Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Farboud GT
  Jurišnik iz Cambridgea


Englezi su neumoljivi. Njihova strast za automobilima rijetko je mjerljiva pa nas tako više uopće ne iznenađuju neki novi automobili koji se pojavljuju na otoku. Jedan od onih kojemu zasigurno treba pokloniti pažnju je supersportski model Farboud GT.

Gotovo smo sigurni da za ovaj automobil nikada niste čuli. Ništa strašno jer kompanija Farboud djeluje tek četiri godine. Naime, u ljeto 1999. godine gospodin Arash Farboud je predstavio svoje planove o izradi superautomobila koji će se suprotstaviti moćnicima iz Stuttgarta i Modene i to po cijeni koja će u odnosu na maloserijsku konkurenciju biti vrlo povoljna. Inicijalni testovi provodili su se na modelu s Porscheovim 400 KS snažnim turbo motorom. Od tada projekt je napredovao baš onako kako treba – napravljena je tvornica u Cambridgeu s produkcijskim kapacitetom od 5 automobila mjesečno. To je sasvim u skladu s potražnjom koja je od prvog predstavljanja, na Autosport showu, bila izvanredna. Uspjeh ovom automobilu jamči vlasnik koji dolazi iz bogate familije tako da se ovdje vjerojatno neće odigrati scenarij po kojemu male i interesantne kompanije propadaju zbog nedostatka kapitala. Sve u svemu, Farboud GT je spreman za okršaj.

Nije li to Porsche GT1?!

Bolji poznavatelji superautomobila sigurno su vidjevši fotografije Farbouda GT odmah pomislili kako smo greškom stavili fotografije legendarnog Porschea 911 GT1 iz 1998. godine. Ipak, greška se nije dogodila i ovo je Farboud GT, engleski supercar koji je, ruku na srce, karoseriju gotovo preslikao s fantastičnog njemačkog modela. Samim time je jasno gdje su Mr. Farboud i njegova razvojna ekipa tražili izvore za svoj supercar. Htjeli su napraviti automobil koji je uz cestovnu vožnju jednako sposoban i za pravu trkaću pistu. Dio potencijalnih kupaca je, pak, u GT-u odmah prepoznalo istinskog trkaća namijenjenog samo za stazu. Ipak, to nije filozofija dečkiju iz Cambridgea no kako su klijenti bili prilično odlučni tako je i gospodin Arash Farboud odlučio napraviti model namijenjen isključivo za trkaću stazu. Za to je ipak potrebno vremena, a do tada će kupci željni čistog adrenalina moći uz cestovni model naručiti poseban «racing» paket koji uključuje 600 KS snažan motor, potpuno podesiv ovjes, natjecateljski ispušni sustav, naplatke, gume te stručan nadzor automobila.

Audijev V6 biturbo

Ako ste zainteresirani za ovaj zaista egzotičan automobil prvo pripremite oko 145.000 eura. Mnogo? Da, no ne i za automobil ovakvih performansi. Konkurenicija u ovoj klasi redovito traži nekoliko puta veći iznos. Dakle obećanje o «vrlo povoljnoj» cijeni je i održano.
U razvojnoj fazi bile su otvorene opcije glede pogonskog agregata. Isprobavalo se s V6, V8, čak se razmišljalo i o V10 motoru, a na kraju je pobijedila ona opcija koja je jamčila odličan učinak uz iznimno prihvatljivu cijenu. Riječ je o poznatom Audijevom 2.7 litrenom 30 ventilskom V6 agregatu s dva turbo punjača. Na stolu je motor posebno dorađen tako da razvija 480 KS u osnovnoj verziji no u Farboudu ističu kako iz njega bez problema mogu izvući čak 600 KS. Prijenos je također Audijev - šesterostupanjski manualni ili poluautomatski, a za učinkovito kočenje brinu se AP Racing diskovi. Automobil teži samo 950 kg što znači slijedeće: 0-96 km/h = 3.3 s, 0-160 km/h = 9 s, Vmax = 330 km/h! No further comment.

Luka Lukčić, © www.vidiauto.comMotor:V6, biturbo
Obujam (cm3):2700
Snaga (KS):420-500-600
Okretni moment (Nm): 624 @ 3500/min
Ubrzanje 0-96 km/h (s):3.3
Maksimalna brzina (km/h):330
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik