Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Volvo VCC
  Volvo VCC


Jedno od najinteresantnijih rješenja definitivno je krov automobila. On je u potpunosti transparentan, a pomoću posebnih solarnih ćelija skuplja energiju i tako neutralizira štetne ispušnih plinove te održava interijer na optimalnoj temperaturi.

Volvov konceptni model, prikazan u Ženevi 2003. godine, pokazao je namjere Šveđana u izradi novog velikog karavan modela, onoga u čemu su pravi majstori. No Versatility Concept Car svojim izgledom i idejnim rješenjima djeluje kao da ne pripada skoroj budućnosti. Ipak, tradicionalne Volvo osobine lako su prepoznatljive, a i većina rješenja može se očekivati u serijskim modelima.

Nabildani futurist

Vanjski dizajn ovog automobila inspiriran je slavnim naslijeđem švedske kompanije. Detalji poput staklenog krova preuzeti su s modela P1800 ES, a markantna prednja maska prvi je put viđena 1968. godine na modelu Volvo 164. Tipični Volvo stilski detalji poput širokih ramena te poklopac motora V oblika i ovdje su prisutni, dapače ovdje se u njihovom stiliziranju otišlo dva koraka dalje. Ramena su maksimalno izbačena pa auto, pogotovo straga, ostavlja dojam ratnog borbenog vozila; neka varijanta modernog Mad Maxovog prijevoznog sredstva. Uz ramena najuočljiviji detalj su uska izdužena vertikalna svjetla (koja se zakreću u smjeru kretanja vozila), sprijeda od tri elementa, a straga s jednim.

Genijalan transparentni krov

Jedno od najinteresantnijih rješenja definitivno je krov automobila. On je u potpunosti transparentan s jasno uočljivom X strukturom zaslužnom za maksimalnu sigurnost. Interesantno rješenje jamči dosad neviđeni ugođaj u automobilu, no to nije sve. Stakleni krov preko posebnih solarnih ćelija skuplja energiju koja se koristi za neutralizaciju štetnih ispušnih plinova ali i za ventilaciju interijera čak i kada motor nije upaljen. Genijalno rješenje jer sjetite se samo saune u unutrašnjosti automobila u ljetnim mjesecima. Švedski patent mogao bi nas riješiti briga.

V-pulse

Interijer je jednako futuristički dizajniran kao i vanjština. Doduše, još je izraženiji «SF stil». Centralna konzola od aluminija vrlo je jednostavna ali i vrlo posebno dizajnirana. Ustvari takav opis ide na račun cjelokupnog interijera. Jednostavno ali vrlo, vrlo posebno. Ovdje je, pak, najneobičnija stvar V-pulse odnosno maleni trokut koji služi kao ključ ali i mnogo više. Naime, kada nije u vozilu V-pulse kuca poput srca i time obavještava vlasnika o stanju automobila. Ukoliko je automobil u opasnosti srce jače kuca…Vrata su također u trendu, a to znači kako se otvaraju jedna nasuprot drugih po uzoru na Mazdu RX8 i Rolls-Royce. Ipak, u Volvu tvrde kako taj sustav na produkcijskom modelu neće zaživjeti.

Turbo + elektro pogon

Fantastični je VCC zaslužio i poseban motor. Potpuno novi 2.6 litreni 250 KS snažni redni šestcilindraš zahvaljujući novoj turbo tehnologiji i sustavu gašenja motora prilikom stajanja omogućuje skromnu potrošnju. Kao i hibridna vozila i VCC ima 42 voltni elektromotor koji pojačava okretni moment na niskim okretajima. Mjenjač je, naravno, automatiziran.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com


  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik