Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Alfa Romeo Duetto
  Diplomac


Malo je automobila koji su na tržištu u gotovo neizmjenjenom obliku izdržali 30 godina. I malo je onih koji su uz slavne holivudske glumce igrali glavne uloge u filmskim klasicima. «Ladies and Gentleman, Oscar goes to… Alfa Romeo Duetto!»

Teško je reći za jedan automobil da je bio moderan, no Alfa Romeo Duetto definitivno je bio takav. Opstati na tržištu punih 30 godina, i to s velikim uspjehom, mogu samo rijetki automobili – Duettu je to uspjelo ponajprije zahvaljujući prekrasnim linijama. Pininfarininim, naravno.

Rođenje legende

Duetto je predstavljen 1966. godine na salonu automobila u Ženevi. Bio je to finalni izgled novog Alfinog Spidera čiji je oblik nastao iz prekrasne Pininfarinine studije ”Super Flow Disco Volante”. Ispod lima Duetto je ustvari bio Giulia – isti mehanički koncept s četverocilindričnim motorom od 1600 ccm i čak 125 KS. Automobil je dobio ime po popularnom natječaju, no nakon dvije godine ime je promijenjeno jer je Duetto ime poznatog talijanskog jela. Od tada je nazivan samo Spider.

Novi modeli

Uskoro stižu i novi motori i novi oblici – 1750 Veloce i Spider 1300 Junior. Model 1750 Veloce je imao širi trag kotača, stražnji roll-bar, servo ojačivač kočnica, drveni sportski volan te retrovizore smještene na vratima umjesto na blatobranima. Spider 1300 Junior je bio dostupniji širem puku no bio je slabijih performansi i nije imao ojačivač kočnica kao ni pokrov od pleksiglasa na prednjim svjelima, a ni platneni krov nije bio bog zna kakve kvalitete. No te razlike nisu znatno utjecale na prodaju zahvaljujući povoljnoj cijeni. 1969. godine Pininfarinini dizajneri odlučuju «odrezati» Spiderov rep i povećati nagib vjetrobrana. Uz to su povećali i redizajnirali Alfin «štit». Kokpit je sada bio presvučen posebnim materijalom, a dostupni su postali i nasloni za glavu.

1995. godine stiže zamjena

1971. godine Spidera 1750 Veloce zamjenjuje Spider 2000 Veloce s motorom zapremine 1962 ccm i 130 KS. Za njega je Alfa nudila tzv Iimited slip diferencijal i naplatke od lakog lijeva. 1972. odlukom Alfinog menadžmenta snaga motora, potrošnja i maksimalna brzina su reducirane kako bi se standardizirao motor kod tri kućna modela – Spidera, Berline i Coupea. Spider 1600 tako je «pao» s 110 na 104 KS, a Spider 2000 s 130 na 128 KS. 1978. godine prestaje proizvodnja najslabijeg modela 1300 Junior, a dvije godine kasnije Duetto ponovno prolazi kuru pomlađivanja interijera. 1982. godine definitivno se odustaje od rješenja pokrova na prednjim svjetlima, a samo godinu dana kasnije dolazi do ponovnog restylinga – faca, prednji i stražnji branici, novi retrovizori, a tad se pojavljuje i poznati gumeni spojler na stražnjem kraju. 1990. godine Duetto prolazi kroz svoj posljednji face-lifting. Model Spider 1600 odlazi u zasluženu mirovinu 1992. godine, a model Spider 2000 ostaje na tržištu sve do 1995. kada milanska tvornica predstavlja sasvim novi model Spider. No to je sasvim druga priča.

Diplomac, 1967. godina
Samo godinu dana nakon predstavljanja Duetto doživljava fenomenalan uspjeh tamo gdje je Alfa to i priželjkivala – u SAD-u. I to na kakav način! Naime, u blockbuster filmu «Diplomac» tadašnji je holivudski star Dustin Hoffman jurcao svojim crvenim Duettom što je ponovno aktualiziralo zaboravljeno ludilo za kabrioletima. Duetto se prodavao fantastično, a u Milanu su zadovoljno trljali ruke. Za snimanje filma su korištena dva automobila, koji su nakon toga prerađeni u trkače modele i ostvarili solidnu karijeru. Ostatci jednog od njih su na slici.


Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Slike:
Sasvim gore: originalna tvornička fotografija modela 1600 iz 1966. godine.
Dolje lijevo: 1600 iz 1967. godine
Dolje sredina: 1600 iz 1969. godine
Dolje desno: Unutrašnjost modela 1600 iz 1967.


Proizvodnja:1966.-1995.
Obujam(cm3):1570
Snaga (KS):109 @ 6000/min
Maksimalni okretni moment (Nm): 140 @ 2800/min
Maksimalna brzina (km/h):185
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik