju mogućnost odabira između 555 potpuno različitih automobila.
Za komforniju vožnju, u Ypsilon se ugrađuje automatski klima uređaj i kvalitetan, 6-kanalni Bose Hi-Fi uređaj sa 6 zvučnika. Automatska klima ima odvojenu regulaciju za vozača i suvozača. Njena centralna jedinica, potpuno automatizirano kontrolira rad kompresora, te protok, distribuciju i recirkulaciju zraka. Naravno, ukoliko žele, putnici u svakom trenutku mogu ručno promijeniti i po svojoj želji namjestiti sustav ventilacije i klima uređaj.

Panoramski krov

Osobitost u klasi predstavlja panoramski krov, koji pokriva 70% površine krova. Prozirna površina sastoji se od prednjeg pomičnog i stražnjeg fiksnog dijela. Ukoliko sunce postane prejako, postoje i dva pomična sjenila (prednje i zadnje). Na ovaj način, Lancia može pružati doživljaj vožnje u kabrioletu ili jedinstvenu vožnju pod panoramskim krovom. Novi Ypsilon po svemu predstavlja sam vrh svoje klase. Mali sluksuzni automobili bili su uvijek privlačni i popularni a pretpostavljamo da će tako biti i s «Ypsilonkom».

Danijel Vukušić, © www.vidiauto.com
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik