Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Rolls Royce Silver Ghost
  «Najbolji automobil na svijetu»


Henry Royce imao je samo jednu misao na pameti – napraviti najbolji automobil na svijetu. 1907. godine predstavljen je model Silver Ghost, automobil koji je proslavio slavnu englesku marku i koji je prema mnogima upravo prepoznat kao najbolji automobil na svijetu.

Početkom stoljeća britanski kupac automobila nije imao preveliku mogućnost biranja. Britanska industrija automobila nalazila se u pelenama i automobili su se pretežno uvozili iz Francuske. Tako je i Henry Royce svoj automobil kupio kod omraženih susjeda i naravno, automobil se nije dao upaliti. Roycea je to jako razljutilo i ponukalo na razmišljanje o proizvodnji vlastitog automobila. Samo nekoliko godina kasnije nastaje najlegendarniji Rolls Royce, model Silver Ghost.

Samo najbolje

Već od samog početka bilo je vidljivo da je Royce odlučio proizvoditi vrhunske automobile. Najmodernija tehnika ukomponirana s najboljim i najluksuznijim materijalima bili su od samog početka zaštitni znak za Rolls Royce. Svaki, pa i najmanji dio izrađen je sa savršenom pažnjom i perfekcijom. I to sve radi filozofije Roycea: kvaliteta mora biti vrhunska i to pod svaku cijenu. A cijena je od samih početaka bila astronomska - 1.400 britanskih funti za jedan automobil! Primjera radi, u susjednoj Francuskoj se za toliko novca tada moglo kupiti osam luksuznih automobila.

Čak i škola vožnje te call-service

Silver Ghost je predstavljen 1907. godine. Pokretao ga je motor zapremine 7 litara čija je konstrukcija bila glomazna, no besprijekorno kvalitetna. Prvi model je imao četverobrzinski mjenjač, no pošto tadašnji kupac nije previše volio mijenjanje brzina ubrzo je zamijenjen trobrzinskim. Motor je razvijao 48 KS pri 1500/min što je bilo dovoljno za najveću brzinu od otprilike 90 km/h (brzina je ovisila o opremi i vrsti karoserije). Nedugo nakon početka prodaje Royce je uočio kako mnogi od njegovih kupaca ne poznaju ni osnove upravljanja automobilom. Rolls Royce je odgovorio otvaranjem škole vožnje 1910. godine. Uz ovu uslugu RR je ponudio i specijalnu servisnu uslugu u kojoj su njegovi mehaničari regularno ili na poziv obilazili vlasnike automobila i vršili potrebne mehaničke zahvate.

Kvaliteta ispred kvantitete

Na samom početku Rolls Royce je proizvodio samo četiri automobila tjedno. Više radi opsežnih kontrola kvalitete i dorade najsitnijih detalja jednostavno nije bilo moguće. Nakon što je tvornica 1909. preseljena u veća postrojenja kapacitet je povećan na devet automobila tjedno. Tijekom 18 godina proizvodnje ukupno je proizvedeno 6173 Silver Ghosta čiji je vanjski izgled tijekom tog vremena samo minimalno izmijenjen. Proizvodnja je definitivno prekinuta sredinom 1925. godine, jer je model unatoč svojoj popularnosti i kvaliteti zastario. Istina, i najbolji stare, no nikada ne bivaju zaboravljeni.
Rolls i u rallyu i u ratu
Vjerojatno vam zvuči čudno no Rolls Royce se okušao i na ovom zahtjevnom natjecanju i dokazao da uz otmjenost ide i vrhunska kvaliteta potrebna za rally natjecanje. Silver Ghost je dominirao austrijskim Alpine Rallyom 1913. godine vozeći maksimalnom brzinom od 128 km/h. Sportske aktivnosti prekinuo je Prvi svjetski rat koji je mnoge uplašio kako će RR morati zatvoriti svoje pogone. Na kraju je RR opet izašao kao pobjednik – na šasiji Silver Ghosta izrađivali su oklopna vozila. A dugotrajnost ovih vozila najbolje se ogledala u činjenici što su ti automobili bili spremni za uporabu i na početku Drugog svjetskog rata. 

Gornja slika prikazuje ekipu koja je 1913. za volanom Silver Ghosta dominirala na Austria Alpine Rallyu.
Slika u sredini prikazuje vojni Silver Ghost kamion  tijekom Prvog svjetskog rata
Na donjoj slici je pukovnik T.E. Lawrence, poznatiji kao Lawrence od Arabije. Tijekom Prvog svjetskog rata Lawrence je koristio devet oklopnih i terenskih Silver Ghosta prerađenih za korištenje u pustinjskim uvjetima.


Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Slika na vrhu prikazuje pothvat tijekom kojeg je Britanski kraljevski auto klub (RAC) 1907. testirao Silver Ghost neprestanom vožnjom od 25.000 kilometara bez gašenja motora. Za tadašnje automobile bilo je to nemoguće, ali ne i za Rolls
Slika dolje lijevo prikazuje Silver Ghost iz 1913. godine
Slika dolje u sredini prikazuje Silver Ghost iz 1910. u specijalnoj izvedbi za lov. Automobil je posjedovao vojvoda od Windsora dok je bio na položaju princa od Walesa. Automobil je danas u muzeju. Početkom stoljeća bile su vrlo popularne prerade s drvenom nadogradnjom za lov.
Slika dolje desno prikazuje Rolls-Royce Silver Ghost Sedanca de Ville iz 1915 godine. Ovakve izvedbe su korištene za vožnju po gradu. Otvoreni prostor za vozača nije bio namijenjen da bi vozač mogao uživati u kabriolet osjećaju, već je predstavljao klasnu razliku između njega i gospode koja su se vozila straga.


Proizvodnja:1907. - 1925.
Motor:R6, 7036 cm3
Snaga (KS):48 @ 1500/min
Maksimalna brzina (km/h):90
Broj proizvedenih primjeraka:6173
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik