Početna stranica
 
Vidiauto tražilica

Vrsta automobila
  Opel Astra
  Bolja no ikada


U trećoj generaciji Astra želi pobijediti najljućeg suparnika - Golfa. Ovaj puta ponuđen je i najbolji dizajn dosada kao i sijaset elektronskih i inih sustava. No je li pobjeda dohvatljiva?

Astra je s nama još od 1991. godine. Naslljednik Kadetta na pravi je način preuzeo zahtjevnu tržišnu ulogu no ipak trn u oku opelovom managementu još uvijek je bio VW Golf. I druga je generacija naišla na vrlo dobar odaziv publike, no Golf se prodavao bolje. Za treću generaciju Opel je napravio najbolji ratni plan. Je li on dovoljno dobar, jer protivnik se zove Golf, ostaje da vidimo.

Dinamičniji izgled

Bitka je počela vrlo zanimljivo. I Opel i VW skrivali su i najmanje detalje kao zmija noge jer timing izlaska je naravno namjerno jednako tempiran. Ipak, Opel je prvi objavio prve službene fotografije i moramo priznati kako nas je nova Astra prilično zainteresirala. U odnosu na prošle generacije, skladne ali prilično dosadno dizajnirane, nova se Astra predstavila u puno dinamičnijem izdanju. Moguće je da zbog toga poneki kupac starije generacije ode u VW salon jer je njihov konkurent ipak smirenijeg dizajna, no sigurno je kako će se sada o Astrinom dizajnu pričati.

Rast kao normalna pojava

U odnosu na prošlu generaciju Astra je narasla u svim smjerovima što je jednostavno posljedica sve prisutnijeg rasta u nekoć zaista kompaktnoj klasi. Danas su automobili ove klase zaista prostorno izdašni. Tako je Astra duža za 14 cm, 2 cm je šira uz povećanje visine za 4 cm. Uz prikladno dugačak međuosovinski razmak od 2614 mm nova Astra nudi znatno prostraniju kabinu. Njeno pak uređenje u potpunosti slijedi agresivan look vanjštine. Dominira široka središnja konzola u klasičnom Opelovom (prilično hladnom) dizajnu. Sama instrumentna ploča djeluje puno ozbiljnije i atraktivnije nego u prošloj generaciji, a istu ocjenu zaslužuju i materijali korišteni za interijer.

Čak 8 motora

Projekt Astra C u tržišnu utakmicu kreće maksimalno pripremljeno. Potvrđuje to podatak o čak 8 različitih motora i tu Opel igra na sigurno. Ukoliko potencijalni kupac zagrize na izgled tada iz salona ne smije izaći bez potpisanog ugovora. Preneseno u konje to znači od 90 do 200 KS, od samog početka prodaje, u proljeće 2004. godine. Pet je benzinskih motora, osnovni je moderni 1.4 TWINPORT sa 90 KS, slijedi ga 1.6 sa 105 KS, zatim 1.8 od 125, a vrh ponude predstavljaju dva turbo motora iste zapremine (2 litre) iza čijeg razvoja stoji OPC (Opel Performance Center). 170 KS i 200 KS brojke su koje će u samom početku predstavljati SchnellAstre (jači model: 8 s do 100 km/h, 230 km/h). Dizelaši su potpuno novi (4 ventila po cilindru) i oni će bez sumnje činiti okosnicu novog modela. Dva su 1.7 litrena agregata snage od 80 te 100 KS. Top ponudu pak predstavlja 150 KS snažni 1.9 CDTi motor s 315 Nm okretnog momenta. Tu je Opel otišao korak dalje u odnosu na Golfov posljednji TDI od 140 KS.

Sijaset pametnih sustava

Uz sva navedena poboljšanja Astra uvodi i poneke sustave koje nismo tako rano očekivali u ovoj klasi. Prvenstveno mislimo na AFL, kako u Opelu nazivaju novorazvijeni sistem farova koji se zakreću u smjeru putanje automobila. Uz to ona su moderne Bi-Xenon tehnologije. Zanimljiva novost je i Quickheat sustav koji se, kako sama izvedenica kaže, brine da se automobil u najkraćem roku ugrije, odnosno odledi zaleđena stakla i sprečava njihovo ponovno zamagljivanje čime vožnja postaje sigurnija. Tu su još i sustavi poput automatskog paljenja svjetala, zatim adaptivni ovjes IDS plus s kontinuiranom kontrolom amortizera CDC koji se prilagođavaju ovisno o cesti i načinu vožnje. Hill Star Assist omogućuje pokretanje na uzbrdici bez uporabe ručne kočnice, ESP je posljednje generacije, daljinsko otključavanje prepoznaje vozača, poboljšani Easytronic mjenjač... Astra je spremna!

Luka Lukčić, © www.vidiauto.com

Fotografije s prezentacije možete pogledati u našoj galeriji .
Motori:benzinski 1.4-2.0, dizel 1.7-1.9
Snaga (KS):benzinski 90-200, dizel 80-150
Maksimalna brzina (km/h):benzinski 180-230, dizel 173-210
Dimenzije dxšxv (mm):4249x1753x1460
  auti snova
  klasika
  predstavljamo
  rabljeni
  studije


Novosti, Testovi, Automobili, Sport Crash test, Servisi, Cjenik

© 2019 Vidi-TO d.o.o. Sva prava pridržana. / All rights reserved.
Powered by Medianet 

Vremeplov
Lexus
Honda Civic
Alfa Romeo Muzej
Mercedes
Volvo
Citroen
Ferrari
Honda
Lotus
Maserati
Opel
Mercedes S-klase
Porsche
Renault

Zanimljivosti
Toyota na Cebitu
Sa ceste na pistu
Auto genijalci

Naj...
Najljepši automobili svijeta.
Američko ludilo

Vozači kojih marki su najarogantniji, najbahatiji i „nefer“ na cesti?
Alfa Romeo
Audi
BMW
Honda
Porsche
Citroen
Fiat
Ford
Jaguar
Jeep
Lexus
Mazda
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Renault
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Mercedes
Arhiva Rezultati
O nama
Prijavi u bookmark
Vidiauto kao prva stranica
Uvjeti korištenja
 • Auto servisi
 • Talijani, Nijemci, Japanci, Francuzi... Koji je najbolji?
 • Najbolji automobili svih vremena
 • Formula 1, Rally, NASCAR
 • Kupnja - gdje i kako?
 • Ponuda – potražnja

  Svi forumi

 • Naj...
  Sve naj iz svjetske autoindustrije...
  Autogenijalci
  Velikani auto svijeta
  Auto leksikon
  Razjasnite si neke od pojmova iz svijeta autoindustrije
  Poslušaj pilu
  Zanima vas kako zvuči neki automobil
  Recenzije igara
  Recenzije najboljih automobilskih igara
  Screensaveri
  Učinite vaš desktop dinamičnijim i ljepšim
  Wallpaperi
  Vaš desktop može biti puno ljepši
  Vremeplov
  Zaplovite našim vremeplovom u povijest
  Najljepši
  Najljepši u automobilskoj povijesti
  Klasični auti
  Klasika je klasika
  Auti snova
  Automobili koje mnogi (samo) sanjaju

  Zapamti me
  novi korisnik