Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volkswagen Golf
  Ostati na vrhu


Ovoga je puta konstruktorima dana veća sloboda izražaja nego kod prethodnih verzija, tako da je kod petice načinjen velik dizajnerski i definitivno najveći tehnološki pomak u gotovo tridesetogodišnjoj povijesti Golfa.

Najprodavaniji europski automobil svih vremena na jesen je dobio svoju novu generaciju, dugo očekivanu «peticu». Automobil od kojeg se očekuje mnogo, da nastavi tradiciju najuspješnijeg automobila u povijesti. Težak zadatak, no golf je jako dobro naoružan za njega.


Najveći tehnološki pomak

Unatoč opsežnim dizajnerskim zahvatima i iskoracima već na prvi pogled je jasno o kojem se automobilu radi. Ovoga je puta konstruktorima dana veća sloboda izražaja nego kod prethodnih verzija, tako da je kod petice načinjen velik dizajnerski i definitivno najveći tehnološki pomak u gotovo tridesetogodišnjoj povijesti Golfa.
Što se tiče karoserije, ona bi po volkswagenovim tvrdnjama trebala biti čak 80% kruća nego kod prethodnika što se mora povoljno odraziti kako na sigurnost, tako i na ponašanje u vožnji. Sama proizvodnja također je unaprijeđena, 140 posebnih robota i lasersko varenje dijelova omogućilo je takve rezultate. U razvoj, proizvodnju i marketing za novi Golf pete generacije direktno je vezano oko 20000 radnika u matičnoj tvornici u Wolfsburgu.

Drastičan rast

Kada iduće godine stigne na hrvatsko tržište Golf će se nuditi u izvedbama s troja i petora vrata. U ponudi će biti poznati paketi opreme Trendline, Comfortline i Sportline s kojima će kupci, ovisno o afinitetima, dobiti sportske ili udobnije varijante kako izvana tako i u unutrašnjosti. U serijsku opremu osnovnog modela u Njemačkoj spadat će šest zračnih jastuka i mnoštvo tehnoloških sitnica i ideja koje su do sada bile rezervirane samo za višu klasu.
Karoserija Golfa je drastično narasla u svim smjerovima. Širina sada iznosi 1.759 mm (+ 24 mm), visina 1.483 mm (+ 39 mm), a dužina 4.204 mm (+ 57 mm). Za putnike u vozilu to znači mnogo više mjesta, posebno na stražnjoj klupi (+65 mm za noge i 24 mm za glavu). Prtljažnik je također narastao te je sada njegov korisni volumen 347 litara.

Baza TDI i FSI

Kao što je već najavljeno paleta motora za novi Golf zasnivati će se oko TDI i FSI tehnologije, ovisno da li se radi o dieselskim ili benzinskim motorima. Obje tehnologije koriste direktno ubrizgavanje goriva, čime se minimalizira potrošnja, i postiže još čišći ispuh. Kao i uvijek na početku uvođenja novog modela, izbor motora bit će prilično ograničen, s najavljenim proširenjem palete koja će uslijediti kasnije. Tako će u startu prodaje kupci moći birati između poznatog baznog i usudit ćemo se reći preslabog 1,4 benzinca (75 KS), novog 1,6 FSI benzinca (115 ks), te dva nova TDI motora s četiri ventila po cilindru obujma dvije litre (105 i 140 KS). Od noviteta što se tiče mehanike valja još spomenuti i mjenjače s 5 i 6 brzina, te automatski mjenjač DSG poznat iz Golfa R32 i Audija A3. Ležanje Golfa V također bi moralo biti osjetno bolje nego kod prethodnika, jer je od sad zadnja osovina dobila multilink ovjes, što bi dodatno trebalo stabilizirati zadnji kraj vozila pri prolascima kroz zavoje.

Zagarantiran uspjeh

Nakon početka prodaje paleta će biti obogaćena za još tri motora: jedan SDI i dva FSI. Prodaja je u Njemačkoj započela krajem u dugoj polovici listopada. U Hrvatsku novi Golf stiže početkom iduće godine. Poznavajući naklonost našeg tržišta proizvodima Volkswagenove marke a naročito prema Golfu, ne sumnjamo ni malo u njegov potpuni uspjeh.

Goran Vrhovec, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik