Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Audi Le Mans Quattro
  Bladerunner


Da li je ovo dugo najavljivani ekstremni Audi? 3.7 sekundi do 100 km/h, 10.8 do 200, te maksimalna brzina, za koju se «pretpostavlja» da je cca. 345 km/h… Na žalost zapakirano u studijski automobil. Od serije još uvijek ništa…

Nakon tri osvojena naslova, u kojima je do nogu potukao konkurenciju i osvojio naslov najboljeg u prestižnoj utrci 24 sata Le Mansa, Audi je odlučio stečeno znanje komercijalno primijeniti, te nam je na Frankfurtskom autosalonu 2003. godine predstavio ultimativnog cestovnog trkača prigodno nazvanog «Le Mans Quattro»

Le Mans – utrka snova

Audijeva dominacija moto sportom nikome nije strana još otkad je Audi svojim «quattro» integralnim pogonom relly natjecanje okrenuo naglavačke prije više od dvadeset godina. Otada se nije mnogo toga promijenilo te je renomirani njemački proizvođač i dalje sportski dominantan, kako u natjecateljskim kategorijama tako i u proizvodnji ekskluzivnih cestovnih sportskih modela. 24-satna Le Mans utrka u kojoj je Audi trostruki osvajač dokaz je tome, dok je ekskluzivni «S»-odjel zaslužan za izvlačenje maksimuma iz njihovih civilnih automobila. Međutim, ono što nam je Audi predstavio na Frankfurtskom autosalonu 2003. godine priča je za sebe. Riječ je o automobilu koji je najveći dio svog sportskog pedigrea pokupio upravo sa utrka 24-sata Le Mansa, koje su, zbog izuzetne zahtjevnosti po automobil koji u utrci sudjeluje pod punim opterećenjem 24 sata, ponajbolji pokazatelj, te samim time i test, izdržljivosti i kvalitete.

Oštrica

Le Mans Quattro izgleda veoma sportski, svojim dimenzijama 4370x1900x1250 izrazito dominantno i podosta futuristički. Linije su zaobljene, naglašene nizom usisnika zraka koji osim dizajnerske imaju i praktičnu namjenu opskrbljivanja mehanike dovoljnom količinom zraka prijeko potrebnog za hlađenje kočnica i motora. Unutrašnjost udobno smješta dvoje putnika, presvučena je kožom te maksimalno podređena vozaču dok kontrolna ploča više ostavlja dojam kokpita borbenog aviona nego automobila. Kožom presvučena sjedala nude komfor i odlično bočno držanje. Karoserija je svrsishodno izrađena ponajviše od aluminija sa primjesama ugljičnih vlakana kako bi se automobilu omogućila što manja masa.

Dragulj

Centralno postavljeni, 5-litreni, biturbo V10 broji 4 ventila po cilindru te ukupno 4 bregaste osovine i direktni je derivat onog korištenog u pobjedničkom Audijevom bolidu R8. Monumentalni agregat ima specifičnu snagu od 122 KS po litri obujma, što u globalu iznosi impresivnih 610 KS pri visokih 6800 o/min, te još impresivnijih 750 Nm okretnog momenta koji su vozaču na raspolaganju u čitavoj «zoni sumraka» od 1750 pa sve do 5800 o/min. Kako ne bi došlo do nesporazuma na relaciji vozač-pogon, pogon-asfalt, brine se centralno postavljena 6-brzinska sekvencijalna mjenjačka kutija, te sva sila pomoćne elektronike, koja se prema želji može i isključiti. Proporcionalna raspodjela snage po osovinama 40% na prednju, odnosno 60% na stražnju, te Audijev quattro pogon jamče siguran prijenos ogromne snage na površinu te adekvatnu trakciju.

1,2,3…100

Sve gore navedeno Le Mansu Quattro daje performanse koje čak i na papiru oduzimaju dah… 3.7 sekundi do 100 km/h, 10.8 do 200, te maksimalna brzina, za koju se «pretpostavlja» da je cca. 345 km/h premda ju je Audi, tipično njemački, limitirao na 250 km/h. Na žalost ovakav automobil neće serijsku proizvodnju iako Audi već dugi niz godina najavljuje neko «supersportsko čudo». LeMans Quattro do daljnjega ostaje samo studija iako bi mnogi voljeli da jednoga dana dođe i na cestu.

Ivan Živković, © www.vidiauto.com


Motor:V10, biturbo, 40v
Snaga (KS):610@6800/min
Okretni moment (Nm):750@5800/min
Dimenzije DxŠxV (mm):4370x1900x1250
Ubrzanje 0-100 km/h(s):3.7
Maksimalna brzina (km/h): 250 (el. ograničeno)
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik