Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Mitsubishi Lancer
  Lancer po ukusu Europljana


Izgled novog Lancera u cijelosti je prilagođen ukusu europskog kupca. Iako dizajn nije spektakularan mora se priznati kako se novi Lancer prilično “proljepšao“ u odnosu na prethodnika

Od velike japanske četvorke, Toyota, Honda, Mazda, Mitsubishi, posljednji je među njima najmanje poznat jer osim vrhunskih terenaca Mitsubishi Motors posljednjih nekoliko godina gotovo da nije pomlađivao svoju običnu limuzinsku flotu. Otkako je postao član DaimlerChrylser grupacije stvari su krenule nabolje i odlučilo se na jači pristup i na europskom tržištu. Nakon odličnog Outlandera stigao je i prvi limuzinski produkt – Lancer - kojeg smo imali prilike upoznati na nedavnoj prezentaciji.

Kvaliteta i trajnost

Gotovo svi čitatelji stariji od dvadesetak godina sjećaju se velikog japanskog “dolaska” kada je europsko tržište preplavila masa japanskih automobila uglavnom dizajniranih za tržište SAD-a. Među njima bilo je dosta Lancera, a našlo se tu i modela s pogonom na sva četri kotača, sistemu koji Mitsubishi drži u malom prstu no to je priča za sebe. Lancer je dakle već duže vrijeme prisutan na tržištu, točnije od početka 70-ih godina, i otada do danas on je slovio kao vrlo kvalitetan proizvod čiju su pouzdanost i izdržljivost kupci znali cijeniti. Da će se i najnovija generacija moći hvaliti istim epitetima uvjerili smo se već nakon prvih kilometara. Vrlo kvalitetna izrada kako izvana tako i iznutra ostavlja odličan dojam. U vožnji se osjeća prilična čvrstoća karoserije jednako kao i same šasije koja odlično odgovara na vozačeve zahtjeve. Vrlo dobrom ugođaju u vožnji bitno doprinosi novorazvijeni ovjes koji sada na stražnjoj osovini ima napredan multi-link sistem. Osim što pruža gotovo sportski ugođaj vožnje (naročito s niskoprofilnim 16 colnim gumama) ovjes u isto vrijeme omogućuje i vrlo udobnu vožnju.

Europski izgled

Izgled novog Lancera u cijelosti je prilagođen ukusu europskog kupca. Iako dizajn nije spektakularan mora se priznati kako se novi Lancer prilično “proljepšao“ u odnosu na prethodnika. Poglavito se to odnosi na karavansku inačicu koja uz sportski paket opreme (pragovi, naplatci…) izgleda atraktivno. I unutrašnjost je potpuno “europeizirana”. Komandana ploča ima velike pregledne instrumente na čiji se završetak nastavlja atraktivan detalj preko cijelog kokpita – ukrasna letvica (alu look ili tamno drvo). Ergonomija je uzorna, mjesta za odlaganje sitnica ima sasvim dovoljno, a kvaliteta upotrijebljenih materijala kao i cjelokupna izrada su vrhunski.

Nedostatak dizela

Što se tiče same pogonske grupe tu novi Lancer zaslužuje i jedinu kritiku. Naime, automobil će se moći dobiti samo s jednim od tri benzinska motora dok diesel varijante uopće (?) neće biti. Prilično čudan potez znajući kako je DaimlerChryler i više nego dobro potkovan vrhunskim diesel motorima (160 CDI, 170 CDI, 200 CDI). Još je čudnija informacija po kojoj će novi Colt, od kojega Mitsubishi mnogo očekuje, biti dostupan s diesel agregatom i to vrlo skoro. Uglavnom, Lancer je dostupan s 1.3 motorom snage 82 KS kojeg smo imali prilike voziti u Carismi. Što reći? Dovoljno za grad no ne i za otvorenu cestu. 1.6 motor sa 98 KS puno je uvjerljiviji i s njime Lancer postiže sasvim solidne brzinske prosjeke. Prava poslastica je dvolitarski benzinac sa 135 KS koji se odlikuje izvrsnim odazivom na gas i naravno odličnim performansma. Ovaj se motor nudi samo uz karavansku inačicu i to sa Sport paketom opreme u koji između ostalog spada i fantastičan Momo volan, gotovo identičan onome u legendarnom EVO modelu.

Povoljna kupnja

Lancer je dostupan s tri paketa opreme: Comfort, Comfort Plus i Sport. Već u osnovnom paketu nudi se mnogo: ABS+EBD, dva zračna jastuka, prednja i stražnja stakla na struju, centralno zaključavanje, manualni klima uređaj…Uz to i cijena je prihvatljiva, pa je tako najjeftiniji limuzinski model dostupan već od 121.635 KN, a najjeftiniji karavan s 1.6 motorom već od 141.525 KN.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


Motor:1,3-1,6-2,0 benzinski
Snaga (KS):82-98-135
Okretni moment (Nm):120-150-176
Ubrzanje 0-100 km/h (s): 13,7-11,8-10,0
Maksimalna brzina (km/h):171-183-199
Dimenzije DxŠxV (mm): 4485/1695/1445 (1480 karavan)
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik